Toezichthouders VS knijpen oog toe bij corrupt Wall Street

Bij de repo-crisis zouden we bijna vergeten dat de megabanken in de VS zich ook nog bezig houden met Dark Pools, de geheimzinnige geldmakende activiteiten van Wall Street. De twee grootbanken van Wall Street,JPMorgan en Goldman, beiden onderwerp van justitieel onderzoek naar criminele activiteiten, sloten gisteren in het rood, terwijl de aandelenindexen nieuwe hoogtepunten bereikten. Ze wisten niet in de plus te eindigen, ondanks het verhandelen van hun bankaandelen in hun eigen Dark Pools.

Alle drie de belangrijkste aandelenindexen van Wall Street hebben gisteren nieuwe hoogtepunten bereikt. De Nasdaq leidde met een winst van 0,67 procent; de Dow Jones Industrial Averaged sloot af met een stijging van 0,49 procent, terwijl de S&P 500 0,45 procent aandikte. Aandelen hebben de hele week nieuwe hoogtepunten bereikt, en dat terwijl de New York Fed elke dag tientallen miljarden dollars naar de handelshuizen van Wall Street pompt om een "liquiditeitscrisis" uit te bannen waarvan het bestaan kennelijk ontbreekt bij de tradingdesks op Wall Street.

De week van nieuwe hoogtepunten op de aandelenmarkten komt op een merkwaardig moment. Voor de derde keer in de geschiedenis werd een zittende Amerikaanse president de afgelopen week beschuldigd (impeached) door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Democratische kandidaten voor het presidentschap verspilden geen tijd in het tv-debat van gisteravond om hun mening te geven waarom dit gebeurde. De woorden "corrupt" en "corruptie" werden herhaaldelijk door kandidaten gebruikt om de stand van zaken in Washington te beschrijven. Maar geen enkele kandidaat noemde Wall Street - het epicentrum en de financier en primaire begunstigde van die corruptie.

Hoe diep die samenhang tussen corruptie op Wall Street en corruptie in Washington loopt, was gisteren te zien toen de Wall Street Journal meldde dat het Amerikaanse ministerie van Justitie bereid is om zijn strafrechtelijk onderzoek naar Goldman Sachs te "regelen" in ruil voor een boete van ongeveer $ 2 miljard voor één van haar dochterondernemingen.
Het strafrechtelijke onderzoek komt voort uit het feit dat de geldreus van Wall Street met zijn duimen draaide omdat $ 4,5 miljard die het had opgehaald bij de verkoop van obligaties werd geplunderd van zijn klant, het soevereine vermogensfonds van Maleisië, bekend als 1MDB.
De binnengeharkte gelden zouden zijn gebruikt om buitenlandse functionarissen om te kopen om obligatiezaken voor Goldman Sachs te regelen, smeergeld te betalen aan werknemers van Goldman Sachs die bij de regeling betrokken waren, evenals het kopen van jachten, kunstwerken en om de productie van Hollywood-films te financieren, inclusief “The Wolf of Wall Street", door buitenstaanders die bij de grootse fraude betrokken waren.

Tom Leissner, een voormalige partner bij Goldman Sachs die meer dan twee decennia voor het bedrijf had gewerkt, pleitte in 2018 in de VS schuldig te zijn aan omkoping, samenzwering en het witwassen van geld voor zijn rol in het 1MDB-schandaal. Een andere Goldman-medewerker die werd aangeklaagd, Roger Ng, heeft niet schuldig gepleit en zijn zaak is momenteel aanhangig bij de federale rechtbank in New York.

De procureur-generaal van Maleisië heeft een strafrechtelijke aanklacht ingediend tegen Goldman Sachs in deze zaak.

De aandelenmarkt liet zien hoe ongevoelig zij is geworden voor criminele activiteiten op Wall Street: het schaafde slechts 0,22 procent af van de aandelenkoers van Goldman - maar dwong het toch om in het rood te sluiten terwijl de markt nieuwe hoogtepunten bereikte.

Misschien handelde de criminele organisatie JPMorgan Chase in solidariteit met Goldman Sachs. Haar aandelenkoers sloot gisteren óók in het rood, met een verlies van 0,50 procent. JPMorgan Chase, die een gecombineerde drie veroordelingen aan haar broek kreeg onder uitgestelde vervolgingsovereenkomsten tijdens de Obama-regering, is momenteel onderworpen aan een strafrechtelijke vervolging in verband met aanklachten van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat zijn handelaren hun edele metalen-desk veranderden in een racketeering-criminele onderneming, gedurende een periode van acht jaar.

Goldman Sachs en JPMorgan Chase sloten gisteren dus in het rood en dat is misschien niet opgevallen, ware het niet dat collega/concurrenten banken Citigroup en Morgan Stanley op dezelfde dag in het groen sloten.

Het publiek heeft geen manier om te weten te komen hoe diep in het rood de megabanken op Wall Street gisteren of in de afgelopen maanden gesloten zouden kunnen zijn, omdat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) deze banken op een krankzinnige manier toestaat de aandelen van hun eigen bank, evenals de aandelen van hun collega-banken, in Dark Pools (die zij bezitten en exploiteren) te verhandelen. Dark Pools fungeren als minimaal gecontroleerde aandelenbeurzen die eigendom zijn van de grote banken op Wall Street. (Zie ons artikel: de duistere kant van Dark Pools.)

Tijdens de week van 25 november, de meest recente week waarvoor gegevens beschikbaar worden gesteld door de toezichthouder van Wall Street, FINRA, verhandelde Goldman Sachs' Dark Pool, Sigma-X, 22.136 van zijn eigen aandelen in 228 afzonderlijke transacties. De megabank UBS, met wie Goldman een grote hoeveelheid tegenpartijzaken doet, verhandelde 262.804 aandelen van Goldman Sachs in 4,074 afzonderlijke transacties, in die ene week in haar eigen Dark Pool, UBSA.

Het publiek heeft geen manier om er achter te komen hoeveel van Goldman's aandelen in zijn eigen Dark Pools worden verhandeld, omdat Goldman naast zijn Amerikaanse Dark Pool ook Dark Pools bezit waar op drie andere continenten wordt verhandeld.

In dezelfde week verhandelde JPMorgan Chase's Dark Pool, JPM-X,  265.906 van JPMorgan's eigen aandelen in 1.912 afzonderlijke transacties. Dat maakte het deop één na grootste Dark Pool-handelaar van zijn eigen aandelen die week, net achter UBSA dat 475.306 aandelen van JPMorgan in 5.238 afzonderlijke transacties verhandelde.

Maar JPMorgan bezit ook een andere, op algoritmen gebaseerde Dark Pool, JPB-X, die dezelfde week nog eens 88.182 van JPMorgan's aandelen verhandelde in 1.308 afzonderlijke transacties.

Onder een gezond en functionerende Securities and Exchange Commission of een federaal regulerende toezichthouder zouden banken die hun eigen aandelen in het duister verhandelen - terwijl ze voor biljoenen dollars in federaal verzekerde deposito's houden, leiden tot diepgaande onderzoeken, en niet in het promoten van hun externe raadsman tot voorzitter van de Securities and Exchange Commission.

De gegevens die FINRA beschikbaar stelt aan het publiek zijn slim vermomd om ervoor te zorgen dat geen enkel wiskundig genie in de academische wereld de mogelijkheid heeft om de gegevens te vertalen naar succesvolle beschuldigingen van het manipuleren van de financiële markten, zoals eerder in een forensisch onderzoek door academici Christie en Schultz gebeurde in 1994, over hoe Wall Street-bedrijven bezig waren met stilzwijgende belangenverstrengelingen op de Nasdaq-aandelenmarkt.

De Dark Pool-gegevens van FINRA tonen geen handelsgegevens per uur of per dag, maar slechts wekelijkse totalen; het geeft niet aan of de voor de aandelen betaalde bedragen in overeenstemming waren met de rest van de markt. En het laat niet zien welke partij zich aan de andere kant van de handel bevond.
Het enige dat het publiek kan weten is dat banken die meer dan één Dark Pool bezitten, een tweezijdige markt voor hun eigen aandelen zouden kunnen maken.

 

Afdrukken Doorsturen