Verbergt de Fed een nieuwe wereldwijde crisis?

De New York Fed overweegt het suikeroompje te worden voor hedgefondsen naarmate die meer in de financiële problemen komen. De Amerikaanse centrale bank neemt niet eens meer de moeite de grootschalige corruptie te verbergen.

Het is blijkbaar niet genoeg voor de Amerikaanse overheid om een monsterlijk groot belastingvoordeel te geven aan hedgefondsen door hen in staat te stellen federale belastingen te betalen op basis van "gedragen rente", wat betekent dat ze een speciale maas in de wet hebben gekregen om tegen een lager belastingtarief te betalen dan veel schoolleraren, verpleegkundigen en loodgieters. En nu, volgens een artikel in de Wall Street Journal, overweegt de Federal Reserve eigenlijk haar geldkraan voor super goedkope repo-leningen aan de handelshuizen van Wall Street verder open te draaien om ook hedgefondsen daarvan te laten profiteren. Gekker dan dit kan haast niet.

Van een centrale bank die het mandaat heeft gekregen om een monetair beleid op basis van maximale werkgelegenheid en stabiele prijzen uit te voeren, is de Federal Reserve verworden tot een geldschieter voor de criminele handelshuizen op Wall Street en nu, in potentie, voor de handel-met-voorkennis/Big Short-hedgefondsen. De Federal Reserve in New York is totaal de weg kwijt, en misschien wel hun gezonde verstand. Tenzij, zoals velen vermoeden, de New York Fed gewoon de slecht vermomde marionet van die ene, rijke procent is.

Berichten over een bailout (reddingsactie) voor hedgefondsen komt op een moment dat meerdere hedgefondsen en illiquide beleggingsfondsen hun poorten hebben vergrendeld, waardoor beleggers hun geld niet kunnen terugkrijgen. Het komt ook na een jaar van gigantische netto-opnames van hedgefondsen. Even opmerkelijk, volgens Hedge Fund Research, hebben in de afgelopen twee jaar meer dan 1200 hedgefondsen hun deuren voorgoed gesloten.

Volgens een rapport op eVestment dat hedgefondsstromen volgt, haalden beleggers in het derde kwartaal van vorig jaar $ 29,37 miljard uit hedgefondsen, waardoor de totale netto-uitstroom tot en met het derde kwartaal op een wenkbrauw-fronsende $ 76,86 miljard uitkwam. eVestment meldde vervolgens dat in oktober nog eens $ 6,20 miljard werd opgenomen, waardoor het totaal van het jaar tot dan op $ 83,06 miljard komt.

Die uitstromen komen voort uit meerdere hedgefondsen, die opnames door beleggers opschortten. In de maand december 2019 hebben York Capital Management en Southpaw Asset Management barrières opgeworpen die voorkómen dat klanten al het geld krijgen dat ze hebben opgevraagd. Juliet Chung van The Wall Street Journal rapporteerde twee dagen voor Kerstmis het volgende:
“York, opgericht door mede-eigenaar Jamie Dinan van Milwaukee Bucks, vertelde klanten donderdag in een brief dat het aflossingen van zijn bijna $ 2 miljard Credit Opportunities-fonds opschortte voor de eindejaarsperiode en dat het van plan was om het fonds te gaan liquideren... Het $ 1,2 miljard grote, in Greenwich, Connecticut, gevestigde Southpaw vertelde klanten in een brief eerder vorige week dat het van plan is om 55% van het geld terug te geven dat ze hebben aangevraagd voor het einde van het jaar. Dat cijfer omvat geen geld dat investeerders hebben gevraagd dat het bedrijf vasthoudt in een zogenaamde "side-pocket'"."

Dat angstaanjagende nieuws volgde een even verontrustende brief eerder in het jaar. Op 3 juni bevroor het $ 4,7 miljard Woodford Equity Income Fund in het Verenigd Koninkrijk opnames door beleggers. Het fonds zou in december worden opengesteld voor opnames, maar de Britse toezichthouder, de Financial Conduct Authority (FCA), kondigde in oktober aan dat het fonds niet zal heropenen en in plaats daarvan zal worden geliquideerd. De FCA heeft een onderzoek lopen naar de zaak. Het probleem is volgens de FCA dat het fonds illiquide en moeilijk te taxeren activa had.

Op 4 december kondigde de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde M&G Property Portfolio aan dat het de transacties zou opschorten, en verklaarde dat het niet kon voldoen aan aflossingen vanwege moeilijkheden bij het verkopen van commercieel onroerend goed. Beleggers hadden in de eerste 10 maanden van vorig jaar naar schatting $ 1,2 miljard uit het fonds gehaald.

Gisteren heeft de Koreaanse hedgefondsbeheerder Lime Asset Management aangekondigd dat het opnames van zijn verschillende hedgefondsen opschortte, wat een impact zou hebben van $ 1,7 miljard aan activa. De hedgefondsbeheerder had eerder vorig jaar gemeld dat hij opnames van $ 700 miljoen aan fondsen stopte. Het probleem bij Lime schijnt ook illiquide activa te zijn.

Ter ondersteuning van onze mening dat een piek in de intrekking van opnames bij hedgefondsen medeverantwoordelijk is voor het weer openzetten van de geldkranen naar Wall Street, meldde de Financial Times op 1 oktober dat de CFO van een "top-10 Amerikaanse bank" had gezegd dat "we veel liquiditeit hebben. We kiezen er gewoon voor om het niet 's nachts uit te lenen aan hedgefondsen."

Met een hoge concentratie van reserves bij een handjevol banken, betekent het op elk gewenst moment wegnemen van één of twee van hen uit de som simpelweg dat een groot deel van de financiering wegvalt. Tarieven moeten dan omhoogschieten. Het is nog simpeler dan wiskunde. De vraag is, waarom zijn die banken niet bereid om te lenen?

Eén reden is zoals gezegd dat (hedge)fondsen opgezadeld zitten et relatief illiquide, speculatie middelen, waarbij overtollige reserves moeten worden aangehouden. Een andere aanwijzing is de ondersteunende rol van grote verzekeringsmaatschappijen, die onbetrouwbare derivatenovereenkomsten blijven faciliteren - inclusief AIG, één van de eerste ondernemingen die in 2008 met bailouts werd gered. Toen de Dow Jones op 3-4 oktober 2008 838 punten daalde, behoorden verzekeraars tot de grootste dalers omdat ze tegenpartijen zijn in derivatenhandel bij grote banken. De rol van verzekeraars kan katalytisch zijn, waarbij aasgieren klaar staan om geld te verdienen door bedrijven in gebreke te stellen. Hedgefondsen die zich verzekerden tegen het faillissement van het Britse reisbedrijf Thomas Cook, bijvoorbeeld, verdienden grof met de US $ 250 miljoen aan credit default swaps die het bezat.

 

Afdrukken Doorsturen