Huidige financiële crisis niet veroorzaakt door coronavirus

Om iets te begrijpen van de activiteiten van de centrale banken in de wereld is enig inzicht in wat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, allemaal aan het uitspoken is, onontbeerlijk. Zo heeft de huidige financiële crisis weinig te maken met het coronavirus, het is vooral de kapstok waar de financiële sector haar eigen problemen aan kan ophangen.... om vervolgens maximaal te profiteren van het geld van de belastingbetalers. Vandaag hier het bewijs dat de financiële crisis vier maanden vóór het coronavirus wereldnieuws werd, pas goed begon.

De centrale banken in de wereld vormen een web van intriges, wat alleen al blijkt uit het feit dat de laatste dagen de ene na de andere centrale bank òfwel de rente (verder) heeft verlaagd, òfwel met maatregelen "tegen de coronacrisis" komt. De spin in dat web is uiteraard de Amerikaanse Federal Reserve.
De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin en de experts van Wall Street zorgen keer op keer dat zij overal in het (mainstream) nieuws komen en herhalen - ook keer op keer - de mantra dat "dit in niets lijkt op de laatste financiële crisis". Daarbij proberen zij (en andere banken en politici, daarbij welwillend geholpen door de reguliere media, de schuld van alle nieuw aangekondigde maatregelen te geven aan het coronavirus. Maar in termen van het privatiseren van winsten en het socialiseren van verliezen door bankiers is dit precies zoals het ging ten tijde van de laatste financiële crisis in 2007/2010.



De huidige financiële crisis heeft een specifieke begindatum: 17 september 2019. Op die dag begon de Federal Reserve voor het eerst sinds de laatste financiële crisis honderden miljarden dollars per week naar de handelshuizen van Wall Street te pompen. Dat programma, dat "repo-leningen" wordt genoemd, is nu goed voor meer dan $ 9 biljoen aan cumulatieve leningen aan Wall Street tegen supergoedkope leentarieven. Het eerste artikel dat we schreven over dat Fed-programma dateert van 18 september 2019 en is getiteld: "Balans van de FED stijgt met $ 253 miljard, staat nu op $ 4.000 miljard".

17 september 2019 was bijna vier maanden voordat het eerste overlijden als gevolg van het coronavirus op 11 januari 2020 in China werd gemeld en vijf maanden vóórdat het eerste overlijden op 28 februari 2020 in de Verenigde Staten werd gemeld.

Een half uur vóór middernacht lokale tijd in de VS gisteren rolde de Board of Governors van de Federal Reserve stiekempjes nog een reeks reddingsmaatregelen uit die het sinds zondagavond heeft aangekondigd om het decennium van Wall Street's omgaan met speculatieve schulden, derivaten, aandeleninkopen, obscene beloningen en seriële misdaden, aan te pakken.
Elk van de door de Fed aangekondigde programma's is identiek of bijna identiek aan de programma's die de Fed tijdens de financiële crisis van 2007-2010 heeft uitgevoerd. Als dit werkelijk “niets is zoals toen” tijdens de laatste financiële crisis, waarom zou de Federal Reserve dan dezelfde maatregelen nemen om de huidige, nieuwe crisis te stoppen?
De waarheid is dat (centrale) bankiers nationale noodsituaties niet verloren zullen gaan. Het zal zoveel mogelijk gelden richting de financiële sector doorsluizen, terwijl de aandacht van het publiek is gericht op een nationale crisis.

Het laatste bailoutprogramma van Wall Street dat gisteravond door de Fed is bekendgemaakt, wordt de Money Market Mutual Fund Liquidity Facility genoemd en zal "ongedekt en gesecureerd handelspapier" van geldmarktfondsen kopen, ogenschijnlijk om te voorkómen dat hun marktwaarde binnen het geldmarktfonds daalt en de waarde van het fonds keldert, wat zou betekenen dat beleggers minder van de hoofdsom zouden terugkrijgen dan ze erin hebben gestoken.
Het komt zelden voor dat een geldmarktfonds in de VS "breaking a buck" doorstaat', wat betekent dat hij onder $ 1,00 per aandeel handelt. Verschillende grote fondsen hebben tijdens de laatste financiële crisis van 2007-2010 veel geld verdiend en hebben een run op geldmarktfondsen veroorzaakt. De Fed creëerde een zeer vergelijkbare faciliteit als de huidige in die periode: de door activa gedekte Commercial Paper Money Market Mutual Fund Liquidity Facility (AMLF), die liep van 19 september 2008 tot 1 februari 2010. Net als toen vindt de Fed het prima dat "filialen en agentschappen van buitenlandse banken" onder het programma kunnen lenen, evenals banken van Wall Street en hun trading-eenheden.

Dit is de vierde reïncarnatie van faciliteiten die tijdens de Wall Street-crisis van 2007-2010 door de Federal Reserve zijn gecreëerd. De eerste was het hierboven beschreven repo-leningenprogramma. Dinsdag zei de Federal Reserve dat ze de Commercial Paper Funding Facility (CPFF) en de Primary Dealer Credit Facility (PDCF) oprichtte. Beide faciliteiten waren actief tijdens de laatste financiële crisis. Dit keer zei de Fed dat beide programma's "de kredietstroom naar huishoudens en bedrijven zouden ondersteunen".

Echter, zó beschreef de diepgaande studie van het Levy Economics Institute de werking van het CPFF de laatste keer:
“In totaal namen 120 unieke instellingen deel aan deze faciliteit. De tien grootste kredietnemers (die elk meer dan $ 20 miljard leenden) zijn goed voor 64,3% ($ 473,9 miljard) van alle leningen... Het gecumuleerde totaal onder het CPFF was $ 737,07 miljard. Piekleningen vonden plaats tijdens de eerste week van de activiteiten [beginnend op 7 oktober 2008] voor $ 144,59 miljard, en het grootste uitstaande bedrag vond plaats op 22 januari 2009 voor $ 348,176 miljard.”
Het CPFF-programma is op 1 februari 2010 beëindigd.

Helaas is er weinig bewijs dat het CPFF Amerikaanse huishoudens en bedrijven heeft geholpen. Volgens het onderzoek van het Levy Economics Institute waren de grootste proiteurs van het programma buitenlandse banken en de zinkende Titanic van de verzekeringswereld, het concern AIG, dat zichzelf in de minnares van Wall Street had veranderd door als tegenpartij te dienen voor de risicovolle derivaten van Wall Street zonder te reserveren voor verliezen .
AIG werd op 16 september 2008 door de Amerikaanse regering genationaliseerd en kreeg een financiële steun van 185 miljard dollar van de overheid.)Sindsdien is weer een beursgenoteerd bedrijf geworden; het heeft nog steeds een aanzienlijke blootstelling aan derivaten van Wall Street; en zijn aandelenkoers is fors teruggelopen.

De op drie na grootste lener onder het CPFF was Hudson Castle, een firma die door de New York Times werd beschreven als het "alter ego" van Lehman Brothers dat werd gebruikt om "investeringen uit de boeken te halen". Lehman Brothers stortte in en ging op 15 september 2008 failliet.


Top tien CPFF-leners van 7 oktober 2008 tot 1 februari 2010. Bron: Levy Economics Institute met gebruikmaking van gegevens van de Federal Reserve.

De PDCF was nog erger in het niet helpen van Amerikaanse huishoudens of kleine bedrijven en was exponentieel groter dan de CPFF. Lees hierover ons artikel van gisteren.





[19 maart 2020]

Afdrukken Doorsturen