De Federal Reserve zeepbel

De Amerikaanse belastingbetalers draaien - als de Fed-bubble uiteenspat - op voor 98% van de verliezen van de 7 biljoen dollar grote balans van de Federal Reserve.



Als er één positieve uitkomst is van de corona-pandemie, dan is het wel dat het Amerikaanse volk een koude, harde blik wordt gegund op hoe de Amerikaanse economie is ontwikkeld als een enorm systeem voor het overdragen van rijkdom naar de toch al gefortuneerde één procent.

Vandaag gaan we het donkere gordijn verder opentrekken over hoe de Federal Reserve is gestructureerd als een ongelimiteerde geldkraan om die ene procent te verrijken, aangezien het de winsten privatiseert voor de criminele bankgiganten van Wall Street en de verliezen socialiseert voor de overige 99% van hardwerkende Amerikanen.

De Federal Reserve Board of Governors bestaat uit zeven personen, benoemd door de president van de Verenigde Staten en bevestigd door de Amerikaanse Senaat. Momenteel zijn slechts vijf van die gouverneurszetels bezet. Afgelopen woensdag hielden deze vijf niet-democratisch gekozen personen toezicht op een balans ter grootte van $ 6,98 biljoen van de Federal Reserve, wat overeenkomt met 28% van de schuld van $ 25,3 biljoen van de Amerikaanse federale overheid (die dan weer onder toezicht staat van 100 gekozen senatoren en 435 gekozen leden van het Huis van Afgevaardigden).

Het afgelopen jaar hebben die vijf niet-gekozen Fed-gouverneurs de balans van de Fed met $ 3 biljoen verder opgepompt om slechte weddenschappen op Wall Street financieel te redden (door middel van bailouts).

De balans van $ 6,98 biljoen van de Federal Reserve wordt uit het niets gecreëerd door een elektronische druk op de knop door de 12 regionale Fed-banken. De Federal Reserve Bank van New York (de New York Fed) heeft méér op die geldscheppende knop gedrukt dan alle andere 11 regionale Fed-banken samen. Afgelopen woensdag stond de balans van de New York Fed op $ 3,9 biljoen of 56% van de gezamenlijke balans voor alle 12 regionale Fed-banken.

Waarom heeft de New York Fed zo'n monsterbalans opgebouwd? De reden is omdat de New York Fed in particulier bezit is van enkele van de grootste en gevaarlijkste banken in Amerika, die sinds 2008 regelmatig worden ondersteund door goedkoop geld van de New York Fed. Die megabanken zijn JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Als de New York Fed in privébezit is van de aangesloten banken in haar regio (zoals alle 12 regionale Fed-banken) en er een balans van $ 3,9 biljoen op na heeft gehouden, dan zouden toch de aandeelhouders voor de opgelopen schulden moeten opdraaien, nietwaar?
Nu komen we op het punt van die zelden besproken structurele mechanismen voor vermogensoverdracht voor de rijke één procent. Als de Federal Reserve en haar snel groeiende balans van $ 6,98 biljoen als een zeepbel uiteenspatten, zal de Amerikaanse belastingbetaler opdraaien voor 98% van de verliezen.

In de jaarrekeningen van de 12 regionale Fed-banken is de volgende verklaring verstopt:

De Federal Reserve Act vereist dat elke aangesloten bank inschrijft op het kapitaal van de Reserve Bank voor een bedrag dat gelijk is aan 6 procent van het kapitaal en het overschot van de aangesloten bank. Deze aandelen zijn niet-stemgerechtigd, met een nominale waarde van $ 100, en mogen niet worden overgedragen of gehypothekeerd. Als het kapitaal en het overschot van een aangesloten bank veranderen, moet haar bezit aan aandelen van de Reserve Bank worden aangepast. Momenteel is slechts de helft van de inschrijvingen betaald en de rest is oproepbaar. Een aangesloten bank is aansprakelijk voor verplichtingen van de Reserve Bank tot tweemaal de nominale waarde van de aandelen waarop zij heeft ingeschreven.


We hebben de aandelentotalen voor elk van de 12 regionale Federal Reserve-banken er eens op nageslagen. Deze aandelentotalen zijn vermeld op de individuele jaarrekeningen hier. We hebben de aandelentotalen vermenigvuldigd met hun nominale waarde van $ 100 en vervolgens, zoals hierboven aangegeven, dat totaal vermenigvuldigd met 2. Het schokkende nieuws is dit: de megabanken die de New York Fed bezitten, zijn slechts verantwoordelijk voor $ 42,6 miljard van hun verplichtingen, ondanks het feit dat deze verplichtingen in totaal $ 3,9 biljoen (!) bedragen.

Bij het berekenen van de gegevens voor alle 12 regionale Fed-banken waren de eigenaren van bankaandelen verantwoordelijk voor slechts 1,8% van de $ 6,98 biljoen aan verplichtingen die de Federal Reserve met een simpele druk op de knop heeft gecreëerd. Met andere woorden: een instelling die wordt gecontroleerd door vijf niet-democratisch gekozen mensen, met de waanzinnige macht om uit het niets geld te creëren door op een elektronische knop te drukken, heeft de Amerikaanse belastingbetaler (en de volgende generaties) voor $ 6,85 biljoen bij de ballen.

Vandaag zal Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, verschijnen voor het Amerikaanse Senate Banking Committee. We komen hier morgen in ons blog op terug en zijn benieuwd of er door Amerikanen gekozen volksvertegenwoordigers hem de moeilijke vragen heebben gesteld die al lang geleden gesteld hadden moeten worden.


Gerelateerd artikel: New York Fed heeft in 2 maanden tijd $ 3 biljoen naar Wall Street gesluisd





[19 mei 2020]

Afdrukken Doorsturen