Werkloosheid VS gedaald... maar is dat ook zo?

In de Verenigde Staten steeg het aantal banen in een maand tijd onverwacht sterk en het werkloosheidscijfer daalde fors. En dat terwijl de prognoses allemaal erg pessimistisch waren. De indices op Wall Street dikten 2-3% aan, en dat op een banenrapport waarvan het Bureau of Labor Statistics toegeeft dat het - net als vorige maand - een fout heeft gemaakt.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics meldt het volgende:

Total nonfarm payroll employment rose by 2.5 million in May, and the unemployment rate declined to 13.3 percent, the U.S. Bureau of Labor Statistics reported today. These improvements in the labor market reflected a limited resumption of economic activity that had been curtailed in March and April due to the coronavirus (COVID-19) pandemic and efforts to contain it. In May, employment rose sharply in leisure and hospitality, construction, education and health services, and retail trade. By contrast, employment in government continued to decline sharply.
...
The change in total nonfarm payroll employment for March was revised down by 492,000, from -881,000 to -1.4 million, and the change for April was revised down by 150,000, from -20.5 million to -20.7 million. With these revisions, employment in March and April combined was 642,000 lower than previously reported.



Het BLS Employment Report voor mei laat zien dat de werkgelegenheid in de VS met 2,5 miljoen is gestegen en het werkloosheidscijfer is gedaald tot 13,3%. Maar het BLS geeft aan dat het weer een fout heeft gemaakt. Daar komen we straks op terug.

Het werkgelegenheidsrapport van mei was verrassend. Elke belangrijke indicator - ISM-onderzoeken, ADP-werkgelegenheidsrapport, aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en meer - suggereerde verder banenverlies in mei. De Bloomberg Econoday-consensus-banenprognose was -7,725 miljoen en de werkloosheidsconsensus was -19,8%. Onze prognose voor het werkloosheidspercentage was -18,5 %. In plaats daarvan rapporteerde de BLS een banentoename van 2,5 miljoen (ongeveer 10 miljoen beter dan de consensusvoorspellingen!) en daalde volgens het Bureau het werkloosheidscijfer tot 13,3%.

Eerst maar eens de belangrijkste cijfers op een rij.

De eerste grafiek toont de verandering op jaarbasis van de totale niet-agrarische werkgelegenheid in de VS sinds 1968.



In mei bedroeg de verandering op jaarbasis -17,665 miljoen banen. De totale hoeveelheid betaalde banen steeg in mei met 2,5 miljoen. De payrolls voor maart en april werden samen met 642 duizend naar beneden gecorrigeerd. Het BLS leukt de cijfers elke maand wat op.

De tweede grafiek toont het banenverlies vanaf het begin van de recessie in procenten. Het is de meest angstaanjagende grafiek over de werkgelegenheid in de VS die we kennen.




De huidige recessie op het gebied van werkgelegenheid is verreweg de ergste sinds de Tweede Wereldoorlog, in procenten gemeten, en de ergste in termen van het werkloosheidspercentage.

De volgende grafiek toont de ratio van werkgelegenheid/bevolking en de participatiegraad.




De participatiegraad van de beroepsbevolking is in mei gestegen tot 60,8%. Dit is het percentage van de actieve werknemers in de beroepsbevolking (de zgn. "working age population"). De verhouding werkgelegenheid/bevolking nam toe tot 52,8% (zwarte lijn).

De vierde grafiek geeft het Amerikaanse werkloosheidspercentage weer.




Het werkloosheidspercentage is in mei gedaald tot 13,3%. Dit was een verrassend werkgelegenheidsrapport, aangezien zoals gezegd alle andere gegevens wezen op méér banenverlies in mei.

Eén van de belangrijke cijfers die we volgen is die van het aantal werknemers dat tijdelijk is ontslagen. Dit is gestegen van 801 duizend in februari tot 1,848 miljoen in maart en tot 18,063 miljoen in april. Dat cijfer daalde in mei met 2,7 miljoen tot 15,343 miljoen. Bijna de volledige banenwinst kwam voort uit ontslagen werknemers die in de personeelsadministratie bleven staan als gevolg van het in een eerder artikel besproken PPP (Payroll Protection Plan). Daardoor was men verzekerd van financiële steun.


Arbeidsparticipatie 25-54 jarigen



Aangezien de totale participatiegraad is gedaald als gevolg van cyclische (recessie) en demografische (vergrijzende bevolking, jongeren die op school blijven) redenen, is hier de verhouding werkgelegenheid/bevolking voor de belangrijkste werkende leeftijdsgroep: 25 tot 54 jaar oud. De leeftijdsgroep die het belangrijkst is voor een eventueel herstel.

De participatiegraad van 25-54 jarigen nam in mei toe tot 80,7% en de bevolkingsratio van 25-54 jarigen steeg tot 71,4%.


Parttime om economische redenen


Uit het BLS rapport:

The number of persons employed part time for economic reasons, at 10.6 million, changed little in May, but is up by 6.3 million since February. These individuals, who would have preferred full-time employment, were working part time because their hours had been reduced or they were unable to find full-time jobs. This group includes persons who usually work full time and persons who usually work part time.



Het aantal personen dat om economische redenen in deeltijd werkt, is gedaald van 10,887 miljoen in april tot 10,633 miljoen in mei.
Deze werknemers zijn opgenomen in de alternatieve maatstaf voor onderbenutting van de arbeid (U-6) die in mei is gedaald tot 21,2%. Dit is iets minder dan het recordhoogtepercentage van vorige maand voor deze maatregel (sinds 1994).
De vorige piek was 17,2% tijdens de Grote Recessie. Op U-6 komen we zo nog terug.


Langer dan 26 weken werkloos



Bovenstaande grafiek toont het aantal personen dat gedurende 27 weken of langer werkloos is.
Volgens de BLS zijn er 1,164 miljoen werknemers die langer dan 26 weken werkloos zijn en nog steeds een baan willen. Dit zal in 4 of 5 maanden sterk toenemen en zal een belangrijke indicator zijn om te volgen op weg naar het eventuele herstel.

En dan nog over de fout die het Bureau of Labor Statistics heeft gemaakt.





Bij het werkloosheidspercentage kunnen we dus gerust 3% optellen, waardoor de werkloosheid in "werkelijkheid" uitgekomen is op 16,3%, omdat 4,7 miljoen arbeiders verkeerd werden geclassificeerd, namelijk als zijnde werknemer, terwijl ze in werkelijkheid werkloos zijn.


Résumé

De headline van het maandelijkse banencijfer was verrassend en ver boven de verwachtingen. De afgelopen twee maanden zijn de cijfers  echter aanzienlijk naar beneden bijgesteld. Het nominale werkloosheidscijfer daalde tot 13,3% (waarschijnlijk dichter bij 16,3% volgens het BLS zelf). Zoals gebruikelijk worden de nuances door de beurs genegeerd. Analisten lezen vooral headlines, en niet de onderliggende data.

Aangezien de referentieweek 12 mei omvatte, was dit te vroeg om in de meeste gebieden te worden beïnvloed door "heropeningen". Dat zal meer een juni-verhaal zijn. In plaats daarvan was deze toename van de werkgelegenheid waarschijnlijk te danken aan het opnieuw aannemen door sommige bedrijven omdat ze in april misschien te veel mensen lieten gaan maar ook en vooral door bedrijven die mensen op de payroll moesten hebben staan om in aanmerking te komen voor vergeving van PPP (Payroll Protection Plan). We zijn benieuwd wat er met die mensen gebeurt als het programma ten einde loopt.

Het officiële werkloosheidspercentage is 13,3% (eigenlijk dus 3% méér). Als we echter beginnen met het meetellen van alle mensen die een baan willen, maar het zoeken ernaar hebben opgegeven, plus alle mensen met een deeltijdbaan die een fulltime baan willen, plus alle mensen die het zoeken naar werk hebben opgegeven omdat hun werkloosheidsuitkeringen gestopt zijn, enz.. enz., dan krijgen we een beter beeld van wat het werkloosheidspercentage echt is. Dat cijfer staat in de laatste rij met het label U-6.



U-6 is dus veel hoger dan de 13,3%, namelijk 21,2%. Beide cijfers zouden nog veel hoger zijn, ware het niet dat miljoenen de afgelopen jaren  uit de beroepsbevolking zijn verdwenen.

Het is belangrijk om de banencijfers in het juiste perspectief te plaatsen. Volgens de Household Survey, het huishoudonderzoek, word je, als je zelfs maar 1 uur per week werkt, zelfs als je snuisterijen op eBay verkoopt, je als werknemer beschouwd.
In dat huishoudonderzoek beschouwt het BLS je ook als een voltijd-werknemer als je drie deeltijdbanen van elk 12 uur hebt.
In de Payroll Survey, het loonoderzoek, tellen drie deeltijdbanen als drie banen. Het BLS probeert hier rekening mee te houden, maar ze verwijderen geen dubbele sofinummers. Het potentieel voor dubbel getelde banen in het loononderzoek is groot.


Huishoudonderzoek versus loononderzoek

Het loononderzoek, de payroll survey (soms ook wel de establishment survey genoemd), is het headline-banencijfer, dat doorgaans elke eerste vrijdag van de maand wordt vrijgegeven. Het is gebaseerd op gegevens van werkgevers.
Het huishoudonderzoek, de household survey, is een telefonisch onderzoek uitgevoerd door het BLS. Het meet werkloosheid en vele andere factoren.

Als je een uur werkt, ben je in loondienst. Als je geen baan hebt en er niet naar op zoek bent, word je niet als werkloos beschouwd, maar (statistisch) uit de beroepsbevolking gegooid. Sommigen van hen die uit de beroepsbevolking zijn gegooid, gingen met pensioen omdat ze dat wilden. De rest is fraude met arbeidsongeschiktheid, gedwongen pensionering, ontmoedigde werknemers en kinderen die weer naar huis (hun ouders) gaan omdat ze geen baan kunnen vinden.
Het zoeken naar een baan op sites van uitzendbureau's telt niet als "op zoek naar een baan". Je hebt een echt interview nodig of kunnen aantonen dat je een cv hebt opgestuurd.
Deze verstoringen verlagen het werkloosheidspercentage op papier, verhogen de voltijdse werkgelegenheid kunstmatig en beïnvloeden de cijfers voor de mainstream media.

Vorige maand schreven we in onze nieuwsbrief dat het rapport toen het meest slordige BLS-rapport in de geschiedenis was. Aangezien het BLS nu, deze maand, dezelfde fout herhaalde (waarbij we het vermoeden hebben dat het opzettelijk gebeurt), was het huidige rapport nog een stuk erger.

En uiteraard geldt dat het verloop van de economie wordt bepaald door het verloop van de corona-pandemie.

Wat betreft de beurs op Wall Street: deze markt is zo bullish dat zelfs de aandelenkoers van failliete bedrijven aan de rally meedoen. Wat te denken van de volgende:





De lockdown als gevolg van de corona-crisis kost de Amerikaanse schatkist zo'n $8.000 miljard. In ieder geval: nu de werkloosheid volgens de Amerikaanse overheid zo fors is gedaald, en zo veel mensen weer aan het werk zijn, zal de Federal Reserve ongetwijfeld snel haar balans gaan verlagen en de rente weer gaan verhogen.

Toch?





[5 juni 2020]

Afdrukken Doorsturen