Het belangenconflict van FED-voorzitter Jerome Powell

Onlangs schreven we een kritisch artikel over BlackRock, de grote vermogensbeheerder,die door de Europese Commissie was geselecteerd om advies in te winnen over de integratie van duurzaamheidscriteria in de bankensector van de Europese Unie. Maar niet alleen met Brussel is het concern dikke vrienden, ook met de Amerikaanse centrale bank.
Belangenverstrengelingen bij de EU en dus ook in de VS..... en dan met name bij de voorzitter van de Fed, Jerome Powell. De mainstream media doen er het zwijgen toe.




Eerder dit jaar meldden wij dat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, een slordige $ 11,6 miljoen had geïnvesteerd bij de vermogensbeheerder BlackRock, en hun iShares Exchange Traded Funds, informatie die wij haalden uit Powell's financiële openbaarmakingsformulier over 2019.

Het financiële openbaarmakingsformulier van Powell voor 2020 is nu beschikbaar - PDF hier. Het werd ondertekend door Powell op 15 mei 2020 en het toont aan dat de belangen van Powell in BlackRock-investeringen gestegen zijn naar zo'n $ 24,95 miljoen - een stijging van $ 13,35 miljoen ten opzichte van het genoemde bedrag van het voorgaande jaar. (Tussen haakjes: de grenzen die de federale regering oplegt voor haar vormen van financiële openbaarmaking zijn absurd. Sommige van Powell's individuele posities bij BlackRock worden bijvoorbeeld vermeld in een bereik van $ 1 miljoen tot $ 5 miljoen. Als we het lagere bereik zouden hanteren, zou het slechts 20 procent van de werkelijke positie van Powell vastleggen dan als het zich aan de bovenkant bevindt. Daarom hebben we ervoor gekozen om het hogere bereik te gebruiken).

De datum waarop Powell zijn laatste financiële bekendmaking, dus op 15 mei, heeft ondertekend, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het betekent dat meer dan 45 dagen nadat de New York Fed BlackRock had ingehuurd om zijn programma voor commerciële door hypotheken gedekte effecten en zijn primaire en secundaire aankopen van bedrijfsobligaties en ETF's van $ 750 miljard (in contracten zonder bieding) te beheren, Fed-voorzitter Powell geen reden zag om het duidelijke belangenconflict te vermijden, door BlackRock toe te staan meer dan $ 25 miljoen van zijn eigen privé-geld te beheren.

Volgens een verklaring van de New York Fed werd BlackRock op 24 maart ingehuurd om de $ 750 miljard aan aankoopprogramma's voor bedrijfsobligaties voor de Federal Reserve te beheren. Het contract voor door commerciële hypotheken gedekte effecten werd op 25 maart afgesloten met BlackRock. Het contract omvat o.a. de volgende tekstdelen:
"... de Beheerder wordt hierbij in feite aangesteld als de agent van de FRBNY [Federal Reserve Bank of New York], en hij zal de volledige macht en bevoegdheid hebben om namens de Account te handelen met betrekking tot de aankoop, verkoop, ruil, conversie of andere transacties in alle aandelen, obligaties, andere effecten of contanten die worden aangehouden voor beleggingen onderhevig aan de Overeenkomst ...
... de Beheerder zal in eerste instantie ten minste wekelijks vergaderen met de FRBNY en eventuele andere vermogensbeheerders die deelnemen aan deze FOMC-richtlijn om de strategie te bespreken. Zonder instemming van de FRBNY mogen deze vergaderingen alleen worden bijgewoond door personen bij de Beheerder die achter de ethische muur staan die door de Beheerder is opgericht ...
... de Beheerder erkent dat alle informatie en materiaal dat op of na 22 maart 2020 in het bezit of de wetenschap van de Beheerder komt ... inclusief de identiteit en het bedrag van de activa op de Account... als vertrouwelijk en eigendom zal worden beschouwd... en verstrekt aan de FRBNY, voor kosten van de FRBNY, alle redelijke hulp bij het weerstaan of beperken van openbaarmaking."

De "ethische muur" tussen de New York Fed en BlackRock zou niet moeten toestaan dat de voorzitter van de Federal Reserve Board of Governors in Washington DC wordt opgenomen. Desondanks heeft Powell sinds maart vier vertrouwelijke telefoongesprekken gevoerd met de ceo van BlackRock, Larry Fink. voor in totaal 90 minuten.
Het eerste gesprek op 19 maart duurde 30 minuten; in april waren er twee gesprekken, één op 3 april en één op 9 april, die beide 15 minuten duurden. Mei is de laatste maand van de kalender van Powell die momenteel beschikbaar is. Het geeft aan dat er een gesprek tussen Powell en Fink op 13 mei heeft plaatsgevonden. De heren spraken elkaar gedurende 30 minuten.

Powell werd tijdens zijn persconferentie op 29 juli door New York Times-verslaggever Jeanna Smialek naar drie van deze telefoontjes gevraagd. De woordenuitwisseling verliep als volgt:
Jeanna Smialek: “Hallo, voorzitter Powell, bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag. U sprak met Larry Fink van BlackRock in maart, april en mei volgens uw openbare agenda's. Ik vroeg me af of u ons iets zou kunnen vertellen over waar u het over had? En als het onderwerp van die gesprekken de kredietfaciliteiten van het bedrijf waren, hoe ging u dan om met mogelijke belangenconflicten tijdens die gesprekken?"
Jerome Powell: “Dus BlackRock is gewoon onze agent. Weet je, we nemen de beleidsbeslissingen in samenwerking met onze collega's. En ze voeren gewoon onze plannen uit. Ik weet eigenlijk niet meer precies waarover ik het met hem zou hebben gehad. Maar weet u, hij is het hoofd van een grote serviceprovider. Over het algemeen controleert hij of we tevreden zijn met de kwaliteit van de service die BlackRock biedt. Ik heb niet de dagelijkse persoonlijke interactie met iemand anders bij BlackRock of, zoals u kunt zien, drie telefoontjes in de loop van een paar maanden. Het waren er niet veel. Dus ik denk, weet u, dat hun conflicten uiterst zorgvuldig worden beheerd in de contractuele regelingen die we met hen hebben. En nogmaals, ik zou - ik kan me niet precies herinneren wat die gesprekken waren, maar ze zouden zijn geweest over wat hij op de markten ziet en dat soort dingen, om over het algemeen informatie uit te wisselen. En hij probeert er meestal voor te zorgen dat we een goede service krijgen van het bedrijf dat hij heeft opgericht en leidt. Ik zou zeggen dat dat zijn belangrijkste doel is als we praten."

Het gevaarlijkste deel van Powell's uitleg is de uitdrukking "informatie uitwisselen". De voorzitter van de Federal Reserve zit op een stapel marktveranderende informatie en het is uitdrukkelijk verboden om “informatie uit te wisselen” met een vermogensbeheerder van Wall Street als het voorkennis betreft. Dat is de reden waarom dergelijke telefoontjes problematisch zijn en serieus alarmbellen laten rinkelen.

Bovendien is BlackRock niet de agent van Powell voor de noodleningsfaciliteiten. De contracten die BlackRock heeft ondertekend, zeggen specifiek dat BlackRock de agent is voor de New York Fed, die is gedelegeerd door de Federal Reserve Board of Governors, waar Powell als voorzitter aanwezig is, om toezicht te houden op deze bailout-programma's.

We schrijven met grote regelmaat, sinds september vorig jaar toen de Federal Reserve de geldsluizen opende voor de handelshuizen van Wall Street, dat de Fed weigert de namen bekend te maken van de bedrijven die wekelijks voor honderden miljarden dollars aan leningen ontvangen, en ondertussen blijft Fed-voorzitter Powell transparantie beloven - en daar blijft het dan ook bij.

De regelmatige bezoeker aan onze site en onze abonnee's weten inmiddels wel dat wij geen hoge dunk hebben van zowel Powell, de Federal Reserve en vooral BlackRock. Onlangs schreven wij een nogal ontluisterend artikel over dit bedrijf, waarover wij ons ernstig zorgen maken. Niet in het minst doordat BlackRock overal zijn kont in weet te draaien.... niet alleen bij de Amerikaanse Federal Reserve, maar ook bij de Europese Commissie (lees daarvoor het artikel in de link hierboven). Kan onze Frans Timmermans straks zijn duizend miljard euro Gekke Henkie-plan "Green Deal" eindelijk realiseren, met behulp van het *proest* "corona-hulpplan". Frenske is wel blij met de hulp van BlackRock, ondanks het feit dat de Amerikaanse vermogensbeheerder grote bedragen investeerde in kolencentrales (het heeft in totaal 11 miljard dollar geïnvesteerd in 56 kolenbedrijven en is daarmee de grootste investeerder in kolen wereldwijd), gasprojecten en het aandelenpakketten bezit in bijna alle grote oliebedrijven ter wereld (BlackRock is op dit moment eigenaar van ongeveer 3,27 miljard vaten olie, 1,35 miljard ton steenkool en heeft nog 87,3 miljard dollar in fossiele industrieën belegd). Maar met het begrip "schone handen" hebben zowel BlackRock als Brussel weinig op.

[Bronnen en overige links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen