De wilde weldoeners

Amerikaanse senatoren in het Congres uiten hun verontwaardiging over het horen van Mnuchins sluwheid met betrekking tot het "steunfonds" ter grootte van $ 500 miljard aan belastinggeld. De voormalige Goldman Sachs employee heeft al die politici te grazen door de Federal Reserve in staat te stellen de steun met een factor 1:10 op te pompen tot een gigafonds, bestemd om de verliezen van de banken van Wall Street op te vangen.

In ons blog-artikel van gisteren meldden we dat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, voor het Congres moest getuigen, en we beloofden daar vandaag op terug te komen.
We kijken al sinds we met onze site begonnen regelmatig naar de hoorzittingen van het Senate Banking Committee. Er is doorgaans een zekere mate van professionele beleefdheid van senatoren jegens getuigen die verklaringen afgeven. Dat was gisteren beslist niet het geval. Zowel Republikeinen als Democraten haalden uit naar minister van Financiën Steve Mnuchin voor het effectief bedenken van een deal die hem de beschikking gaf over $ 500 miljard aan belastinggeld onder de stimuleringswet (die bekend staat als de CARES Act) en hij het Congres tot op de dag van vandaag in het duister heeft gelaten over hoe dat geld wordt besteed. Tijdens de hoorzitting, die virtueel werd gehouden, vatte senator Elizabeth Warren van de staat Massachusetts de situatie als volgt samen voor Mnuchin: "U bevoordeelt uw vriendjes van Wall Street en laat de Amerikanen in de steek."

De hoorzitting was bijeengeroepen om informatie van zowel Mnuchin als Fed-voorzitter Jerome Powell te krijgen. De CARES-wet gaf Mnuchin op onverantwoorde wijze de controle over 500 miljard dollar, waarvan 454 miljard dollar bestemd was om naar de Federal Reserve te gaan, dat door de Amerikaanse centrale bank werd opgepompt tot een bailoutprogramma ter grootte van 4,54 biljoen dollar. Blijkbaar was aan de Democraten beloofd dat het geld zou gaan om het midden- en kleinbedrijf van de VS te helpen, terwijl de makers van de wetgeving gemakshalve "vergaten" die belofte op papier te zetten. Het merendeel van de talrijke programma's die door de Federal Reserve zijn opgezet en die CARES Act-geld zullen gebruiken om verliezen op te vangen, zijn gestructureerd als bailoutprogramma's voor Wall Street of de fossiele-brandstofindustrie.

Tijdens de hoorzitting gisteren had de democratische senator Elizabeth Warren het spottend over de $ 500 miljard die als een "doorsluisfonds" werd aangewend, terwijl de Republikeinse senator John Kennedy uit Louisiana het omschreef als een achterkamertjesdeal samengesteld door Mnuchin, Mitch McConnell, Nancy Pelosi, Kevin McCarthy en Chuck Schumer, en die vervolgens opgedrongen werd aan andere congresleden die niet aan de onderhandelingen mochten deelnemen. Kennedy zei dat congresleden "kreunen, kermen en klagen en dan gaan loeien om vervolgens hun leiders als vee te volgen." Kennedy beloofde Mnuchin dat de volgende deal die hij op deze basis aan het Congres probeert voor te leggen, "serieuze tegenwerking van Republikeinen en Democraten in beide huizen" zal krijgen.

Senator Sherrod Brown uit Ohio vroeg Mnuchinh hoeveel arbeiders hun leven moeten geven om het Amerikaans bbp met een half procent te verhogen.... of de Dow Jones met duizend punten. En senator Jack Reed van Rhode Island zei dat hij in 2008, 2009 en 2010 had gezien hoe het Congres en de Federal Reserve de hypotheekmarkt weer op de been hielpen, maar bijna niets deden om individuele burgers te helpen en miljoenen executie-verkopen te voorkomen. Hij zei dat wat nu gebeurt helemaal déjà vu is.

Senator Bob Menendez van New Jersey vertelde Mnuchin dat de begrotingstekorten bij lokale- en deelstaatregeringen zullen leiden tot een "duivelscocktail" van "verwoestende ontslagen, gevaarlijke bezuinigingen op de openbare veiligheid en openbare diensten en massale lokale belastingverhogingen."  Mendendez zei dat het Bureau of Labor Statistics "zojuist heeft gemeld dat de staat en de lokale overheden in de maand april bijna 1 miljoen arbeiders hebben ontslagen."  Menendez zei dat dit ook brandweerlieden en hulpverleners omvatte. Hij en andere senatoren stuurden Powell een brief met het verzoek de noodprogramma's van de Fed uit te breiden met onder meer het kopen van langlopende gemeentelijke obligaties om de leenkosten voor staats- en lokale overheden te verlagen. Powell zei dat hij het voorstel zou bekijken.

Mnuchin vertelde senator Jon Tester van Montana dat hij volledig heeft voldaan aan het vrijgeven van informatie over wie het geld krijgt van de CARES-wet en zei dat het online op de website van het ministerie van Financiën is geplaatst. Tester vertelde hem dat hij "er niets van ziet". Ook wij konden op die website geen lijst met ontvangers van de $ 500 miljard vinden.
Tester vroeg Powell hoeveel geld er al uit de faciliteiten met hefboomwerking is uitgegeven om de Amerikaanse economie te helpen. Powell zei dat de grootste faciliteiten "net beschikbaar komen", dus "het ligt allemaal voor ons". Powell voegde eraan toe dat het geldbedrag tot dusver "vrij bescheiden" is. Powell vertelde Tester dat de Fed "zich ertoe heeft verplicht alle leners en de bedragen tijdig bekend te maken".

Uit de eigen wekelijkse balansrapporten van de Federal Reserve blijkt dat de Fed nog geen cent heeft uitgegeven voor het midden- en kleinbedrijf in de VS versus $ 735 miljard voor Wall Street. Tot dusver heeft de Fed geen enkele naam van ontvangers van fondsen die naar banken van Wall Street of hun handelshuizen zijn gegaan, bekendgemaakt.

Senator Warren begon haar vernietigende kritiek op wat er is gebeurd door op te merken dat deze hoorzitting plaatsvond in de "ergste economische crisis van ons leven".  Ze zei: "Het Congres heeft de CARES-wet aangenomen en heeft bijna een half biljoen dollar aan bailoutgeld voor bedrijven verstrekt." Warren legde uit dat de wetgeving de minister van Financiën de bevoegdheid heeft gegeven om eisen te stellen aan de bedrijven die dit geld krijgen. Ze vroeg Mnuchin of hij, als onderdeel van deze eisen, van de bedrijven zou verlangen dat als ze de financiële middelen krijgen zij hun werknemers op hun loonlijst houden. Mnuchin ontweek de vraag en zei dat de partijen over de voorwaarden van de $ 500 miljard in de CARES-wet hadden onderhandeld.

Onder druk van Warren zei Mnuchin dat in de wettekst van de Main Street Lending Facility er van bedrijven wordt verlangd dat ze hun uiterste best doen om werknemers aan het werk te houden. De Main Street Lending Facility is een belachelijke titel voor dit programma. De faciliteit verstrekt leningen aan bedrijven met maar liefst 15.000 werknemers en een jaarlijkse omzet tot $ 5 miljard - nauwelijks een "Main Street"-onderneming, ofwel zo goed als geen onderneming uit het midden- en kleinbedrijf. De wet vereist momenteel ook dat bedrijven een kredietwaardigheidsbeoordeling hebben van een van de grote kredietbeoordelaars zoals Moody's of S&P - wat ook niet van toepassing is op het midden- en kleinbedrijf.

Iedereen die de bevestigingshoorzitting van de Senaat voor de minister van Financiën van Mnuchin had meegemaakt, had kunnen weten dat het vertrouwen op de voormalige "foreclosure king" met een half biljoen dollar groot doorsluisfonds een wrede grap zou worden voor in problemen verkerende Amerikanen tijdens de ergste economische crisis sinds de Grote Depressie. Tijdens de bevestigingshoorzitting van Mnuchin deed senator Ron Wyden de niet zo subtiele suggestie dat Mnuchin zijn financiële onthullingen had vervalst.
Wyden zei dit:
"Mr. Mnuchin, een maand geleden ondertekende u documenten en een beëdigde verklaring die het Kaaiman-eilanden-fonds, bijna $ 100 miljoen aan onroerend goed, zes shell-companies en een hedgefonds in Anguilla weglieten. Dit is niet door uzelf gecorrigeerd. De enige reden waarom het aan het licht kwam, was dat mijn personeel er achter gekomen was en zei dat het gecorrigeerd moest worden."

Senator Wyden onthulde ook dat terwijl Mnuchin tijdens de laatste financiële crisis CEO was van een bank genaamd OneWest (voorheen IndyMac), "de bank bewees dat ze kwetsbaardere mensen sneller op straat kon zetten dan wie dan ook."  Volgens Wyden heeft de bank tussen 2009 en 2014 35.000 huisuitzettingen en bijbehorende executieverkopen gedaan en is het schuldig bevonden aan het plegen van een illegale praktijk die bekend staat als "dual-tracking", waarbij een bankafdeling in problemen verkerende huiseigenaren opdraagt te stoppen met betalen zodat ze een wijziging op hun lening kunnen aanvragen, terwijl een andere afdeling van de bank een verrassende executieverkoopprocedure initieert.
Senator Bernie Sanders legde de volgende verklaring af voorafgaand aan een volledige Senaatsstemming over de benoeming van Mnuchin als minister van Financiën:
"Tijdens de verkiezingscampagne vertelde gekozen president Donald Trump het Amerikaanse volk dat hij Washington zou veranderen door Wall Street aan te pakken. Maar nu de verkiezingen voorbij zijn, is de keuze van Donald Trump voor de minister van Financiën dezelfde oude, dezelfde oude insider van Wall Street die tijdens de financiële crisis een fortuin verdiende, terwijl miljoenen hun huizen verloren. Indien Mnuchin wordt bevestigd, zou hij de derde minister van Financiën zijn die de afgelopen 17 jaar van Goldman Sachs is gekomen. Dat is niet het soort verandering dat Donald Trump beloofde te brengen aan Washington - in het ergste geval is dat hypocrisie."

Mnuchin werd bevestigd door een kleine meerderheid van stemmen in de Senaat, 53-47, langs partijlijnen, waarbij alle Republikeinen voor hem stemden en alle Democraten tegen hem stemden, behalve Democratische Senator Joe Manchin uit West Virginia, die vóór stemde.

Mnuchin is getrouwd met de actrice Louise Linton, die regelmatig en expliciet haar minachting heeft getoond voor "gewone" mensen. Eén van haar beruchte zakenreizen met Mnuchin ging in augustus 2017 viral toen Linton opschepte in een Instagram-post over haar merkkleding terwijl ze van boord ging met Mnuchin vanuit een door de VS gecharterd vliegtuig. Linton pronkte met haar #hermes, #valentino, #roulandmouret en #tomfordsunnies couture. Toen een vrouwelijke lezer in een bericht reageerde: "Blij dat we je kleine uitje konden betalen" maakte Linton haar het verwijt dat ze "aanbiddelijk buiten de realiteit stond" en opschepte over hoeveel méér belastingen Linton en Mnuchin betalen dan de gewone mensen.





[20 mei 2020]

Afdrukken Doorsturen