De banden van JP Morgan met Jeffrey Epstein

Als je een drievoudig veroordeelde misdadigersbank bent en nog tot januari 2020 in een proeftijd zit, wil je echt niet dat je naam verschijnt in de New York Times, in een artikel dat gaat over de meest radioactieve misdadiger in de Verenigde Staten vandaag de dag, Jeffrey Epstein, de man die op 6 juli jl. werd aangeklaagd op beschuldiging van sekshandel van minderjarige meisjes en het seksueel misbruiken van tientallen van hen. Ons Epstein-dossier begint aardig uit te puilen.

Gistermiddag heeft Jamie Dimon in zijn financiële wereldje een slechte beurt gemaakt. Dimon is voorzitter en CEO van de grootste bank in de Verenigde Staten, JPMorgan Chase, die met meer dan 5.000 retailfilialen in de VS een landelijke dekking bereikt en voor een bedrag van maar liefst zestienhonderd miljard dollar ($ 1.6 biljoen) aan deposito's heeft verzameld, veel daarvan van mamma's en pappa's die geen idee hebben dat de bank een drievoudige misdadigersbende is.

Als je een drievoudig veroordeelde misdadigersbank bent en nog tot januari 2020 in een proeftijd zit, wil je echt niet dat je naam verschijnt in de New York Times, in een artikel dat gaat over de meest radioactieve misdadiger in de Verenigde Staten vandaag de dag, Jeffrey Epstein, de man die op 6 juli jl. werd aangeklaagd op beschuldiging van sekshandel van minderjarige meisjes en het seksueel misbruiken van tientallen van hen.

Maar dat is gistermiddag wel gebeurd. De New York Times publiceerde online een verhaal dat vandaag in de New York-printeditie op de voorpagina van de Business Section verschijnt. Dit is het "alarmfase rood"-deel:

When Jeffrey Epstein was serving time in Florida for soliciting prostitution from a minor, he got a surprising visitor: James E. Staley, a top JPMorgan Chase executive and one of the highest-ranking figures on Wall Street.

Vrij vertaald:

Toen Jeffrey Epstein in Florida zijn tijd uitzat vanwege het vragen naar prostitutie aan een minderjarige, kreeg hij een verrassende bezoeker: James E. Staley, een topman van JPMorgan Chase en een van de hoogst genoteerde topmensen op Wall Street.


We weten dat Dimon op de hoogte was van het verhaal voordat het gepubliceerd werd, omdat de Times dit toevoegt: "Woordvoerders van JPMorgan weigerden commentaar te geven op enig aspect van hun ongeveer 15-jarige relatie met Mr. Epstein."

Deze hooggeplaatste Wall Street-directeur, Staley, hoefde zichzelf niet te vernederen door Epstein in een gevangeniscel te bezoeken, omdat hij - Epstein - gedurende de laatste 10 maanden van de 13 maanden waarin hij zijn "gevangenisstraf uitzat" 12 uren per dag, zes dagen per week op zijn "kantoor" in West Palm Beach vertoefde.... in een werk-vrijlatingsprogramma. Hij werd naar zijn kantoor gebracht door zijn eigen privéchauffeur, in zijn eigen limousine. Epstein was destijds schuldig bevonden aan een misdrijf en was, volgens de wet, een zedendelinquent van een minderjarige. Officieel kwam hij niet in aanmerking voor een werk-vrijlatingsprogramma.

Een lokale zender van NBC in West Palm Beach, WPTV, heeft 464 pagina's met adjunct-logboeken in haar bezit gekregen van het kantoor van de sheriff van Palm Beach en meldde op 18 juli: "We zagen dat ze hem minstens negen keer naar zijn huis brachten terwijl hij werkvrij-verlof had, en lieten hem soms tot drie uur zonder toezicht in zijn huis achter."

De politie van Palm Beach had in 2008 aanzienlijk bewijs dat Epstein een sekshandel-circuit runde op zijn landgoed aan het water in Palm Beach, waarvan minstens drie dozijn minderjarige meisjes beweerden dat ze seksueel door hem waren misbruikt. De politie had hun bewijs aan de FBI verstrekt, maar de federale officier van justitie die betrokken was bij de zaak, Alex Acosta, stemde in met een niet-vervolgingsovereenkomst en liet de federale zaak tegen Epstein vallen. Daardoor kreeg hij een "vriendendeal" in een privévleugel van de Palm Beach County gevangenis, door het kantoor van de Palm Beach County State Attorney.
Acosta trad eerder deze maand terug als Donald Trump's minister van Arbeid, in reactie op de publieke verontwaardiging.

Een advocaat van enkele slachtoffers van Epstein, Brad Edwards, verklaarde tijdens een recente persconferentie dat hij getuigenis had afgelegd dat Epstein tijdens zijn werkrelatie seksuele contacten had gehad op zijn kantoor, maar niet, voor zover hij wist, met minderjarige meisjes. Sheriff Ric Bradshaw van Palm Beach County is door het publieke protest gedwongen om een onderzoek te openen naar hoe Epstein zo'n gezellige behandeling heeft gekregen.

Er moest iets heel vlug-vlug's zijn geweest dat JPMorgan's Staley persoonlijk met Epstein wilde bespreken, en wat niet kon gebeuren via die moderne uitvinding, de telefoon genaamd. Staley bezocht dus een beruchte zedendelinquent die door sheriff-afgevaardigden op zijn "kantoor" werd bewaakt, en waar Staley een bezoekerslogboek moest tekenen.
Staley is momenteel de CEO van de Britse bank Barclays, maar hij had meer dan 30 jaar van zijn carrière bij JP Morgan Chase gewerkt in een veelvoud van functies op hoog niveau.

De New York Times suggereert dat de reden voor het bezoek van Staley was dat "Epstein tientallen rijke klanten naar Mr. Staley en zijn bank had geleid". Maar JPMorgan had nog een eigenaardige band met Jeffrey Epstein die waarover wij eerder schreven.

In onze weekend-nieuwsbrief voor abonnee's, afgelopen zondag, berichtten we dat Epstein de voorzitter was geweest van een offshore bedrijf van $ 6,7 miljard dat volgens documenten tijdens de financiële crisis een geheime bailout van de Federal Reserve heeft ontvangen. Het bedrijf was Liquid Funding Ltd. en was voor 40% in handen van Bear Stearns, een grote Wall Street-investeringsbank die tijdens de financiële crisis instortte en 853 miljard dollar aan geheime leningen ontving van de Federal Reserve, evenals de openbaar gemaakte aankoop van 28,8 miljard dollar van giftige activa via een senior lening van de Federal Reserve Bank van New York - om de voorwaarden voor de aankoop van Bear Stearns door JPMorgan Chase te verzachten.

Het ratingbureau Moody's rapporteerde op 18 april 2008 dat Liquid Funding Ltd. failliet was gegaan. Volgens documenten eindigde Epstein's voorzitterschap van Liquid Funding op 19 maart 2007 - documenten die zijn gelekt uit de advocatenkantoren van Appleby, een advocatenkantoor dat sterk betrokken is (geweest) bij het creëren van offshore-accounts in belastingparadijzen.

Het lijkt erop dat Liquid Funding een tijdje van de radar verdween, maar de gelekte documenten tonen ook aan dat het in 2011 tot leven werd opgewekt door JPMorgan Chase - drie jaar nadat het Bear Stearns had gekocht.

Volgens de gelekte documenten, die bekend werden als de Paradise Papers, werd Liam MacNamara op 27 september 2011 voorzitter van de Board of Liquid Funding, met een adres van JPMorgan Bank Dublin Plc, 1 George’s Dock, Dublin, Ierland. Volgens het jaarverslag 2011 van JPMorgan Bank Dublin was Liam MacNamara destijds CEO. MacNamara had blijkbaar de ontslaggolf overleefd toen JPMorgan Bear Stearns in 2008 kocht, toen hij joint chief executive was van Bear Stearns Bank Plc, onderdeel van Bear's activiteiten in Ierland, en de entiteit die werd genoemd werd als investment manager voor Liquid Funding.

In maart van dit jaar meldde de Irish Times dat de JPMorgan Bank in Dublin "ongeveer 530 mensen in dienst heeft" en was verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor in 200 Capital Dock, met "de capaciteit om 1.100 werknemers te huisvesten."  De krant merkte op dat Jamie Dimon aanwezig zou zijn bij de grote opening van het nieuwe hoofdkantoor. De bank heet nu J.P. Morgan Bank (Ireland) Plc.

JPMorgan Bank (Ireland) heeft wortels die dateren uit 1919 en heeft Bear Stearns Bank Plc in Ierland samengevoegd tot JPMorgan Bank (Ireland). JPMorgan Chase schept op haar website op dat de bank "de enige EU-bank in de niet-bancaire keten van J.P. Morgan is en het bedrijf directe toegang biedt tot het repo-venster van de Europese Centrale Bank."

Vorige maand legde de Central Bank of Ireland een onderdeel van JPMorgan Bank (Ireland) een boete op van 1,8 miljoen dollar voor talloze overtredingen, waaronder "het ontbreken van adequate controlesystemen".

Het ontbreken van adequate controlesystemen lijkt veel op waarvoor JPMorgan in de VS boetes en schikkingen van meer dan $ 1 miljard heeft betaald in verband met het London Whale-schandaal in 2012, waar het $ 6,2 miljard van het geld van zijn Amerikaanse bankdeposito's in Londen verloor met derivaten met een hoog risico.

Afdrukken Doorsturen