Fed geeft toe dat het kopen van bedrijfsobligaties tenminste een 5-jaars bailout zal zijn

De Amerikaanse Federal Reserve heeft twee aankoopprogramma's voor bedrijfsobligaties: de Primary Market Corporate Credit Facility (PMCCF) en de Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF). De Fed is van plan dat minstens een half decennium lang in leven te houden.

Op 13 mei hield het Amerikaanse House Financial Services’ Subcommittee on Consumer Protection and Financial Institutions een virtuele rondetafelbijeenkomst met federale toezichthouders. Eén van de aanwezige toezichthouders was de vice-voorzitter voor toezicht bij de Federal Reserve, Randal Quarles.

Aan het einde van wat zich ontwikkelde tot een rondetafelgesprek met statische en onhoorbare passages, was het congreslid van Utah Ben McAdams aan de beurt om vragen te stellen. De stem van McAdams was scherp en helder. Hij zei beleefd dat hij een vraag had over het aankoopprogramma van bedrijfsobligaties dat de Federal Reserve heeft gelanceerd (voor het eerst in haar 107-jarige bestaan).
De woordenuitwisseling verliep als volgt:
McAdams: “Verwacht u deze beleggingen aan te houden gedurende de looptijd van de gekochte obligaties of verwacht u ze te verkopen op een nader vast te stellen datum?"
Quarles: "Het is onze bedoeling om te kopen en te houden."
Dat antwoord van Quarles betekent in feite dat de Federal Reserve van plan is om haar aankoopprogramma voor bedrijfsobligaties minstens een half decennium in leven te houden. Tot die conclusie komen we als volgt:

De Federal Reserve heeft twee programma's voor het opkopen van bedrijfsobligaties: de Primary Market Corporate Credit Facility (PMCCF) en de Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF). De Fed heeft voor beide programma's gedetailleerde beschrijvingen (de zogenaamde Term Sheets) vrijgegeven. De PMCCF Term Sheet geeft aan dat de obligaties die het zal kopen "een looptijd van vier jaar of minder zullen hebben". De Term Sheet voor de SMCCF stelt dat de obligaties die het zal kopen "een resterende looptijd van 5 jaar of minder zullen hebben". Aangezien de Federal Reserve van plan is te "kopen en te houden", zal het programma ten minste vijf jaar in leven moeten blijven tot de laatste termijnen van de gekochte obligaties afloplen. Maar het programma kan veel langer door blijven lopen, en wel hierom:

De gecombineerde programma's beginnen op 30 september van dit jaar voor tot $ 750 miljard aan obligaties op te kopen. Beide programma's zeggen dat de Federal Reserve die aankoopperiode kan verlengen. Als het met een jaar wordt verlengd, hebben we een zesjarig programma; als het met twee jaar wordt verlengd, dan hebben we een zevenjarig programma, enzovoort.

Bovendien betalen bedrijfsobligaties doorgaans elke zes maanden rente uit. Wat gaat de Federal Reserve doen met dat geld? In het geval van haar andere programma's voor het kopen van obligaties voor schatkistpapier en door hypotheken gedekte effecten (Mortgage-Backed Securities - MBS), gebruikt de Federal Reserve de rente-inkomsten en de vervallende hoofdsom om meer van dezelfde obligaties te kopen. Er is alle reden om aan te nemen dat hetzelfde zal gebeuren met het programma voor het kopen van bedrijfsobligaties. Als de Federal Reserve de rente-inkomsten gebruikt om voortdurend meer vier- en vijfjarige obligaties te kopen, kijken we naar het potentieel voor een oneindig tijdsbestek.

De MBS begon tijdens de laatste financiële crisis ook als een kortlopend programma. Het werd gelanceerd op 5 januari 2009. Het is nog steeds in leven, 11 jaar later, met $ 1,86 biljoen (!) op de balans van de Federal Reserve in door hypotheken gedekte effecten.

De eerste actie van de aankoop van bedrijfsobligaties door de Federal Reserve begon op 12 mei, waarbij de SMCCF zogenaamde Exchange Traded Funds (ETF's) opkocht die zowel investeringswaardige als junk bonds betroffen. In slechts 8 dagen tijd liet de balans van de Federal Reserve zien dat ze voor $ 1,8 miljard aan obligatie-ETF's aanhield.

De stimuleringswet (de CARES Act) wees 454 miljard dollar aan belastinggeld toe om te worden gebruikt als "verliesabsorberend kapitaal" om de eerste 10 tot 25 procent van de verliezen te compenseren in de snel groeiende lijst van bailout-faciliteiten van de Federal Reserve. De Federal Reserve zal daarvan $ 50 miljard gebruiken voor de PMCCF en $ 25 miljard voor de SMCCF - althans in het begin. Deze programma's zullen door de Federal Reserve bij benadering met een factor 1:10 worden benut om een programma voor het kopen van bedrijfsobligaties ter waarde van $ 750 miljard (50+25x10) te creëren, waarbij bedrijfsobligaties worden gekocht, evenals ETF's die bedrijfsobligaties bevatten.

De Federal Reserve heeft beide programma's uitbesteed aan de New York Fed, die op haar beurt beide programma's heeft uitbesteed aan BlackRock (zie ons eerdere artikel), een grote leverancier van investeringswaardige en junk bond ETF's. BlackRock mag zijn eigen ETF's opkopen in verhouding tot zijn marktaandeel.





[12 mei 2020]

Afdrukken Doorsturen