Dienaar van de corrupten

Vóór de Russische invasie in Oekraïne  koppelden CIA-rapporten hem aan een oligarch die zó smerig en zó verstrikt was in "aanzienlijke corruptie" dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hem verbood de VS binnen te komen.
Maar nu schildert CIA- en EU-propaganda Zelensky af als nobeler dan Winston Churchill en heiliger dan moeder Theresa. Onbenoemd blijft de man die hem "maakte".
Wil de echte Volodymyr Zelensky opstaan?In februari 2021 sloot Oekraïne op bevel van president Volodymyr Zelensky drie binnenlandse televisiezenders en beschuldigde hen ervan Russische “propaganda” te verspreiden. Drie maanden later arresteerde Zelensky Viktor Medvedchuk, die destijds de op een na grootste partij in het Oekraïense nationale parlement leidde, het pro-Russische en eurosceptische Oppositie Platform voor het Leven (OPZZh).

Zelensky had er geen moeite mee om de geroemde democratische normen te verbranden ruim voordat Rusland dit jaar de Rubicon overstak naar Oekraïne. Het was dus geen verrassing toen hij het eind maart tijdens de oorlog opnieuw deed, zich beroepend op noodbevoegdheden onder de staat van beleg, om tv-zenders te nationaliseren en 11 oppositiepartijen, waaronder OPZZh, te verbieden – allemaal zogenaamd gedaan in naam van het bestrijden van Russische verkeerde informatie en Russische sympathisanten.... hoewel de toenmalige voorzitter van OPZZh, Yuriy Boyko, de oorlog aan de kaak stelde en opriep tot een staakt-het-vuren en de terugtrekking van Russische troepen uit Oekraïne. Zelensky zou echter deze kans niet voorbij laten gaan om de politieke oppositie in zijn land vleugellam te maken, zeker niet nu de westerse mainstream media al zijn bewegingen rationaliseren en kritiekloos verheerlijken.

Maar het portret van de president van Oekraïne als een democratisch toonbeeld vertroebelt de echte Zelensky en verbergt een enorm web van corruptie en internationaal bedrog waarvan Oekraïne in het centrum ligt. Om de echte Zelensky te begrijpen, moet men hem zien als een creatie van de Oekraïense oligarch Ihor Kolomoisky. Hij is in feite een marionet van intriges. Het laatste nieuws over Zelensky is dat hij in een volledige nazi-modus schiet. Burgers riskeren 15 jaar gevangenisstraf als ze voedsel of steun uit Rusland accepteren:
De Pandora Papers

Het is nu misschien moeilijk te geloven, maar onthullingen uit documenten in de Pandora Papers - miljoenen bestanden van offshore-serviceproviders gelekt naar het International Consortium of Investigative Journalists en gedeeld met partners over de hele wereld - zorgden ervoor dat de positie van Zelensky vorig jaar wankelde en er dreigde een einde aan zijn politieke carriere. Hoewel de acteur die politicus werd campagne voerde als een anti-corruptiehervormer, toonden de Pandora Papers dat hij net zo corrupt is als zijn voorgangers.

Van meer dan 300 politici en ambtenaren, waaronder verschillende huidige en voormalige nationale leiders, in meer dan 91 landen en gebieden waaraan de documenten waren gekoppeld, was Oekraïne de thuisbasis van meer geheime offshore-holdings dan enig ander land, waaronder Rusland. Het Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), dat bijdroeg aan het onderzoek, ontdekte dat vlak voordat Zelensky tot president werd gekozen “hij zijn belang in een belangrijk offshorebedrijf, het op de Britse Maagdeneilanden geregistreerde Maltex Multicapital Corp., schonk aan zijn zakenpartner — die kort daarna zijn belangrijkste presidentiële assistent zou worden. En ondanks het opgeven van zijn aandelen blijkt uit de documenten dat er snel een regeling werd getroffen waardoor de offshore dividenden kon blijven betaald worden aan een bedrijf dat nu van zijn vrouw is.”

Op 23 februari plaatste Ilia Kyva, een lid van het Oekraïense parlement van de Opposition Platform voor het Leven (OPPL) partij, op Telegram het bericht dat Zelenskyy in de eerste twee en een half jaar van zijn presidentschap meer dan 1,2 miljard dollar heeft verzameld, opgeslagen in meerdere rekeningen bij Dresdner Bank Lateinamerika in Costa Rica. Verder meldde hij de belangrijkste aankopen door Zelensky via zijn eigen rekeningen: de aankoop van een villa in Miami voor $ 34 miljoen, evenals 8 sets Graff-sieraden voor ₽ 5,6 miljoen.
Naast de president van Oekraïne in de Dresdner Bank, heeft het hoofd van het kantoor van de president van Oekraïne, Yermak, een bescheiden $ 56 miljoen, Svetlana Tikhanovskaya $ 4,5 miljoen, waarvan ze het grootste deel in december 2020 heeft overgedragen aan HSBC Bank in het kantoor in Londen.
Ook heeft Arseniy Yatsenyuk rekeningen in de Miami-vestiging van Dresdner Bank. Elke Oekraïense president en zijn team vertrokken na hun ambtstermijn als (dollar)miljardairs, en Zelensky is geen uitzondering, alleen in zijn geval zal niemand hem zomaar laten vertrekken.

Zoals het ging met het hardhandig optreden tegen de vrijheid van meningsuiting en politieke oppositie, probeerde de regering van Zelensky het gebruik van offshores te rechtvaardigen door het spook van Russische agressie de schuld te geven. Een adviseur van de stafchef van Zelensky zei dat de offshores nodig waren om de inkomsten van de groep te "beschermen" tegen de "agressieve acties" van het "corrupte" regime van voormalig president Viktor Janoekovitsj, die in 2014 werd afgezet in een door de VS georganiseerde, gefinancierde en met wapens gesteunde kleurenrevolutie. De dure eigendommen die door Zelensky-medewerkers in het centrum van Londen bij de offshores waren aangekocht, waren slechts nederige toevluchtsoorden voor vervolgde Oekraïners.

Het is waar dat Zelensky en zijn partners in een televisieproductiebedrijf, Kvartal 95, een netwerk van offshore-bedrijven hebben opgezet dat minstens teruggaat tot 2012. Dat was ook het jaar waarin het bedrijf begon met het produceren van reguliere inhoud voor tv-stations die eigendom zijn van Kolomoisky, Oekraïnes meest flamboyante oligarch en de belangrijkste steunpilaar van Zelensky.
De Raider

Ihor Kolomoisky is één van die zakenlieden die hun imperium stichtten op de ruïnes die overbleven na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991. De perfecte vertegenwoordiger van het nieuwe oligarch-klassensysteem. Hij privatiseerde - vaak met geweld - tal van voorheen staatsbedrijven, waarbij hij ze voor bijna niets opkocht, miljarden creëren en de bedrijven uiteindelijk financieel uitgeput achterliet.

Volgens talloze mensen die met hem hebben samengewerkt is zijn grootste eigenschap zijn meedogenloosheid en wrede uitvoering: "Hij is als een man met het Tourette-syndroom. Zelfs als hij je leuk vindt, zal hij jou en je moeder gedurende het hele gesprek vervloeken. Hij kan je zonder aarzeling de kamer uit schoppen. Hij vindt het leuk om iedereen te laten zien dat al het geld en de macht hem niet hebben veranderd of gladgestreken", meldde de Israëlische Haaretz. Door gaandeweg de banden met de politiek aan te gaan, groeide Kolomoisky's invloed tot ongekende hoogten.

Ihor Kolomoisky werd geboren in een Oekraïens-joods gezin, vergelijkbaar met dat van president Volodymyr Zelensky. Hij is een groot voorstander van de Joodse gemeenschap, actief in verschillende nationale en internationale organisaties. In 2010 bezocht Kolomoisky de Europese Raad van Joodse Gemeenschappen (EJCJ) in Berlijn en begon nauwe banden te leggen met de organisatie. Hij besloot dat hij in een periode van vijf jaar ten minste $ 14 miljoen zou doneren, en sloot een band met de voorzitter van de organisatie, Jonathan Joseph, en overtuigde hem om hem (Kolomoisky) als de nieuwe president te benoemen, meldde de Jewish Community Voice. Deze plotselinge overname stuitte op verzet van de bestaande leden: "Dit is geen democratisch proces. Het vond plaats als een overname in Sovjetstijl", zei een EJCJ-bestuurslid Arturo Tedeschi. Sommige leden hadden ontslag genomen, waaronder de Italiaanse nationale joodse gemeenschap.

Kolomoisky opereerde ook in Oekraïne en bouwde het grootste Joodse gemeenschapscentrum ter wereld, Menorah, in het centrum van Dnipropetrovsk - een cluster van een synagoge, evenementenhallen, een bibliotheek, winkels en restaurants. Hij is de voorzitter van de Verenigde Joodse Gemeenschap van Oekraïne. In het verleden heeft Kolomoisky geïnvesteerd in de Joodse JH1-kabelnieuwszender, aldus Haaretz. Kolomoisky's geld werd ook zwaar geïnvesteerd in Joodse gemeenschappen in de VS, voornamelijk via Mordechai Korf en Uri Laber, die een deel van dit geld doorsluisden naar Joodse educatieve media en de Federatie van Joodse Gemeenschappen, beide gevestigd in New York, naast het kopen van verschillende eigendommen in de VS (meldde de New York Post).Als gouverneur van Dnipropetrovsk, één van de belangrijkste industriële regio's in Oekraïne, investeerde Ihor Kolomoisky veel in de strijd tegen pro-Russische separatisten in het oostelijke deel van het land en ondersteunde hij rechtstreeks de Oekraïense bataljons in Donetsk en Loehansk. Zijn vijandigheid jegens de Russen sluit president Vladimir Poetin niet uit; in feite beschouwt Kolomoisky, volgens Haaretz, Poetin als 'zijn aartsvijand'. Kolomoisky kreeg zijn gouverneurspositie door te beloven de Russische invloed in het oostelijke deel van Oekraïne te beteugelen - na het verwijderen van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj uit het kantoor door de "EuroMaidan" -revolutie in 2014, had de nieuwe regering iemand nodig die de regio Dnipropetrovsk zou domineren met ijzeren vuist (en paramilitaire eenheden), maar ook met voldoende financiële steun. Kolomoisky, als eigenaar van veel belangrijke industrieën in het land (evenals de bank), kon zich die positie veroorloven.

Om zijn anti-Russische positie veilig te stellen, bekritiseerde Kolomoisky publiekelijk Poetin en noemde hem een psychopaat en een 'schizofrene dwerg'. Hij stopte daar niet en zei: "[Poetin is] volkomen ontoereikend, totaal krankzinnig. Zijn messiaanse drang om het Russische rijk van 1913 of de USSR van 1991 te herscheppen, zou de wereld in een catastrofe kunnen storten." Poetin bleef niet stil en noemde Kolomoisky een "unieke oplichter" die een andere beroemde Russische oligarch, Roman Abramovich, bedroog. De verstoorde verstandhouding ging tot aan Interpol, dat volgens UAWire vaak suggesties krijgt voor hun internationale "wanted"-lijst van zowel Oekraïense als Russische zijde. De Russen stelden voor Kolomoisky op de lijst te zetten, samen met de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, en de chef van de Oekraïense generale staf, Viktor Muzhenko. Interpol verwierp de suggesties.

Van Kolomoisky is bekend dat hij gasten heeft geïntimideerd door een levende haai te voeren die hij in een enorm aquarium op zijn kantoor in Dnipropetrovsk hield, en hij heeft naar verluidt zelfs opdrachten gegeven tot contractmoorden. Als hij niet bestond, zou Richard Marcinko hem waarschijnlijk hebben uitgevonden als een schurk in een van zijn Rogue Warrior-romans.

Kolomoisky was mede-oprichter en tot 2016 de belangrijkste eigenaar van PrivatBank, de grootste commerciële bank van Oekraïne, evenals PrivatBank Group, een wereldwijde zakelijke coalitie waarvan de controle zich uitstrekt over duizenden bedrijven in vrijwel elke sector van o.a.  Oekraïne, de Europese Unie, Georgië, Rusland en de Verenigde Staten. Hij ontkent invloed op de president te hebben of nodig te hebben, maar toen het Internationaal Monetair Fonds de gesprekken met de regering van Zelensky beëindigde nadat hij er in 2019 niet in was geslaagd een nieuwe leningsovereenkomst te bereiken (onder verwijzing naar de wijdverbreide corruptie), vroeg Kolomoisky in een interview wie er zou winnen als Zelensky werd gedwongen om te kiezen tussen hem en IMF-leningen, waarop hij antwoordde: "Ik zou winnen." Oekraïense media hebben opgemerkt dat Kolomoisky de financiering van de campagne van Zelensky niet heeft ontkend.

Eén van de interessantste familieleden van de oligarch is zijn zus Larisa, die vaak zaken doet in naam van haar broer. Ze tekende als getuige in de miljoenendeal met Central European Media Enterprises Ltd. en richtte Gehold SA op, een Zwitsers bedrijf dat Kolomoisky hielp controle te krijgen over Oekraïense ertsmijnen in Sukha Balka. Chertok heeft nog een mijnbouw-bedrijf in Oekraïne, dat engineering, geodesie en bemiddeling in de grondstoffenhandel levert.

Kolomoisky is zelf in het bezit van drie verschillende paspoorten: een uit Oekraïne, een ander uit Israël en het derde uit Cyprus. Op de vraag of dit geen schending is van de Oekraïense wet, die dubbele nationaliteiten verbiedt, antwoordde Kolomoisky: "Ja, maar het zegt niets over drievoudige nationaliteit!".

Kolomoisky bouwde zijn enorme fortuin op bij PrivatBank voornamelijk als een 'raider'. In een verhaal voor Harper's Magazine over de geldschieter van Zelensky kleurde Andrew Cockburn de betekenis van die term in met de hulp van Matthew Rojansky, directeur van het Kennan Institute van het Woodrow Wilson Center for International Scholars. Er zijn bedrijven in Oekraïne "geregistreerd met kantoren en visitekaartjes, bedrijven [die gespecialiseerd zijn] in verschillende dimensies van het bedrijfsovervalproces (raiding), waaronder zelfs de inzet van gewapende mannen om zaken te regelen, documenten te vervalsen, notarissen om te kopen, rechters om te kopen", zei Rojansky tegen Cockburn. En volgens Rojansky is Kolomoisky "de beroemdste oligarch-raider, beschuldigd van het hebben van een massale overvalcampagne gedurende de ongeveer tien jaar tot 2010." Op een gegeven moment slaagde hij erin om op de lijst met visumverboden van de Verenigde Staten te komen, waardoor hij het land niet mocht binnenkomen.

Kolomoisky's invloed is bijna net zo kolossaal als zijn ego, zijn bedrijven controleerden een enorm deel van de mangaan- en siliciummangaanhandel, meer dan 40% van alle mangaanhandel in de wereld en meer dan de helft van de Amerikaanse silicommangaanvoorraden, meldde Kyiv Post. Hij spreidde zijn invloed uit over verschillende continenten en landen, van Oost-Europa tot Australië, of Ghana tot het Amerikaanse middenwesten. Volgens het International Consortium of Investigative Journalists slaagde Kolomoisky erin tussen 2006 en 2015 meer dan $ 750 miljoen van zijn PrivatBank over te dragen naar de Amerikaanse zakelijke markt, met de hulp van Deutsche Bank. Met dit geld kocht hij meer dan 22 eigendommen, zoals een wolkenkrabber in Cleveland, een Motorola-fabriek in Illinois, een Mary Kay Cosmetics-gebouw in Dallas en vele andere zaken. Gebouwen en bedrijven die hij bouwde, ontmoetten vaak een rampzalig lot, waarbij de arbeiders vaak ernstige schade opliepen, zoals in het geval van de Warren Steel-explosie in Ohio, waar ernstige veiligheidsschendingen een explosie veroorzaakten. Honderden arbeiders in de staalindustrie in Kentucky, New York en Ohio verloren hun baan - sommigen werden zelfs beroofd van hun pensioengeld. Maar dit alles is niet alleen een teken van nalatigheid; het houdt meestal rechtstreeks verband met het witwassen van geld, legde de president van Global Financial Integrity, Tom Cardamone, uit.

Maar de belangen van de oligarch gaan veel verder dan moordende zakelijke transacties, overlappend met de zaken van Washington in de regio. Tussen 2013 en 2014 steunden de VS een kleurenrevolutie in Oekraïne die resulteerde in een regimewisseling (extreem gewelddadige coup). Het leidde ook tot een burgeroorlog tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten in het oostelijke deel van het land die de onafhankelijkheid van Kiev uitriepen. Te midden van deze crisis benoemde waarnemend president Oleksandr Turchynov Kolomoisky tot gouverneur van de oblast Dnipropetrovsk. Hij maakte van zijn personeel een privéleger om de separatisten te bestrijden. Maar zelfs toen Kolomoisky veranderde in een krijgsheer, verwaarloosde hij zijn zakenimperium niet.


Door Washington goedgekeurde oligarch

In 2014 keurde het IMF noodhulp aan Oekraïne goed en injecteerde het miljarden in de Nationale Bank van Oekraïne – de centrale bank van het land – om lokale commerciële banken te ondersteunen. Via een wereldomspannend plan waarbij PrivatBank-rekeningen en PrivatBank Group-bedrijven betrokken waren en een corrupt Oekraïens rechtssysteem, plunderde Kolomoisky miljarden aan IMF-hulp. Het bedrog, zoals onthuld in een reeks rechterlijke uitspraken, werd als volgt geschetst door Cockburn:
"Tweeënveertig Oekraïense bedrijven die eigendom zijn van vierenvijftig offshore-entiteiten die zijn geregistreerd in Caribische, Amerikaanse en Cypriotische rechtsgebieden en verbonden zijn met of gelieerd zijn aan de Privat-bedrijvengroep, sloten leningen bij PrivatBank in Oekraïne voor een waarde van $ 1,8 miljard. De firma's bestelden vervolgens goederen bij zes buitenlandse "leveranciers"-bedrijven, waarvan drie in het Verenigd Koninkrijk, twee op de Britse Maagdeneilanden en één in het Caribische staatje St. Kitts & Nevis. De betaling voor de bestellingen – $ 1,8 miljard – werd kort daarna vooruitbetaald op de rekeningen van de leveranciers, die toevallig in het Cypriotische filiaal van PrivatBank stonden. Nadat het geld was overgemaakt, hebben de Oekraïense importbedrijven met PrivatBank Oekraïne afgesproken dat hun leningen werden gegarandeerd door de bestelde goederen.

Maar de buitenlandse leveranciers meldden steevast dat ze de bestelling toch niet konden uitvoeren en daarmee de contracten verbraken, maar zonder enige moeite te doen om het geld terug te storten. Ten slotte dienden de Oekraïense bedrijven een aanklacht in, altijd voor de Economische Rechtbank van Dnipropetrovsk, waarin ze eisten dat die buitenlandse leveranciers de vooruitbetaling zouden terugbetalen en ook dat de garantie aan PrivatBank zou worden geannuleerd. In tweeënveertig van de tweeënveertig van dergelijke gevallen deed de rechtbank hetzelfde vonnis: het voorschot moet worden teruggegeven aan het Oekraïense bedrijf, maar de leningsovereenkomst moet van kracht blijven."

Gedurende deze periode hield Kolomoisky zijn activiteitenportfolio divers. 2014 was ook het jaar waarin de zoon van de toenmalige vice-president Joe Biden, Hunter Biden, naar verluidt toetrad tot het bestuur van Burisma, een Oekraïens energiebedrijf waarvan Kolomoisky een controlerend belang heeft, meldde de New York Post. Uit e-mails verkregen door de Post bleek dat Vadym Pozharskyi, een Kolomoisky-protégé, in 2015 met Hunter communiceerde over een ontmoeting tussen Pozharskyi en de toenmalige vice-president Biden. Verder tonen bankgegevens van Hunter (rechtmatig verkregen volgens onderzoeken van justitie) betalingen aan hem door PrivatBank. Kolomoisky weigerde Rudy Giuliani te helpen met het onderzoek van Donald Trump naar Hunter Biden en het bedrijf Burisma.

Overigens denken mensen dat Hunter Biden gewoon een doorgedraaide crackhead is, maar hij was enorm betrokken bij de nucleaire deal met Iran en bij het witwassen van de olie die door de VS uit Libië en Syrië was gestolen en aan ISIS was gegeven. Ook liepen er de nodige lijntjes van hem naar de Amerikaanse biolaboratoria in Oekraïne, waar experimenten werden uitgevoerd op o.a. mensen (die in de VS niet zijn toegestaan). En wat Bursima betreft: de New York Post meldde eerder dat Kholomoisky een "controlerend belang" had in Burisma Holdings - het Oekraïense energiebedrijf dat Hunter Biden als bestuurslid in dienst had voor $ 50.000 per maand (en dat voor iemand zonder elke kennis en ervaring). Russische media, geciteerd in e-mails van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, noemden Burisma "onderdeel van het financiële imperium van Kolomoisky". Zes maanden nadat Hunter Biden was vertrokken, benoemde Burisma Cofer Black tot zijn raad van bestuur - een positie die hij nog handhaaft. Black was een carrière-CIA-officier die na de aanslagen van 11 september als directeur van het Counterterrorism Center van de CIA diende. Deze benoeming roept vragen op of Burisma diende als een CIA-frontoperatie die was ontworpen om de anti-Russische milities in Oost-Oekraïne te helpen financieren.

Tegen 2015 was Kolomoisky op weg naar zijn volgende controverse, één die uiteindelijk zou leiden tot de opkomst van Zelensky. In maart van dat jaar grepen de mannen van Kolomoisky fysiek de controle over Ukrnafta, de grootste olie- en gasproducent in het land, en UkrTransNafta, die vrijwel alle oliepijpleidingen in Oekraïne controleert. Dit was Kolomoisky's manier om zijn afkeuring te tonen over de schuchtere hervormingsinspanningen van de regering, die een directe bedreiging vormden voor de macht van de toenmalige corrupte chocoladefabrikant en president Petro Poroshenko. Poroshenko wendde zich daarom tot Washington voor hulp, namelijk de toenmalige assistent-staatssecretaris voor Europese en Euraziatische zaken Victoria ("Fuck the EU") Nuland en Geoffrey Pyatt, die destijds de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne was.

Nuland is een interventionist die getrouwd is met aartsneoconservatief Robert Kagan. Ze wordt wel ‘de architect van de Amerikaanse invloed in Oekraïne’ genoemd, speelde een belangrijke rol bij de verandering van het regime en heeft sinds de dagen van Bill Clinton in elke presidentiële regering gediend, behalve die van Trump. Mensen zoals Nuland zijn de reden waarom presidenten komen en gaan, maar interventionistisch buitenlands beleid blijft altijd.

Met de hulp van Washington heeft Poroshenko, in ruil voor zijn terugtrekking, onder andere Kolomisky met succes van de lijst met visumverboden verwijderd. Belangrijk is dat Pyatt en Nuland de andere kant op keken naar Kolomisky's IMF-plan, zelfs terwijl Washington andere oligarchen vervolgde.

Ondertussen, terwijl het de corruptie van Kolomoisky negeerde, probeerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Oekraïense oligarch Dmitry Firtash uit te leveren voor een omkopingsincident dat naar verluidt in India zou hebben plaatsgevonden. Zijn echte misdaad was echter het onderhouden van banden met de regering. Nuland speelde een rol bij het omverwerpen van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Toen Firtash in beroep ging tegen zijn uitlevering, was een Europese rechter het daarmee eens en concludeerde hij dat "Amerika Firtash duidelijk zag als iemand die hun economische belangen bedreigde." Desalniettemin heeft Washington een lang geheugen en kan Firtash toch terechtstaan in de VS.

Zelfs toen hij van de Amerikaanse verbodenlijst werd verwijderd, bleef Kolomoisky naar verluidt PrivatBank verduisteren en bedriegen voor enorme bedragen. Sommige van zijn plannen verspreidden zich op Amerikaanse bodem. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Kolomoisky van ongeveer 2008 tot 2016 frauduleuze leningen en kredietlijnen verkregen als onderdeel van een enorm plan van in totaal ten minste $ 5,5 miljard, d.w.z. ongeveer gelijk aan vijf procent van het bruto binnenlands product van Oekraïne op dat moment. In de VS zouden miljoenen van die dollars zijn witgewassen door aankopen van commercieel onroerend goed, van Ohio tot Kentucky en Texas. Bovendien zou de weldoener van Zelensky een dozijn staalfabrieken in kleine steden in heel Amerika hebben gekocht, waardoor hij failliete fabrieken, onbetaalde belastingen, rottende gebouwen en honderden staalarbeiders werkloos achterliet.

Door PrivatBank in 2015/6 te nationaliseren, heeft Oekraïne in feite de last van een miljardensteun op de schouders van de belastingbetalers gelegd. Toen PrivatBank werd genationaliseerd, overleefde het grotendeels dankzij een forse lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die (volgens Reuters) één voorwaarde voor zijn lening impliceerde: de bank zal nooit meer in handen van een oligarch komen. Dit leidde duidelijk tot grote wrok bij Ihor Kolomoisky, die, na jaren van strijd tegen Russische separatisten, in 2019 dreigde van kant te veranderen door in plaats daarvan Russisch geld te nemen: "Mensen willen vrede, een goed leven, ze willen niet vechten. En jij – Amerika – dwingt ons om te vechten en geeft ons er zelfs geen geld voor”, aldus de Oekraïense krant Pravda. Kolomoisky klaagde vooral over de anticorruptievoorwaarden die gepaard gingen met geldleningen van het IMF, die rechtstreeks van invloed waren op zijn zakelijke inspanningen.

Daarna ging hij nog een stap verder. Toen het Oekraïense parlement stemde over een door het IMF gesteunde wet op de grondmarkt (die de ongerepte velden van Oekraïne openstelde voor de GGO-gebruikende Monsanto-onderneming), ondersteunde Kolomoisky de Oekraïense Agrarische Raad en diens protesten in het hele land. Het IMF en Monsanto kwamen met enorme leningen voor Oekraïne met de toezegging het land te zullen helpen tegen de Russen door wapens en geld te sturen en het land op te bouwen. Het IMF beloofde miljarden aan Oekraïne eiste vervolgens dat Oekraïne Monsanto zou accepteren, om een Amerikaanse voet tussen de deur te krijgen met die leningsovereenkomsten. Oekraïne heeft uitgestrekte landbouwgronden. Shell en Chevron hadden al deals van tien miljard dollar gesloten. De corrupte Poroshenko ontving miljarden dollars en het Westen smeekte hem die leningen niet terug te betalen. Tegen die tijd zouden de VS de meeste van de rijkste olievelden en landbouwgronden in handen hebben voor centen op de dollar. Het onderpand voor het niet terugbetalen van de leningen is veel olierijk land en andere waardevolle zaken. Daarmee kunnen ze de geplande toetreding van Oekraïne tot de NAVO versnellen.
In juli 2015 meldde Reuters de instabiliteit van de regio Oekraïne (in verband met het neerhalen van het vliegtuig MH17). Ze noemden het een strijd tussen pro-Russische separatistische en Oekraïense troepen. Deze instabiliteit leidde uiteindelijk tot het intrekken van de bijna getekende oliedeals met Shell en Chevron.

Sinds de aanstelling van Poroshenko als president in Oekraïne (door Obama), zijn twee deelnaties, Donetsk en Loehansk, “opstandig” geweest. Ze willen bij Rusland horen omdat ze dagelijks worden aangevallen door rechts-extremistische Oekraïense troepen. Het regime van Obama financiert de neonazi's.
Oekraïense neo-nazi-extremisten hebben vanaf begin 2014 naar schatting 10.000 Russen vermoord in die gebieden. Veel andere Russen uit die gebieden worden gebruikt voor dwangarbeid en worden gevangengezet door Oekraïense troepen. Men kan Poetin bij veel gelegenheden de woorden "neo-nazi's" hore gebruiken. Er zijn nog steeds veel neonazistische sympathisanten in Rusland en Oekraïne.

Inmiddels zijn er talloze rapporten van de VN verschenen over een groep genaamd het Azov-bataljon, een rechts-extremistische neo-nazi Oekraïense nationale garde. Maar in de westerse mainstream media wordt er weinig gesproken over deze wat men noemt "strijders". We hebben het hier echter niet over zomaar een kleine groep in een achtertuin. Dit extremismeprobleem is zeer ernstig. We hebben het over 15 tot 25% van het hele Oekraïense leger (dit werd destijds geschat in 2015). Deze situatie deed zich voor in 2015, een jaar nadat Obama zijn Oekraïense marionetpresident had geïnstalleerd. Het verbod op hulp dat van kracht was om deze extremistische groepering van Azov te steunen, werd vernietigd door het Amerikaanse Congres. De Amerikanen gingen dus accoord met de inzet van nazi's om Russen in Oekraïne te doden die bij Rusland willen horen. Het interesseert in het Westen niemand geen ene shit. Geen headlines hierover in de "kwaliteitsmedia", terwijl hun headline zou moeten luiden: "Obama steunt Oekraïense neonazi's om Russische joden in Donetsk en Loehansk  te vermoorden".

De aanwezigheid van veel neonazi's tot op hoog niveau in Oekraïne was ook de aanleiding voor Russische troepen om Tsjernobyl te veroveren, 's werelds meest prominente plaats van een nucleair ongeval, nog steeds bezaaid met straling. Naar verluidt zijn de Russen naar dit gebied gegaan om te voorkómen dat nucleair materiaal in handen zou komen van zowel separatisten als neo-nazi's. Ze zouden dit namelijk kunnen gebruiken om een vuile bom te maken.Dienaar van het volk

Kolomoisky zou wraak nemen voor wat er in zijn domein is gebeurd. De confrontatie met Porosjenko, die als vernederend werd ervaren voor de oligarch, eindigde in maart 2015.

In oktober werd de eerste aflevering van een nieuwe show, Servant of the People (Dienaar van het volk) uitgezonden op het 1+1-kanaal van Oekraïne, waarin Zelensky de hoofdrol speelde: een geschiedenisleraar op een middelbare school die onverwacht president van Oekraïne wordt en zich inzet voor de bestrijding van corruptie bij de overheid . 1+1 is eigendom van de 1+1 Media Group, één van de grootste Oekraïense mediaconglomeraten, waarvan de eigenaar, volgens de Atlantic Council, niemand minder is dan Kolomoisky zelf, waardoor hij “aanzienlijke politieke invloed heeft in het huidige Oekraïne. Zijn media-middelen werden gebruikt om de verkiezingscampagne van 2019 van president Zelensky te promoten, wiens hitshows eerder werden uitgezonden op het netwerk van Kolomoisky.

De Servant of the People-serie zelf werd geproduceerd door Kvartal 95, het bedrijf opgericht door Zelensky, wiens partners volgens de Pandora Papers betrokken waren bij een netwerk van offshores. Toen de ster van Zelensky tot grote hoogte gestegen was traden sleutelfiguren van Kvartal 95 toe tot de administratie van Zelensky. Ivan Hennadiyovych Bakanov, bijvoorbeeld, "promoveerde" van hoofd van de productiestudio tot hoofd van de veiligheidsdienst van Oekraïne onder Zelensky.

De show creëerde letterlijk de presidentiële persoon van Zelensky, waardoor hij in feite een onofficiële campagne tegen de zittende regering kon opbouwen tot maart 2018, toen een politieke partij die naar de televisieserie werd genoemd, werd geregistreerd bij het ministerie van Justitie. In december 2018 maakte Zelensky officieel zijn presidentiële kandidatuur bekend op 1+1.

Zelensky, de creatie van een oligarch, voerde campagne voor het presidentschap als het personage dat hij speelde in een comedyserie, met een feest vernoemd naar de show naar de overwinning in 2019. Tijdens de race plaatste Volodymyr Ariev, een politieke bondgenoot van de zittende president Poroshenko, een grafiek op Facebook waarin beweerd werd dat het liet zien hoe Zelensky en zijn televisieproductiepartners begunstigden waren van een constellatie van offshore-bedrijven die naar verluidt miljoenen zouden hebben ontvangen van Kolomoisky's PrivatBank. De beschuldigingen werden destijds als ongegrond afgedaan, maar de Pandora Papers onthulden dat informatie over verschillende bedrijven in het netwerk overeenkwam met de kaart van Ariev, merkte de OCCRP op.

In maart 2019 vertelde Zelenskyy aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat hij de politiek in gegaan was om het vertrouwen in politici te herstellen en dat hij “professionele, fatsoenlijke mensen aan de macht wilde brengen”. Als dat klinkt alsof het rechtstreeks uit het World Economic Forum programma Young Global Leaders komt, dan is dat zo. Zelensky slaagde in 2000.

Kort nadat ze de touwtjes in handen hadden genomen, begonnen Zelensky en zijn Dienaar van het Volkspartij, zogenaamd wegens inefficiëntie, Oekraïense ministers te ontslaan die bekend stonden als hervormers van corruptiebestrijding. Daria Kaleniuk, hoofd van het Oekraïense Anti-Corruption Action Center, vertelde de Washington Post in maart 2020 dat Zelensky “een persoon kan ontslaan die een risico neemt, omdat hij de juiste dingen doet, en deze persoon de schuld kan geven van inefficiëntie.”  De in Kiev gevestigde hervormingsverslaggever Oleg Sukhov herhaalde het sentiment vorig jaar en schreef dat "Zelensky consequent corrupte functionarissen heeft beschermd tegen vervolging en anticorruptiehervormingen heeft vernietigd." Aan de andere kant, toen Zelensky werd geconfronteerd met een petitie waarin om zijn ontslag werd gevraagd, weigerde hij Oleh Tatarov, zijn plaatsvervangend stafchef, te ontslaan die was beschuldigd van omkoping.Zelensky benoemde Andriy Bogdan, Kolomoisky's persoonlijke advocaat, als stafchef, slechts een paar dagen nadat hij was begonnen als de Oekraïense president. Bogdan was al lid van de regering onder president Viktor Janoekovitsj, zoals gezegd de beroemde aanhanger van Rusland die vluchtte na de Maidan-gewelddadigheden. Na zijn verwijdering mocht volgens de Oekraïense wet niemand die in de regering van Janoekovitsj heeft gediend ooit nog topposities in het land bekleden, wat betekent dat Zelensky de wet overtrad met deze specifieke benoeming, aldus persbureau AFP.

De mensen die opgeofferd werden waren ook degenen die het meest waarschijnlijk de macht van oligarchen zoals Kolomoisky bedreigden, van wie Zelensky misschien het een en ander heeft geleerd. Tijdens een persconferentie in 2020 merkte hij op dat hij “herinnerd wilde worden als de president die goede wegen aanlegde in Oekraïne”. Eén van de handvol bouwbedrijven die tijdens zijn ambtstermijn een aanzienlijk deel van de staatsfondsen hebben ontvangen voor het aanleggen van openbare wegen, is PBS LLC, dat volgens bedrijfsgegevens is gekoppeld aan Skorzonera LLC, een bedrijf dat mede-eigendom is van Kolomoisky. PBS is door Oekraïense onderzoekers beschuldigd van het verduisteren van miljoenen staatsfondsen voor wegwerkzaamheden. Een uitspraak van een rechtbank in de oblast Ivano-Frankivsk gaf aan dat het samen met het door Kolomoisky gecontroleerde Skorzonera is verbonden als onderdeel van een web van gerelateerde zakelijke entiteiten met overlappende adressen en personeel. PBS en Skorzonera hadden zelfs hun belastingaangiften vanaf hetzelfde IP-adres verstuurd.

Met name voormalig minister van Douane Maxim Nefyodov was één van de hervormers die door Zelensky werden ontslagen. Nefyodov is het meest bekend vanwege het creëren van ProZorro, een systeem dat is ontworpen om corruptie in de Oekraïense overheidsopdrachtensector aan te pakken. Na het ontslag van Nefyodov gebruikte de partij van Zelensky haar meerderheid om wetgeving aan te nemen die het mogelijk zou maken om het duurste wegenbouwproject in de moderne Oekraïense geschiedenis te bouwen zonder toezicht, zonder ProZorro.

Afgelopen juni meldde de Kyiv Post hoe Zelensky “de uitgaven voor wegreparaties heeft verdubbeld, in de zak van het COVID-hulpfonds heeft gestoken en geld heeft uitgegeven dat Oekraïne heeft gewonnen in internationale rechtbanken.” Een interessante bron van contanten, aangezien het IMF in 2020 een hulppakket van meerdere miljarden dollars heeft goedgekeurd “om Oekraïne te helpen het hoofd te bieden aan de pandemische uitdagingen van COVID-19 door betalingsbalans- en begrotingssteun te verstrekken.”  Is het mogelijk dat Zelensky een pagina uit Kolomoisky's boek heeft gehaald door vrijheden te nemen met internationale hulp? Het is moeilijk dat met zekerheid te zeggen.

Het is ook onduidelijk waarom het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen maart besloot Kolomoisky opnieuw te straffen nadat hij ondanks zijn eigen internationale gekonkel van de slechte lijst was gehaald. In een persverklaring zei staatssecretaris Anthony Blinken dat de reden "vanwege zijn betrokkenheid bij aanzienlijke corruptie" was. Maar daar waren ze zich van bewust toen ze hem de eerste keer op de lijst zetten en later van de lijst haalden. Nog vreemder, Blinken citeerde specifiek de jaren 2014 tot 2015, toen Kolomoisky “betrokken was bij corrupte handelingen die de rechtsstaat en het vertrouwen van het Oekraïense publiek in de democratische instellingen en openbare processen van hun regering ondermijnden, inclusief het gebruik van zijn politieke invloed en officiële macht voor wat hem  persoonlijk ten goede zou komen."

Dit is trouwens helemaal geen onthulling, aangezien Nuland een rol speelde om Kolomoisky voor het eerst van de lijst te krijgen in die periode toen Blinken diende als plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur onder Obama. Blinken noemde de vermeende plundering van Kolomoisky in Amerika niet eens.

De goede verstandhouding van Ihor Kolomoisky met de VS eindigde in 2019 toen de FBI een onderzoek opende op verdenking van witwassen van geld, gericht op Kolomoisky, zijn bedrijven en iedereen die op enigerlei wijze met hem of zijn werk te maken had. Zijn advocaat, Mike Sullivan, verklaarde dat Kolomoisky alle beschuldigingen "categorisch ontkent", met het argument dat hij een zakenman is die vaak wordt onderworpen aan valse beschuldigingen - zoals in het geval van PrivatBank. In maart 2021 verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Kolomoisky de VS niet meer kan binnenkomen, als gevolg van zijn significante corrupte acties terwijl hij gouverneur was in Oekraïne, legde Reuters uit. Volgens het Organised Crime and Corruption Reporting Project kan niet alleen Kolomoisky, maar ook geen van zijn directe familie - inclusief zijn vrouw Iryna - de VS binnenkomen.Marionet van intriges

In 2019, net nadat Zelensky zijn verkiezing had gewonnen, gaf Kolomoisky aan dat hij bereid schoon schip te maken en vrede te sluiten met Rusland. De burgeroorlog in Oost-Oekraïne had tot dusver meer dan 14.000 levens geëist. De oligarch zei dat het genoeg was: “Ze zijn hoe dan ook sterker. We moeten onze betrekkingen verbeteren”, zei hij volgens de New York Times over Rusland en Oekraïne. Maar hij zag ook een obstakel: “Mensen willen vrede, een goed leven, ze willen niet in oorlog zijn. En jullie [Washington] dwingen ons om in oorlog te zijn, en geven ons er niet eens het geld voor."

De vraag is: hebben de VS Zelensky's beschermheer gesanctioneerd, zoals Firtash, om hem in de goede richting te duwen? In het laatste geval dreigden de VS Firtash te arresteren wegens omkoping om Janoekovitsj onder druk te zetten om een handelsovereenkomst met de EU te ondertekenen. Maar de deal was in werkelijkheid een truc om de Russische economie te destabiliseren.

Ondanks dat hij werd gekarakteriseerd als louter "pro-Russisch", gaf Janoekovitsj, zoals The Economist uitlegde, er de voorkeur aan "de status-quo te behouden en af te zien van aansluiting bij één van beide kampen terwijl hij [de EU en Rusland] bleef uitmelken." En dus verhoogden de Verenigde Staten de druk op zijn vriend om Janoekovitsj aan te moedigen in de gewenste richting te draaien. "Als Janoekovitsj zou worden overgehaald om van gedachten te veranderen, was het dreigen om zijn sponsor Dmitry Firtash achter de tralies te zetten een krachtige hefboom om toe te passen", schreef Cockburn. “Vier dagen later gaf Janoekovitsj aan dat hij klaar was om te tekenen, waarop Washington het plan om zijn miljardair-bondgenoot aan te pakken, negeerde.”

Maar Janoekovitsj veranderde van koers en accepteerde een tegenbod uit Moskou, een moment dat het startpunt werd voor een kleurenrevolutie. Cockburn: “Er volgden straatprotesten in Kiev, enthousiast gesteund door Nuland, die vervolgens uit dankbaarheid koekjes uitdeelde aan de demonstranten.” Janoekovitsj vluchtte op 22 februari uit Kiev. Vier dagen later hernieuwde Washington zijn pogingen om Firtash te arresteren. “Dat hebben ze naar behoren gedaan. Firtash, die kort in de gevangenis zat, betaalde het equivalent van $ 174 miljoen borgtocht en wachtte op een rechtbank die uitspraak deed over zijn beroep tegen uitlevering.”

Of er iets soortgelijks is gebeurd met de oligarch van Zelensky is een andere vraag; waarschijnlijk een vraag die niet snel zal worden beantwoord.De grote leugen

De oorlog heeft Zelensky volledig opnieuw uitgevonden, waardoor zijn door schandalen geplaagde presidentschap, gekenmerkt door gebroken beloften, is gered. Uit een opiniepeiling van het Kyiv International Institute of Sociology bleek dat slechts 24 procent van de kiezers hem eind januari steunde. Maar nu, dankzij de omarming door het Westen van het nieuwe personage van de acteur, die hem vaak onberispelijk maakt, is Zelensky de ontvanger geworden van ongekwalificeerde aanbidding en enorme hoeveelheden internationaal hulpgeld. "Voor de oorlog stuurden de VS 300 miljoen dollar per jaar naar Oekraïne", zegt Mark Cancian, senior adviseur bij het Center for International and Strategic Studies. Nu geven we $ 100 miljoen per dag aan wat tot voor kort werd beschouwd als de meest corrupte natie van Europa".

President Volodymyr Zelensky blijft een show opvoeren voor de camera's om de wereld ervan te overtuigen dat zijn land het onschuldige slachtoffer is van een barbaarse aanval door Russische troepen. De mainstream media vertellen, zoals gebruikelijk, niet het volledige verhaal. Slechts enkele dagen voordat Ruslands "Speciale Militaire Operaties" in Oekraïne op 24 februari begonnen, werd door de Wall Street Journal onthuld dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz Zelensky een bemiddelde vredesovereenkomst aanbood. Zelensky, zoals eerder gezegd één van de Young Global Leaders van Klaus Schwab, verwierp echter de overeenkomst die de vrede zou hebben bewaard. In plaats daarvan koos hij voor oorlog.

Eén van de grootste zorgen van Rusland met Oekraïne was dat het werd voorbereid op het NAVO-lidmaatschap, wat Moskou zag als een bedreiging voor de nationale veiligheid die niet kon worden getolereerd. Scholz was bezig een deal te sluiten en zei tegen Zelensky tijdens zijn bezoek aan de Veiligheidsconferentie van München op 19 februari, "dat Oekraïne zijn NAVO-aspiraties moet afzweren en neutraliteit moet verklaren als onderdeel van een bredere Europese veiligheidsovereenkomst tussen het Westen en Rusland”, en dat “het pact zou worden ondertekend door de heer Poetin en de heer Biden, die gezamenlijk de veiligheid van Oekraïne zouden garanderen.” Maar Zelensky verwierp het aanbod om een concessie te doen door de NAVO-neutraliteit te verklaren en zo een oorlog met Rusland te vermijden, en beweerde dat "Poetin niet te vertrouwen was om een dergelijke overeenkomst te handhaven en dat de meeste Oekraïners zich bij de NAVO wilden aansluiten."

Deze onthulling legt echt twee belangrijke punten bloot. Ten eerste, dat Zelensky als staatshoofd ofwel buitengewoon incompetent is of volkomen roekeloos om zijn land nodeloos op het pad van oorlog met zijn buurland te plaatsen. En ten tweede geeft het de mate van controle aan die Washington over Zelensky's regering heeft, aangezien hij bij elke stap wordt geadviseerd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de CIA. Het is geen geheim dat de VS en het VK Kiev hebben aangespoord om namens hen de NAVO-oorlog met Rusland te voeren – zelfs als dat betekent dat Kiev in een onoverwinnelijke positie wordt geplaatst waar het uiteindelijk zijn strijdkrachten volledig kan zien vernietigd worden, en Oekraïne zelfs
meer territorium
verliest dan het heeft. Misschien had Zelensky zes maanden geleden de spanningen kunnen verminderen door de NAVO-aspiraties af te wijzen en Oekraïne tot een neutrale staat te verklaren. Een dergelijke verklaring zou zeker welkom zijn voor Rusland, maar in het licht van de aanhoudende proxy-oorlog van het Westen tegen Moskou, en de door de VS en het VK geleide campagne om Rusland te 'verwijderen' uit het wereldwijde economische en financiële systeem, de media, cultuur en sport, is het veilig om te zeggen dat de zaken aanzienlijk zijn veranderd, aangezien dit in de loop van dit jaar méér dan slechts een kwestie van de NAVO is geworden.

Die omarming van Zelensky door het Westen is best wel ironisch, aangezien sinds de oorlog van Oekraïne met Rusland begon heeft Radio Free Europe samen met de rest van de westerse mainstream media Zelensky afgeschilderd als iets dat gelijkwaardig is aan een reïncarnatie van Winston Churchill en Moeder Teresa, die een campagne voert voor zijn nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede en inspirerend voor een flamboyant muzikaal eerbetoon tijdens de Grammy-awards van 2022.

Vandaag de dag is alleen de regering van de Verenigde Staten op schema om in totaal meer dan $ 50 miljard aan hulp aan Oekraïne te verstrekken. Ter vergelijking: het Department of Homeland Security schatte dat de voorgestelde grensmuur van Trump ongeveer $ 21,6 miljard zou kosten. Vooral de Republikeinen brachten de eerste twee jaar van Trumps ambtstermijn door met het weerstaan van zijn inspanningen om de muur te financieren en te bouwen, voordat ze met tegenzin instemden om slechts een fractie te steunen van wat ze in een oogwenk voor Oekraïne hadden goedgekeurd, en zelfs het patriottisme van hun critici aanvechtend.

Hoe groot is de kans dat al die miljarden aan internationale hulp op de juiste plek terechtkomen? Niemand stelt deze of andere belangrijke vragen. Net zoals niemand vroeg of het vreemd was toen Zelensky zei dat Rusland “alle inwoners” in de Oekraïense hoofdstad zou moeten vermoorden om hem te pakken en bij hem te komen. Dat lijkt de hoge prijs die de ‘dienaar van het volk’ de Oekraïners wil laten betalen; en één die Washington graag door Amerikanen laat subsidiëren.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][19 augustus 2022]

 

Afdrukken Doorsturen