Voor de Nord Stream-aanval gebruiken de Amerikanen Oekraïne als zondebok

Een maand nadat journalist Seymour Hersh meldde dat de VS de Nord Stream-pijpleidingen hadden opgeblazen, vinden Amerikaanse functionarissen een zondebok in Oekraïne.

De Telegraaf schreef gisteren o.a. het volgende:
"Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat een pro-Oekraïense groepering achter de sabotage van de Nord Stream pijpleidingen zit. Dat melden Amerikaanse functionarissen aan de New York Times. De functionarissen zeggen nieuw bewijs te hebben dat daarop wijst. Maar om welke groep het dan precies gaat, blijft mysterieus."

Bijna zes maanden nadat de Nord Stream-pijpleidingen explodeerden en een maand nadat Seymour Hersh meldde dat de regering Biden verantwoordelijk was, hebben Amerikaanse functionarissen nu dus hun verdediging onthuld. Volgens anonieme overheidsbronnen zijn er "nieuw verzamelde inlichtingen" die "suggereren" dat de Nord Stream-bommenwerper in feite een "pro-Oekraïense groepering" was. De enige bevestigde "inlichtingen" over deze vermeende "groep" is dat Amerikaanse functionarissen niets over hen kunnen onthullen.

"Amerikaanse functionarissen zeiden dat ze veel niet wisten over de daders en hun banden", meldt de New York Times. De veronderstelde "nieuw verzamelde" informatie "specificeert niet de leden van de groep, of wie de operatie heeft geleid of betaald." Ondanks dat ze niets over hen wisten, speculeren de bronnen van de Times niettemin dat "de saboteurs hoogstwaarschijnlijk Oekraïense of Russische staatsburgers waren, of een combinatie van beide." Ze laten ook open "de mogelijkheid dat de operatie buiten de boeken zou zijn uitgevoerd door een gevolmachtigde macht met connecties met de Oekraïense regering of haar veiligheidsdiensten."

Als er geen bewijs wordt geleverd, is alles natuurlijk "mogelijk". Maar de bronnen van de Times zijn vreemd genoeg zeker over één kritieke kwestie: "Amerikaanse functionarissen zeiden dat er geen Amerikaanse of Britse staatsburgers bij betrokken waren." Ook is er "geen bewijs dat president Volodymyr Zelensky van Oekraïne of zijn hoogste luitenants betrokken waren bij de operatie, of dat de daders handelden in opdracht van Oekraïense regeringsfunctionarissen."

Ondanks het feit dat er geen concrete informatie over de daders is verkregen, verklaart de Times niettemin dat het Amerikaanse omslagartikel dat op hun pagina's is geplant "het eerste significante bekende spoor is over wie verantwoordelijk was voor de aanval op de Nord Stream-pijpleidingen."

Drie diepzee-explosies vernietigden, zoals bekend, in september 2022 de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee. Ook is bekend dat Zweedse seismologen hebben gemeld dat een van de drie explosies een aardbevingsintensiteit van 2,3 op de schaal van Richter noteerde, maar dit was geen aardbeving. Het was een explosie - als een gigantische onderzeese mijn. Het is duidelijk dat de explosie niet door Rusland is veroorzaakt, anders hadden de westerse mainstream media dat allang gemeld. Zweden deelde de resultaten van hun onderzoek niet, wat erop wijst dat ze iemand beschermen.

Het opblazen van Nord Stream was geen vergeldingsactie voor de Russische invasie, het was een overval. Het verbod op en uiteindelijk de vernietiging van de Nord Stream 1- en Nord Stream 2-pijpleidingen werd jarenlang overwogen terwijl officieel Washington nerveus toekeek hoe Rusland opkwam als energieleverancier voor Europa.

Goedkope energie die aan Duitsland werd geleverd, hielp bijvoorbeeld de Duitse industriële economie te stabiliseren, de Duits-Russische betrekkingen te verbeteren, Duitsland in staat te stellen gas door te verkopen in heel West-Europa en het economische bereik van Rusland naar het westen uit te breiden door Europa. Maar het werd ook een factor in herzieningen van de Nationale Veiligheidsstrategie van de Verenigde Staten, die voortkwam uit het noodlottige (dat wil zeggen voor Amerikanen) "Project voor een nieuwe Amerikaanse eeuw", een ideologische kliek die zich inzet om alles te doen wat nodig is om de economische concurrentie te vernietigen om de VS geopolitieke macht nummer één te houden.

Het bombardement op Nord Stream (voor 51% in handen van het Russische Gazprom en voor 49% in handen van vier Europese partners) sneed onmiddellijk de energievoorziening af voor 83 miljoen Duitsers en vernietigde een infrastructuur van meerdere miljarden dollars - een duidelijke oorlogsdaad. Volgens de Amerikaanse grondwet, artikel 1, sectie 8, berust de oorlogsmacht duidelijk bij het Congres. Als een president van de VS overgaat tot het plegen van een oorlogsdaad, zonder toestemming van het Congres, is dat een strafbaar feit. Evenzo zijn alle topambtenaren in een administratie die deelnemen aan de planning en uitvoering van dergelijke acties even kwetsbaar voor afzetting/ontslag.

Het herstel van de schade aan de pijpleidingen zal maanden in beslag nemen en de reparaties zullen waarschijnlijk pas deze zomer beginnen. Geen enkel land heeft tot op de dag van vandaag de verantwoordelijkheid genomen voor de explosies die de Nord Stream-pijpleidingen naar Europa hebben uitgeschakeld. Het is opmerkelijk dat noch de VN-Veiligheidsraad, noch de VS, noch Duitsland, noch Zweden, noch Denemarken, noch enig ander land dat onderzoek heeft gedaan naar de vernietiging van de Nord Stream-pijpleiding een openbaar rapport heeft uitgebracht over hun bevindingen, wat verder de noodzaak aantoont van een openbaar onderzoek van het ICC.

Slechts één land profiteerde van de ontploffing. We schreven hier uitgebreid over op onze site, en het laatste artikel dat wij aan dit onderwerp hebben gewijd was het explosieve verhaal van de Amerikaanse journalist Seymour Hersh die de beschuldigende vinger wees naar Joe Biden. Immers, president Joe Biden hield volgens hem persoonlijk toezicht op een geheime missie waarbij gespecialiseerde duikploegen van de Amerikaanse marine de Nord Stream-pijpleidingen onder water bombardeerden. Buiten dat heeft Joe Biden publiekelijk toegegeven (net als een aantal andere overheidsfunctionarissen) dat de VS vastberaden waren de Nord Stream pijpleidingen te beëindigen.

Zijn bekentenis is het ultieme bewijs en president Biden bekende praktisch de daad toen hij op 7 februari 2022, vele maanden voorafgaand aan het bombardement op Nord Stream, zei: “Als Rusland binnenvalt... Oekraïne... zal er niet langer een Nord Stream 2 zijn, zullen we een maak er een einde aan ... ik beloof je dat we het zullen kunnen doen."  Het einde van Nord Stream werd zowel voorspeld als trots gevierd door de regering-Biden, waarbij het in de publieke opinie zorgvuldig werd gekoppeld aan een vergeldingsactie voor de oorlog in Oekraïne.

Toen echter het verslag van Seymour Hersh opdook, over topambtenaren van het Witte Huis die samenzweerden om Nord Stream te vernietigen, een jaar vóór de Russische invasie, stroomden de ontkenningen van het Witte Huis als Russisch gas dat uit gescheurde pijpleidingen langs de Baltische zeebodem spuwde. Bekentenis is misschien goed voor de ziel, maar beschuldigend voor de Biden-regering. De presidentieel nationaal veiligheidsadviseur van Biden, Jake Sullivan, hoofdontwerper en leverancier van Russiagate-onzin, legde de schuld voor het opblazen van de Russische pijpleidingen... bij Rusland. Inderdaad, Amerika's topexpert op het gebied van nationale veiligheid liet ons geloven dat Poetin miljarden aan Russische pijpleidinginfrastructuur heeft vernietigd, zijn land heeft afgesneden van een groeiende markt in Europa, en impliciet zijn eigen economie heeft opgeblazen.

Het is van vitaal belang dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan en plaatsvervangend minister van BZ Victoria Nuland, die allemaal prominent worden genoemd in het verslag van Hersh en in nieuwsberichten zowel voor als na Nord Stream, voor het Congres moeten getuigen over wat ze wisten en wanneer ze het wisten.

Nu zou dus uit nieuwe inlichtingen die door Amerikaanse functionarissen zijn beoordeeld, blijken dat een pro-Oekraïense groep vorig jaar de aanval op de Nord Stream-pijpleidingen heeft uitgevoerd. Dat bericht werd in eerste instantie door de New York Times gemeld. Dat kan kloppen, want de pro-Oekraïense groep die het meest steun heeft gegeven aan Oekraïne was toch wel de Biden-regering.

De pijpleidingen zijn enorm en sterk en ze zijn ook bedekt met een laag van tien centimeter cement. Er zijn extreem getalenteerde duikers, geopolitieke connecties en hi-tech wapens voor nodig om deze operatie tot een goed einde te kunnen brengen. Dat is geen werk van kleine groeperingen..... De journalist van de New York Times denkt zeker dat de daders gewoon in een roeiboot springen, en dan een paar meter naar beneden snorkelden om een paar ladingen te leggen.

Maar als een "pro-Oekraïense groep" zich schuldig heeft gemaakt aan een oorlogsdaad tegen Duitsland en Rusland door de Nord Stream-pijpleidingen op te blazen, betekent dat dan dat de groep ook de hele NAVO heeft aangevallen op grond van artikel 5? Zo maar een vraagje....

Het is onduidelijk waarom de New York Times hun bewijsvrije "bewering" als "significant" heeft beschouwd, en daarentegen niet het Hersh-verhaal dat vier weken eerder verscheen. De berichtgeving van Hersh dateert niet alleen van vóór de Times, maar zijn verhaal bevatte ook uitgebreide details over hoe de VS de Nord Stream-explosies planden en uitvoerden.

Het is veelzeggend dat de New York Times de basis voor de berichtgeving van Hersh verdraait. “Bij het verdedigen van zijn zaak”, beweert de Times, “citeerde Hersh alleen maar” president Biden’s “pre-invasiedreiging om een einde te maken” aan Nord Stream 2, en soortgelijke verklaringen van andere hoge Amerikaanse functionarissen.” Door ten onrechte te suggereren dat hij (Hersh) zich uitsluitend op openbare verklaringen baseerde, laat de Times volledig achterwege dat Hersh in feite een goed geplaatste bron citeerde. De Times heeft daarentegen geen informatie over de nieuwe daders of over enig ander aspect van de "aanzienlijke" voorsprong.

Gezien het ontbreken van bewijs en de merkwaardige timing, is een redelijke conclusie dat niet een Oekraïense "proxy-macht" de boosdoener was, maar dat de VS nu hun Oekraïense proxy als zondebok gebruiken.  Onbedoeld legt het verslag van de Times nieuwe gaten bloot in de mislukte pogingen om het verhaal van Hersh te weerleggen.

Leden van de door de NAVO-staat gefinancierde website Bellingcat, die ten onrechte aan het NAVO-staatspubliek wordt gepresenteerd als een onafhankelijk onderzoekscentrum, hebben geprobeerd de beweringen van Hersh in twijfel te trekken door te beweren dat open-source tracking ten tijde van het bombardement de door hem gerapporteerde schepen niet kon detecteren. Maar zoals het Times-verhaal opmerkt zoeken onderzoekers naar informatie over schepen "waarvan de locatietransponders niet aanstonden of niet werkten toen ze door het gebied trokken, mogelijk om hun bewegingen te verhullen." Hersh heeft hetzelfde punt naar voren gebracht in interviews en merkte op dat toen Biden recentelijk Polen binnenvloog voor zijn bezoek aan Kiev vorige maand, zijn "vliegtuig zijn transponder uitschakelde" om detectie te voorkómen, zoals de Associated Press meldde. Helaas voor de zelfbenoemde digitale detectives kunnen grote internationale misdaden – met name die waarbij inlichtingendiensten betrokken zijn – niet worden opgelost vanaf hun laptops.

Als de Verenigde Staten niets met de aanslag op Nord Stream te maken hadden, waarom hebben zij dan gestemd tegen een VN-onderzoek? En als het inderdaad een "pro-Oekraïense groep" was, zouden Duitsland, de Verenigde Staten en de medeverdachte NAVO-lidstaten dan niet de waarheid willen weten? En wat betreft Duitsland, dat toch als één van de voornaamste slachtoffers kan worden genoemd: is het iemand opgevallen dat tijdens het bezoek van Scholz, afgelopen vrijdag, aan de VS hem niet één keer werd gevraagd naar de NordStream-sabotage? Geen persconferentie, geen mediavragen tijdens de bijeenkomst en niet eens genoemd door Fareed Zakaria tijdens zijn interview op CNN! Daarentegen wordt het nieuws over de Oekraïens gezinde groepering breeduit gemeten (de Washington Post weet zelfs te melden dat het Oekraïense partizanen waren). Nee, het bezoek van Scholz onderstreepte dat Amerikaanse mainstream media staatsmedia zijn. Geen gezamenlijke persbijeenkomst, om voor de hand liggende redenen: ze kunnen het niet riskeren dat een Duitse verslaggever een vraag stelt over de Nord Stream-primeur van Seymour Hersh. Iedereen in de VS kreeg kennelijk de memo: geen enkel Amerikaans medium dat verslag deed van het bezoek van Scholz, noemde zelfs maar het verhaal van Hersh.

Nu het verhaal dat Rusland zijn eigen pijpleidingen opblies niet langer houdbaar is, vraagt het nieuwe verhaal van de New York Times ons te geloven dat een naamloze "pro-Oekraïense groep", die "niet leek te werken voor militaire of inlichtingendiensten" er op de een of andere manier in slaagde om de unieke mogelijkheid te benutten om meerdere explosieven te plaatsen op een zwaar afgesloten pijpleiding op de bodem van de Oostzee.

Dat verhaal wordt inmiddels witgewassen via de Duitse mainstream media. Uren nadat het Times-verhaal uitkwam, kwam de Duitsekrant Die Zeit met een verhaal, afkomstig van Duitse functionarissen, dat beweerde dat de bombardementen werden uitgevoerd door een groep van zes mensen, waaronder slechts "twee duikers". Deze vermeende daders, zo wordt ons verteld, kwamen op de plaats delict aan via een jacht "kennelijk eigendom van twee Oekraïners" dat uit Duitsland vertrok. Hoe een jacht erin slaagde de uitrusting en explosieven te vervoeren die nodig waren voor de operatie, blijft onverklaard.Ook wordt niet duidelijk hoe duikers zó diep konden afdalen naar de bodem van de Oostzee.

De saboteurs hadden op de een of andere manier het vermogen om een diepzeebombardement uit te voeren, maar niet het bewustzijn om hun drijvende plaats delict goed schoon te maken. Volgens Die Zeit werd de boot "ongereinigd teruggegeven aan de eigenaar", waardoor "rechercheurs" "sporen van explosieven op de tafel in de cabine" konden ontdekken. Mocht dit magere "pro-Oekraïense" crackteam van marinecommando's opnieuw een daad van diepzeesabotage uitvoeren, dan hoeven ze alleen maar een schoonmaakprofessional in te huren om ermee weg te komen.

Wat de motivatie betreft, wordt ons op de een of andere manier ook gevraagd te vergeten dat ambtenaren van de Biden-administratie niet alleen de motivatie uitten, maar ook de tevredenheid achteraf. “Als Rusland Oekraïne binnenvalt, zal Nord Stream 2 op de een of andere manier niet vooruitgaan”, beloofde de hoge Amerikaanse functionaris Victoria Nuland in januari 2022. President Biden voegde de volgende maand toe dat “als Rusland binnenvalt … zal er geen Nord Stream 2 zijn. Daar gaan we een eind aan maken.” Nadat de Nord Stream-pijpleidingen waren gebombardeerd, begroette Antony Blinken het nieuws als een "enorme strategische kans". Slechts enkele dagen voordat het verhaal van Hersh werd gepubliceerd, liet Nuland het Congres weten dat zowel zij als het Witte Huis "zeer verheugd" zijn dat Nord Stream "een stuk metaal op de bodem van de zee" is.

De mainstream media.... Vooral in de VS worden door hen de bevindingen van journalist Seymour Hersh angstvallig uit de berichtgeving gehouden. Maar niet alleen daar, ook in ons land doen die media alsof het onderzoek van Hersh niet bestaat. Neem nu RTL Nieuws, die vandaag op haar site een artikel plaatst met de titel "Mysterie rond de aanslagen op Nord Stream: dit is wat we weten". Kennelijk weten ze niet zoveel, want de naam Hersh komt in het artikel niet één keer voor. Wel het woordje "zou" lezen we nogal vaak in het artikel, wat erop wijst dat er niets zeker van is:
- Daarin wordt in detail beschreven hoe de leidingen met behulp van explosieven zouden zijn vernietigd.
- Een groep van zes personen, waaronder twee duikers, zou met een schip het water op zijn gevaren en de explosieven hebben aangebracht.
- Dat schip zou eigendom zijn geweest van twee Oekraïners.
- Volgens de inlichtingendiensten zou het een actie van individuen zijn.
- President Zelenski zou geen opdracht hebben gegeven voor de sabotage....
- Cobelens: 'Het zou kunnen dat ze met deze actie ruis willen veroorzaken.

Hersh zelf heeft aangekondigd volgende week met meer informatie te komen.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][8 maart 2023]

 

Afdrukken Doorsturen