Waarom Biden loog over de ziekenhuisaanval in Gaza

Leugens om bestwil worden vaak geuit om iemand te beschermen of om de verontrustende waarheden te ontkrachten. De leugen om bestwil van de Amerikaanse president Joseph Biden verdoezelde de gruwelijke waarheid over de Israëlische raketaanval op het ziekenhuis in Gaza dinsdagavond, waarbij zo'n 500 mensen om het leven kwamen.

Biden voelde zich waarschijnlijk veilig omdat oorlogsmisdaden van platinakwaliteit zelden worden onderzocht – Vietnam (bloedbad in My Lai), Afghanistan (luchtaanval in het ziekenhuis van Kunduz) en Irak (Fallujah). Niettemin zou er bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een proces tegen zijn eigen geweten moeten kunnen plaatsvinden.

Als en wanneer zo’n moment aanbreekt, hoeft hij alleen maar een verbluffende blog te lezen, geschreven door Jonathan Cook, een bekroonde Britse journalist en auteur van Israel and the Clash of Civilizations, die twintig jaar lang in Nazareth (Israël) woonde. Dit is weer een Iraaks massavernietigingswapenmoment. We worden door gas verlicht (bij gaslighting verdraait iemand de waarheid om een ander aan zichzelf te laten twijfelen).

Cook schreef: “Het is niet alleen ‘onwaarschijnlijk’ dat een Palestijnse raket het ziekenhuis in Gaza heeft getroffen. Het is onmogelijk. De media weten dit, ze durven het alleen niet te zeggen.”  De "uitkomsten" van de "onderzoekers" van Bellingcat nemen wij met een flinke korrel zout. Bellingcat wordt niet alleen gefinancierd door de CIA (en de postcodeloterij - LOL), maar ook door de Israëlische lobby "Alfred Landecker Foundation", wiens missie het is om "desinformatie tegen Israël te bestrijden" en het een "terroristische staat" te noemen. Hun enige doel is om genocidale propaganda een ‘factcheck’-glans te geven. Nauwelijks een 'onpartijdig' onderzoekscollectief....


Biden weet het ook. Lees aandachtig zijn opmerking woensdag, bij aankomst in Israël: “Gebaseerd op wat ik heb gezien, lijkt het erop dat het door het andere team is gedaan, en niet door jou. Maar er zijn veel mensen die het niet zeker weten.' [Nadruk toegevoegd.]

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, die deze woorden voor Biden opstelde, zorgde ervoor dat er kanttekeningen bij de verklaring werden geplaatst. Een verklaring van het Witte Huis door NSC-woordvoerder Adrienne Watson die een paar uur later volgde, predikte ook: “Hoewel we doorgaan met het verzamelen van informatie, is onze huidige inschatting, gebaseerd op analyse van overheadbeelden, onderscheppingen en open source-informatie, dat Israël niet verantwoordelijk is voor de explosie in het ziekenhuis in Gaza gisteren.” [Nadruk toegevoegd.]

De grote vraag is daarom: waarom heeft Biden zich overgegeven aan een riskante leugen om bestwil? Hierbij spelen meerdere factoren een rol. Het nieuws over de ontploffing in Gaza was dinsdagavond al beschikbaar in Washington DC, toen Biden en zijn gevolg op de landingsbaan zaten te wachten om naar Tel Aviv te vertrekken, met knagende bezorgdheid over wat het bezoek zou kunnen bereiken.

Het bezoek was inderdaad een gok. Toch was het annuleren van de reis een ‘non-optie’, omdat de verplichtingen van de binnenlandse politiek en het buitenlands beleid tegen die tijd onafscheidelijk waren samengesmolten. Je hoefde alleen maar de vernietigende kritiek van Fox News op Biden te volgen en de groeiende eisen van de Republikeinen om wraak te nemen op Iran vanwege het versterken van het Palestijnse verzet.

Toch blijven wij zitten met het gevoel dat Israël het ziekenhuis in Gaza opzettelijk heeft opgeblazen, vóór het bezoek van Biden. Ze willen dat hij weet wie de macht heeft. Hij kan de bombardementen niet veroordelen terwijl hij daar is om hun oorlog te steunen; het is een manier om Biden te temmen, door hem spreekwoordelijk te laten knielen bij hun ergste gedrag.

Biden was zich bewust van de puinhopen van de regionale tournee die zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vorige week ondernam. Blinken werd onderworpen aan scheldwoorden en tongzweepslagen op een manier die geen van zijn voorgangers waarschijnlijk ooit in de West-Aziatische hoofdsteden heeft meegemaakt. De invloed van de VS in die regio bevindt zich op een dieptepunt.

Biden wist dat hij moest handelen – en dat hij ook als handelaar gezien moest worden. Hij voelde ook dat de optica veel betekende voor Israël (een belangrijke bondgenoot), voor Benjamin Netanyahu (een intieme persoonlijke vriend van weleer wiens politieke carrière in gevaar is), en natuurlijk voor Biden zelf (aangezien zijn herverkiezing komend jaar staat op het spel.)

Biden haalde uit zijn gereedschapskist de Ruttiaanse-stijl van “knuffeldiplomatie” tevoorschijn, op het asfalt van de luchthaven van Tel Aviv. Terwijl hij Netanyahu omhelsde, doodde Biden drie vliegen in één klap: ten eerste legde hij de kritiek van de Republikeinse Partij op hem het zwijgen op omdat hij Iran zou hebben gerustgesteld en de veiligheid van Israël had verwaarloosd. Ten tweede onderstreepte Biden dat, hoewel het moeilijk wordt in de proxy-oorlog in Oekraïne, de VS Israël resoluut zou blijven steunen. Het allerbelangrijkste is dat hij ringen van betrokkenheid rond Netanyahu plantte, ook al is laatstgenoemde aan het einde van zijn politieke carrière, aangezien hij de beste keuze voor Washington is om ervoor te zorgen dat toekomstig Israëlisch gedrag vatbaar blijft voor Amerikaanse overreding.

Dit laatste punt is de sleutel. De VS zijn niet uit op een regionaal conflict in West-Azië. Biden begrijpt Israëls verlangen naar vergelding tegen Hamas, maar is wars van uitbreiding van het conflict. De VS nemen de waarschuwing van Teheran over directe interventie serieus als de Israëlische aanvallen voortduren. Maar Teheran is dan ook niet uit op een conflict.

Vanuit een dergelijk perspectief bevestigde Biden opnieuw de krachtige steun voor Netanyahu van Washington voor de zelfverdediging van Israël, maar drong hij er ook bij Israël op aan “zich niet te laten verteren door woede” in zijn reactie op de aanval van Hamas. Zoals hij het verwoordde: "Er moet gerechtigheid geschieden. Maar ik waarschuw u ervoor dat u, ook al voelt u die woede, er niet door verteerd wordt. Na 11 september waren we woedend in de Verenigde Staten. Terwijl we gerechtigheid zochten en kregen, hebben we ook fouten gemaakt.”

Er was beslist politieke moed voor nodig om eigen fouten toe te geven, om gematigdheid aan te bevelen aan de huidige Israëlische regering, die wordt gedomineerd door ultranationalistische krachten. De leider van de Religieus Zionistische Partij, Bezalel Yoel Smotrich, is de Israëlische minister van Financiën – een voorstander van de uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, die zich verzet tegen de Palestijnse staat en het bestaan van het Palestijnse volk ontkent.

De leider van de Otzma Yehudit, Itamar Ben-Gvir, is Netanyahu's minister van Nationale Veiligheid, de man die ooit werd veroordeeld voor het steunen van de terroristische groepering Kach, die het Kahanisme omarmde, een extremistische religieuze zionistische ideologie. Hij werd door de krant Haaretz omschreven als de 'man to be' voor Joodse extremisten en wier klantenlijst "leest als een 'Wie is Wie' van verdachten in Joodse terreurzaken en haatmisdrijven in Israël".

Toch maakte Biden, na urenlange gesprekken met Netanyahu en zijn oorlogskabinet, bekend dat Israël ermee had ingestemd de grens tussen Egypte en Gaza open te stellen voor de levering van broodnodig voedsel, water en medische voorraden na de totale blokkade van elf dagen. “Het Palestijnse volk lijdt ook enorm, en wij rouwen net als de hele wereld om het verlies van onschuldige Palestijnse levens”, zei Biden. “De bevolking van Gaza heeft voedsel, water, medicijnen en onderdak nodig.”

Later merkte Biden op tijdens een tankstop op de vliegbasis Ramstein in Duitsland: “Israël is zwaar het slachtoffer geworden, maar de waarheid is dat ze de kans hebben om het lijden te verlichten van mensen die nergens heen kunnen – dat is wat ze zouden moeten doen.”

De krant The Guardian schreef dat “Amerikaanse functionarissen zouden hebben geprobeerd hun Israëlische tegenhangers tijdens bijeenkomsten tijdens het presidentiële bezoek ervan te overtuigen dat een reactie op de verschroeide aarde in Gaza een humanitaire catastrofe zou veroorzaken, een verlies van mondiale steun voor Israël en misschien wel een bredere oorlog, zonder Hamas uit te roeien.”

In een ander artikel merkte The Guardian ook op: “Dat Biden emotioneel en politiek toegewijd is aan Israël staat niet ter discussie. Zijn carrière bevestigt dit, evenals zijn stemgedrag toen hij senator was; hij heeft Israël vele malen bezocht, vanaf het tijdperk van Golda Meir tot heden.
Zijn toespraak in Washington vorige week na de Hamas-moorden was een uitzonderlijk krachtig moreel statement van Israël waarmee hij zich identificeert. Maar Biden steunt ook de Palestijnen… De meest voor de hand liggende reden voor dit bezoek is dat Biden solidariteit betoont na de slachting op 7 oktober. Empathie tonen is een van de sterke punten van Biden. Maar hij is ook gereisd om aan te dringen op een strategisch geïnformeerde reactie van Israël, waarbij overdreven reactie wordt vermeden. Escalatie is in strijd met de belangen van de VS. Washington wil ook de mogelijkheid openhouden dat de gijzelaars van Hamas, van wie sommigen Amerikanen zijn, levend kunnen worden teruggestuurd."

De tijd zal leren in hoeverre Biden in zijn missie is geslaagd. Hij had geen andere keus dan zijn toevlucht te nemen tot een leugentje om bestwil voor een groter goed. De doorbraak komt naarmate de gijzelaarscrisis voortduurt. Biden lijkt hoopvol te zijn dat de inspanningen van Washington via bemiddeling door Qatar resultaten zullen opleveren. Als dat gebeurt, zal dat een diepgaande impact hebben op de Amerikaanse opinie.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][19 oktober 2023]

 

Afdrukken Doorsturen