Video-analyse Al Ahli ziekenhuis in Gaza

Een analyse van de video van de ziekenhuisaanval in Gaza brengt inconsistenties in de Israëlische versie aan het licht.


De versie dat het bombardement op het genoemde Al Ahli-ziekenhuis in Gaza op geolocatie 31.504826° 34.461422° werd veroorzaakt door een verstoorde of onderschepte raket van de Israëlische Islamitische Jihad van Hamas die het ziekenhuis verwoestte, is hoogstwaarschijnlijk een verzinsel, ook al zien de video's er authentiek uit.

Dit meldt door Michael Kobs, een Duitse onafhankelijke onderzoeker op het gebied van inlichtingen via open bronnen. Hij analyseert van de video, waarvan het Israëlische leger zegt dat de raket niet Israëlisch is.

Eerder al werd door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van een video verklaard dat het een defecte raket was die uit koers raakte en op het ziekenhuis terechtkwam. Nadat X/Twitter-gebruikers opmerkten dat de video een uur na de aanval was opgenomen, werd het bericht verwijderd.

Na de blunder probeerde het Israëlische leger de situatie recht te zetten door een nieuwe video vrij te geven, maar deze vertoonde ook inconsistenties.


Volgens de versie van het Israëlische leger vuurden de Palestijnen verschillende raketten af ​​ten zuidwesten van het ziekenhuis, die vervolgens over het ziekenhuis vlogen. Eén raket zou defect zijn geraakt en op het ziekenhuis zijn geland.

Ten eerste: als de militaire kaart correct was, had de camera ten noordoosten van het ziekenhuis moeten staan ​​en door het ziekenhuis naar het zuidwesten kijken. Dan zullen de raketten naar het oosten vliegen en zullen de lichten aan de horizon de verlichte zee zijn.


Maar er is een uitstekend hulpmiddel voor oriëntatie in Gaza, en dat zijn de zonnedaken, die allemaal naar het zuiden gekanteld zijn. Merk op dat de moderne glazen toren tegenover het witte gebouw in Figuur 1 staat, zoals te zien aan de boog aan de besturing.


Dat wil zeggen, deze video is genomen vanuit het hoge gebouw ten oosten van het ziekenhuis. Merk op dat de kaart is gedraaid en naar het noorden naar rechts wijst.

Tot nu toe gaat het goed, maar…

De camera zoomt in dichtbij het ziekenhuis. Er bestaat geen twijfel dat dit het Al Ahli-ziekenhuis is. De schuine zonnedaken zijn duidelijk zichtbaar. En ze zijn naar het zuiden gekanteld. Dit betekent dat de camera zich in het noordwestelijke deel van het ziekenhuis bevindt, vlakbij de haven van Gaza, waar we een paar dagen geleden de witte fosfor zagen vallen.


En aangezien Hamas Gaza waarschijnlijk niet beschiet, zijn die raketten vrijwel zeker (99,99%) richting het oosten gericht. Dit maakt het onmogelijk dat een Hamas-raket geraakt wordt en terugvalt over de helft van Gaza in het ziekenhuis. Maar de kans is uiterst klein dat een Israëlische interceptor de Hamas-raket heeft gemist en per ongeluk midden in het ziekenhuis is beland. "Ik geloof niet in zulke toevalligheden," schrijft Michael Kobs.


De video bevat geen audio. Het geluid is verwijderd. Maar er is nog een video (vastgelegd op het moment dat de raket viel en op sociale netwerken geplaatst) met een zeer goede audio-opname. De raket is duidelijk te horen vóór de explosie.

Het raketgeluid heeft een duidelijk Doppler-effect. Dit komt doordat de geluidsgolven van een naderende raket gecomprimeerd zijn en dus luider klinken, en naarmate ze verder weg bewegen, staan ​​de geluidsgolven verder uit elkaar en klinken dus dieper. Dit toont aan dat de raket eerst langs de camera vloog voordat hij het ziekenhuis raakte. De video is opgenomen vanaf een terras ten zuidoosten van het ziekenhuis.


Het Israëlische leger heeft een video vrijgegeven waarin wordt uitgelegd dat hun luchtmacht alleen wapens heeft die kraters van 7 tot 9 meter achterlaten. Wat ze daarmee willen zeggen is dat zij het niet kunnen zijn geweest, omdat er bijna geen krater is op de plaats van de inslag.

Het argument dat de raket niet Israëlisch kan zijn omdat er geen diepe krater is en Israëlische raketten er één achterlaten, kan ook niet als onbetwistbaar bewijs worden aanvaard. Volgens een rapport van Human Rights Watch maakt het Israëlische leger gebruik van drones die raketten lanceren. In deze gevallen "exploderen raketten afgevuurd door drones boven de grond, waardoor een smalle, relatief ondiepe krater ontstaat." Net zoals de krater die is achtergelaten na de luchtaanval op het ziekenhuis in Gaza.

Updates:
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][20 oktober 2023]

 

Afdrukken Doorsturen