EP-leden willen Tucker Carlson op sanctielijst vanwege zijn interview met Poetin

Nog voordat het aangekondigde interview met Vladimir Poetin is gepubliceerd, had de Amerikaanse journalist Tucker Carlson al bedreigingen met sancties in de Europese Unie ontvangen. Leden van het Europees nepparlement vertelden aan het tijdschrift Newsweek dat Carlson zou kunnen worden opgenomen in de lijst van gesanctioneerde personen van de Europese Unie.


Volgens EP-lid en de voormalige immer grofgebekte Belgisch premier Guy Verhofstadt zou het interview met de Russische president Carlson tot een doelwit gemaakt kunnen worden voor EU-wetgevers, aangezien Carlson “een spreekbuis is voor voormalig president Donald Trump en Vladimir Poetin.” Verhofstadt legde uit dat de EU sancties oplegt aan “iedereen die” de Russische leider helpt.

“Het zou logisch zijn als de Europese Dienst voor Extern Optreden zijn zaak zou onderzoeken”, merkte het EP-lid op.

Voormalig europarlementariër Luis Garicano vertelde Newsweek dat Carlson niet langer als verslaggever kon worden beschouwd omdat hij een ‘propagandist’ was geworden. Europarlementariër Urmas Paet waarschuwde journalisten dat alleen al het standpunt van de Russische autoriteiten ‘aan te moedigen’ ‘zij op de sanctielijst kunnen worden geplaatst’. “Dit geldt vooral voor het verbod op toegang tot EU-landen”, dreigde Paet.

De Europese Unie verschilt niet veel van de VS: alle media die ze niet kunnen beheersen zijn een vijand van de staat. De internetcensuur ingevoerd door de EU (mediakanalen RT en Sputnik zijn bijvoorbeeld niet toegankelijk voor EU-burgers) is daar een voorbeeld van.

De neoconservatieven in Washington en hun westerse lakeien en de hun ten dienste staande mainstream media zijn allemaal in een staat van lichte paniek over het feit dat Tucker Carlson naar Rusland gaat om de president van dat land, Vladimir Poetin, te interviewen. Wij dachten dat journalisten dat deden: naar het buitenland reizen om wereldleiders te interviewen. We hebben meer dan genoeg interviews gezien Volodymyr Zelenskyy, de president van Oekraïne die alle oppositiepartijen heeft opgedoekt en alle media heeft verboden die hij als onvriendelijk voor zijn zaak beschouwt.... en toch op de een of andere manier door diezelfde Europese Unie wordt verheven tot een toonbeeld van ‘democratie’. Maar we hebben niets van Poetin gehoord. Onze westerse mainstream media en politici hebben Poetin zwart gemaakt en hem tegelijkertijd motieven gegeven die wel of niet juist kunnen zijn. Hij wil ‘het oude Sovjet-imperium herstellen’, zei Mike Pence. Dat is een refrein dat we keer op keer horen. Maar is daar enig bewijs voor?

Journalisten en redacteuren van de westerse conservatieve media hebben zich nooit met bewijsmateriaal beziggehouden. En ze springen allemaal op Tucker Carlson. De neoconservatieve oorlogszuchtige William Kristol, die tientallen jaren heeft gediend als waterdrager voor het militair-industriële complex, heeft zelfs gesuggereerd dat de Amerikaanse regering zou moeten voorkómen dat Tucker Carlson terugkeert naar de Verenigde Staten van Amerika. Kennelijk is men erop gebrand dat burgers in het Westen slechts één kant van het Rusland-Oekraïne-verhaal mogen horen. Ze zijn doodsbang dat de witwastrein die door Oekraïne rijdt gierend tot stilstand zou kunnen komen als de mensen ooit op de hoogte zouden worden gebracht van het historische achtergrondverhaal rond Oekraïne, Rusland en de NAVO.

“Vrijheid van meningsuiting is ons geboorterecht”, zei Carlson, waarbij hij de Amerikaanse vrijheid contrasteerde met het sombere gebrek aan individuele vrijheden in Rusland. “We zijn geboren met het recht om te zeggen wat we geloven, dat recht kan ons niet worden ontnomen, ongeacht wie er in het Witte Huis zit”, merkte hij op. "Maar ze proberen het toch."

Sommigen hopen dat deze nadruk op journalistiek en een vrije pers betekent dat Carlson Poetin onder druk zal zetten over de naar verluidt onrechtmatige gevangenneming door Rusland van Evan Gershkovich van de Wall Street Journal, die al meer dan 314 dagen in de beruchte Lefortovo-gevangenis vastzit.

“Bijna drie jaar geleden bespioneerde de regering-Biden op illegale wijze onze sms-berichten en lekte vervolgens de inhoud ervan naar hun personeelsleden in de nieuwsmedia”, herinnerde Carlson zich. “Ze deden dit om een interview met Poetin, dat we van plan waren, tegen te houden. Vorige maand waren we er vrij zeker van dat ze precies hetzelfde opnieuw hebben gedaan," onthulde hij, "maar deze keer zijn we toch naar Moskou gegaan."
Tucker Carlson heeft ook al bedreigingen ontvangen uit de VS, waar een aantal mainstream mediacommentatoren hebben opgeroepen om hem te verbieden terug te keren naar de VS.

De Amerikaanse journalist staat ook op de lijst met vijanden van Oekraïne die moeten worden geëlimineerd - op de website van Peacemaker. Zijn naam werd op 8 juni 2023 aan de zwarte lijst toegevoegd. Carlson werd door "Peacemaker" beschuldigd van "deelname aan daden van humanitaire agressie tegen Oekraïne" en "manipulatie van sociaal belangrijke informatie".

Volgens The Wall Street Journal zal Carlson het interview met Poetin morgen, op 8 februari, op sociale media en op zijn website publiceren


[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][7 februuari 2024]

 

Afdrukken Doorsturen