Zaloezjny eruit, Oleksandr Syrsky erin

De door Zelensky nieuw benoemde generaal Syrsky staat niet bekend om het behalen van overwinningen. Hij is een oudere (58 jaar), ploeterende generaal die nu het bevel voert over de grondtroepen. Het zijn de grondtroepen die verliezen langs de contactlijn.Afgelopen donderdag schreef president Zelenskyy dat hij een ontmoeting had gehad met opperbevelhebber Valerii Zaloezjny en nieuwe strategieën en veranderingen had besproken die nodig zijn om het werk van het Oekraïense leger te optimaliseren. In zijn Telegram-bericht zei Zelensky dat hij generaal Zaloezjny aanbood “deel van het team te blijven.” Zaloezjny publiceerde ook een bericht over zijn ontmoeting met de president, waarin hij zei dat “er een besluit was genomen om de aanpak en strategie te veranderen.” Deze berichten leidden onmiddellijk tot discussies over de vraag of Zaloezjny zou worden ontslagen.

En inderdaad,ongeveer een uur later bedankte president Zelensky in zijn nachtelijke toespraak Zaloezjny voor zijn diensten en kondigde hij aan dat hij niet langer het Oekraïense leger zal leiden. Zelensky benoemde kolonel-generaal Oleksandr Syrsky tot de nieuwe opperbevelhebber. "Hij heeft succesvolle ervaring in de verdediging: hij leidde de verdedigingsoperatie in Kiev. Hij heeft ook succesvolle offensieve ervaring – de bevrijdingsoperatie van Charkov”, zei Zelensky. Hij voegde eraan toe dat Syrsky binnenkort een nieuw leiderschapsteam van de strijdkrachten zal introduceren.

Een aantal Oekraïense legerofficieren met wie de BBC eerder sprak, zeiden dat Syrsky de reputatie heeft een extreem harde commandant te zijn, die soms meer van zijn eenheden eist dan ze realistisch gezien kunnen bereiken. "Zijn harde aanpak bij het uitvoeren van militaire operaties heeft hem impopulair gemaakt onder sommige soldaten", aldus The Economist. "De reputatie van de commandant van de grondtroepen heeft zich stevig gevestigd als een man voor wie het voltooien van taken belangrijker is dan het aantal levens dat voor dat doel wordt opgeofferd", beweert Ukrainska Pravda.

Na dit nieuws heeft er een ineenstorting van epische proporties plaatsgevonden in Oekraïense commentaren op sociale media – de topnamen en influencers nemen dit nieuws niet goed op. Een bloemlezing:Hij wordt een ‘slager’ genoemd en staat in andere kringen bekend als een vleesmolen die in Bakhmut weigerde een duimbreed toe te geven terwijl hij opriep tot frontale vleesaanvallen, wat leidde tot de uitroeiing van een hele veldlegergroep. Zelensky prijst hem daarentegen om zijn grote prestaties: de “verdediging” van Kiev en het Charkov-offensief. Helaas was hij als sectorcommandant in 2015 naar verluidt ook verantwoordelijk voor de beruchte Debaltseve-hel.

Niemand kan met zekerheid zeggen wat Zelensky zal bereiken. Kiev geeft Zaloezjny de schuld van het mislukte offensief en Zelensky stond op het punt hem ook de schuld te geven van de val van Avdiivka (wat binnenkort zal gebeuren).

De vraag die gesteld kan worden is: waarom zou Zelensky een commandant benoemen die de hele strijdkrachten zogenaamd haten? Het simpele antwoord is dat het in feite een ‘ontwerpfunctie’ heeft en geen bug is. Zaloezjny kreeg de zak omdat hij te machtig was geworden: hij was te geliefd bij de troepen en bij het volk. Waarom? Eén van de redenen is waarschijnlijk dat hij meerdere keren voor de troepen heeft gevochten. Begin 2023 lekten documenten uit waaruit bleek dat hij Zelensky bijna had gesmeekt om troepen terug te trekken uit Bakhmut, maar de narco-führer weigerde en wilde het als een symbolische stadsverdediging – misschien ingenomen met romantische waanvoorstellingen over Stalingrad.

Tijdens het grote ‘tegenoffensief’ van afgelopen zomer trok Zaloezjny de brigades van het 10e Legerkorps terug en begon ze spaarzaam in te zetten – tot grote ergernis en afkeuring van Amerikaanse sponsors – nadat de Russische eerste veldbewegingen colonnes Leopards en Bradleys langs de beruchte doodsweg nabij Rabotino en Mala Tokmachka van de kaart veegden.

Onlangs werd beweerd dat Zaloezjny eveneens probeerde Avdiivka volledig teruggetrokken te krijgen. Het lijkt er niet op dat hij ervan houdt mensen te verspillen als hij weet dat het vruchteloze inspanningen zijn. Syrsky daarentegen lijkt blij te zijn ze te kunnen vermalen.
Intussen blijft Avdiivka op catastrofale wijze instorten. Eerder meldde het RezidentUA-kanaal ste dat Syrsky al had opgeroepen tot onmiddellijke versterkingen om te proberen de bijna-blokkade in de omstreden stad te doorbreken: “Onze bron bij de Generale Staf zei dat Syrsky begon met het overdragen van reserves aan Avdiivka om de omsingeling van de stad te doorbreken en zijn belofte aan Zelensky na te komen. De nieuwe opperbevelhebber verzet zich, in tegenstelling tot Zaloezjny, niet tegen de beslissingen van de president en zal Avdiivka beschouwen als een nieuw symbool van verzet.” Dus de man die bekend staat om het feit dat hij in vrijwel elk gevecht dat hij ooit heeft geleid het onderspit moest delven gooit er nu nog een schepje bovenop?

De belangrijkste conclusie die wij hieruit trekken is dat Zaloezjny mogelijk te lang heeft gewacht en doelbewust het Avdiivka-front heeft gesaboteerd door de overdracht van reserves tegen te houden om een terugtrekking te forceren, wetende dat het hopeloos is om er bitter voor te vechten terwijl hij massa's manschappen verliest. Syrsky heeft er daarentegen geen last van en is blij om van Avdiivka een Bakhmut 2.0 te maken – althans volgens de geruchten op RezidentUA.


Het interessantste aspect zijn de geruchten over hoe en waarom de Russische strijdkrachten hier de afgelopen twee weken zo beslissend hebben kunnen doorbreken. Volgens veel rapporten blijkt dat Wagner nauw betrokken is geweest bij de eenheden in de doorbraaksector. Er zijn dan ook meerdere video's verschenen van door Wagner geleide troepen (hier en hier).


Zelensky heeft dus een opperbevelhebber nodig die hij kan controleren, iemand die niet overal geliefd is bij de troepen; iemand die deze troepen niet kan gebruiken in een tijd waarin de gelegenheid zich voordoet om ‘naar Kiev te marcheren’ en Zelensky uit zijn citadel te verdrijven. Syrsky lijkt de perfecte prototypische rol te vervullen: niet opstandig, impopulair, oncharismatisch en, belangrijker nog, niet verleid door politieke ambities – het ideale ondergeschikte feit aan het regime van Zelensky.

Hoe een nieuw team precies een verschil kan maken, is moeilijk te zeggen. Zelensky ontsloeg Zaloezjny zodat hij de leiding kon nemen op het slagveld. Probleem is dat Zelensky geen militaire achtergrond heeft. Voordat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, was hij tv-komiek.

Zelensky's opdrachtgevers in Washington keurden aanvankelijk het dumpen van Zaloezjny niet goed, omdat zij hem (net als de Russen) als een competente en serieuze militaire leider beschouwden. Het ontslaan van Zaloezjny is, in Amerikaanse termen, hetzelfde als het ontslaan van de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff.

Op de achtergrond schuilt de nieuwe draconische dienstplichtwet van Kiev, die nu voor de eerste lezing door de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement, is aangenomen. Volgende week zal de Rada haar tweede lezing houden en zal het wetsvoorstel ter ondertekening naar Zelensky worden gestuurd. Zaloezjny weigerde deze dienstplichtwet te steunen, en hij weigerde eveneens naar de Rada te gaan om hen ertoe te bewegen deze aan te nemen.

>
Afgezien van degenen die het land hebben verlaten (de grenzen zijn nu gesloten voor mannen in de dienstplichtige leeftijd) - en die vaak het grootste woord hebben dat het Westeh militair moet ingrijpen - zal de nieuwe wet ook gevolgen hebben voor de Oekraïense elites of voor de kinderen van de elites. Dit zal waarschijnlijk een aanzienlijke terugslag op Kiev veroorzaken. Naar verluidt zijn enkele Rada-leden al vertrokken of zijn van plan het land te verlaten. Vermoedelijk zullen zij ook hun families willen beschermen. Als Zelensky daadwerkelijk echte sancties zou opleggen aan de elites, zou de duur van zijn presidentschap wellicht dramatisch kunnen worden ingekort.

De elites in Oekraïne worden ook met andere uitdagingen geconfronteerd. Het gebrek aan miljarden dollars uit de NAVO-landen betekent dat salarissen, pensioenen en uitkeringen niet zullen worden betaald aan overheidspersoneel of aan het leger. Terwijl de EU zich klaarmaakt om geld naar Oekraïne door te sluizen (50 miljard euro in de komende vier jaar), moet de EU het geld eerst nog zien te vinden en vervolgens verplichte kredieten opleggen aan haar lidstaten. Zoals Shakespeare het uitdrukte: daar ligt het probleem (Shakespeare, Hamlet, Derde acte, Scene 1, Regels 62-70).

De VS ‘neigen’ ook naar een soort autorisatie in de Senaat voor Oekraïne, maar of deze door beide huizen gaat is nog steeds onzeker. Het kan zijn dat het Congres de goedkeuring zal uitstellen, in afwachting van hoe de zaken zich in Oekraïne zullen ontwikkelen. Daarnaast hebben nogal wat Amerikanen door het Poetin-interview een andere blik gekregen op de oorlog van hun land tegen Rusland.

Aan het front blijven de Russen terrein winnen en de Oekraïense tegenaanvallen terugslaan. Avdiivka is inmiddels, zoals gezegd, in tweeën gedeeld en Oekraïense bolwerken in de stad, vooral in de hoogbouwgebieden, worden door Oekraïense soldaten tegengehouden voordat ze zich terugtrekken. De stad is van strategisch belang omdat ze zo dicht bij Donetsk ligt, en buiten Avdiivka zijn er niet veel verdedigingswerken. Er bestaat ook de kans dat Rusland een grootschaliger offensief zal lanceren, waarschijnlijk in de richting van Charkov. Naar verluidt zijn er 40.000 nieuwe Russische troepen gevormd voor wat het beste een mini-offensief zou kunnen worden genoemd.

Als alternatief kunnen de Russen besluiten richting Kiev te gaan. Ze hebben de raketaanvallen, waaronder ook op Kiev, al opgevoerd, en als het Oekraïense leger begint te wankelen, zullen de Russen meer troepen in de strijd tegen Kiev gooien.

Zaloezjny is ze misschien voor. Hij zal veel aanbiedingen krijgen om het land over te nemen. Het is onwaarschijnlijk dat Syrsky Zelensky in dat geval wil verdedigen, en een aantal gespecialiseerde brigades (o.a. Azov) zullen waarschijnlijk in de richting van Charkov vastzitten. De Russen zijn zich ook specifiek op hen gaan richten, in een poging deze eenheden te verzwakken voordat er een nieuw offensief plaatsvindt.

Er doen veel geruchten de ronde in Kiev. Politici die tijdens de oorlog stil zijn geweest, zeggen nu dat ze Zelensky kunnen vervangen. De burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, heeft Zelensky ervan beschuldigd autoritair te zijn. Andere Oekraïense persoonlijkheden, Joelia Timosjenko bijvoorbeeld, beginnen zich als presidentskandidaten te gedragen, ook al wordt verwacht dat Zelensky de staat van beleg opnieuw zal verlengen.

Washington weet nu dat het allerbeste waar ze op kunnen hopen is dat de oorlog voortduurt en dat de Russen er niet in slagen hun territoriale winsten te consolideren. Maar dit is een nogal illusoire visie, aangezien de Russen geen hoge prijs betalen om achterover te leunen en de zaken op hun beloop te laten. In feite beginnen de Russische leiders te doen alsof ze bloed ruiken. Biden zal wellicht te maken krijgen met de ineenstorting van Oekraïne, dat wordt verslagen door Rusland, of mogelijk met een vervangende regering die bevriend is met Moskou.

In Europa wordt gesproken over het sturen van troepen om Oekraïne te redden. Vanuit een puur operationeel standpunt bekeken is het bijna onmogelijk om Europese brigades ten strijde te sturen, omdat de brigades zich te ver weg bevinden om van enig nut te kunnen zijn. In ieder geval is dit vooral wanhoopspraat, geen realiteit.
Gepensioneerde Poolse generaals, en enkele Britten, dringen aan op het idee van een militaire reddingsoperatie. Maar zoals serieuze mensen in Europa weten, beschikt de NAVO niet over de tanks, de bepantsering, de munitie of zelfs de troepen om een operatie uit te voeren die langer dan een paar dagen zou duren. De NAVO zou kunnen proberen Rusland te straffen met lucht-macht, maar Rusland beschikt over een goede luchtverdediging en een capabele luchtmacht, daarom is er geen garantie op succes en zijn er veel kansen op Russische vergelding tegen NAVO-bases, zelfs tegen NAVO-steden. Als de VS het nu al met acties in de lucht moeilijk vindt om derderangs low-tech tegenstanders in Irak en Syrië tegen te houden, op welke basis zouden de VS en de NAVO dan denken dat ze de overwinning kunnen behalen op een wereldmacht met de omvang van Rusland?


Washington en de andere NAVO-spelers zouden moeten nadenken over het vinden van een uitweg, aangezien het sturen van wapens naar de Oekraïners niet meer werkt, vooral als er niemand is om met de nog ontvangen wapens te schieten.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][11 februuari 2024]

 

Afdrukken Doorsturen