Europese Commissie wil oudere auto's naar de schroothoop

De Europese Commissie wil de reparaties van oudere auto’s beperken waardoor autobezitters geconfronteerd gaan worden met het afscheid van hun dierbare vervoermiddel dat hen jarenlang trouw heeft gediend.



De Europese Commissie overweegt reparaties te beperken tot voertuigen in de EU die ouder zijn, zo meldt de Britse autospecialist Wheels Alive.

De maatregel, voorgesteld door de Europese Commissie en in afwachting van ratificatie, heeft tot doel oudere voertuigen met een hoge uitstoot uit te faseren om de adoptie van groenere alternatieven aan te moedigen. De voorgestelde wetgeving, die groen licht vereist van zowel het Europees nepparlement als de Raad van de EU, introduceert het concept van een "restvoertuig".

Auto's die schade hebben aan belangrijke onderdelen zoals motoren, transmissies, remmen of stuurinrichting en die als oud worden beschouwd (mogelijk rond de 15 jaar oud), vallen in deze categorie. Zodra deze voertuigen als "residu" worden bestempeld, mogen er geen grote reparaties meer worden uitgevoerd en zullen ze waarschijnlijk worden gesloopt.

Het Ready for 55-initiatief van de EU heeft tot doel de transportemissies tegen 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990 en de CO2-uitstoot tegen 2050 tot nul terug te brengen, inclusief een verbod na 2035 op nieuwe motorvoertuigen met interne verbranding, met uitzondering van voertuigen die potentiële toekomstige synthetische brandstoffen gebruiken.

Maar ondanks die leuke milieupannen blijkt juist de führerin van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, blijft EU-aanbevelingen veelvuldig gebruik maken van privéjets. De afgelopen drie jaar heeft ze 80 keer privéjets gehuurd voor haar zakenreizen. Vorig jaar maakte ze bijvoorbeeld 23 keer gebruik van een privéjet die speciaal voor haar reizen was gecharterd, zo blijkt uit een artikel van Der Spiegel .

Volgens het Duitse tijdschrift vliegen slechts een aantal van de 27 EU-commissarissen soms met een privéjet, terwijl er in 2023 in totaal 29 van dergelijke vluchten plaatsvonden. De reizen van Von der Leyen vertegenwoordigen daarmee bijna 80% van deze vluchten. Zij heeft zelfs drie keer een privéjet ingezet voor de korte afstand tussen Brussel en Straatsburg, waar de gebouwen van het Europees nepparlement staan, ook al rijdt er op dit traject een hogesnelheidstrein. Overigens is dat maandelijks heen en weer hoppen tussen deze twee steden van het hele EU-circus (want het zijn en blijven clowns) bijzonder milieuverontreinigend (en kostbaar), maar dat vinden de Brusselse technocraten prima.

Maar goed, over die auto's: Spanje heeft nu bijvoorbeeld een gemiddelde voertuigleeftijd van meer dan 14 jaar, waarbij ruim 47% van de voertuigen ouder is dan 15 jaar. Dergelijke trends beperken zich niet tot Zuid-Europese landen of landen met lagere inkomens. De gemiddelde leeftijd van voertuigen in Duitsland schommelt rond de 10 jaar, terwijl Frankrijk deze limiet overschrijdt.

Dit verouderende wagenpark heeft de Europese Commissie ertoe gebracht maatregelen voor te stellen die gericht zijn op het terugdringen van de ouderdom van auto's, aldus de publicatie.

Het voorstel staat in een ontwerpverordening die de classificatie en het afvalbeheer van autowrakken opnieuw definieert.

Het kantoor van de Europese Commissie in Spanje heeft verduidelijkt dat het voorstel niet bedoeld is om noodzakelijke reparaties of motorvervangingen in standaardauto's te voorkomen.

In de verordening worden de voorwaarden vastgelegd waaronder een voertuig als technisch onherstelbaar of 'resterend' wordt beschouwd. Denk hierbij aan grote schade zoals snijden, lassen, branden of onomkeerbare technische defecten. Dit zou betekenen dat een voertuig waarvan een groot deel moet worden vervangen of waarvan de reparatiekosten de marktwaarde overschrijden, ook als schroot kan worden aangemerkt.

Het voorstel dwingt (officieel) eigenaren niet om hun auto's te slopen, maar werpt twijfel op over de toekomst van garages en de verkoop van gebruikte auto's.

Het nieuwe voorstel om auto's te reguleren maakt deel uit van de bredere *proest* strategie van de Europese Commissie voor het milieu. Brussel zegt dat het een schonere toekomst wil bevorderen, maar het voorstel roept vragen op over de implicaties voor autobezitters, de auto-industrie en het behoud van het auto-erfgoed.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[1 maart 2024]

 

Afdrukken Doorsturen