EU's dubbele standaarden

De dubbele standaarden van de EU ten aanzien van Gaza en Oekraïne: 32.000 Palestijnen worden gedood, maar Rusland is de ‘agressor’ en Israël niet.VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep de EU-leiders op om dezelfde zorg te tonen voor de burgers in Gaza als in Oekraïne. Hoewel de EU tientallen miljarden euro's heeft uitgetrokken om de Russische strijdkrachten in Oekraïne af te weren, heeft zij Israël nu pas, na vijf maanden van bombardementen en 32.000 gedoode burgers, gevraagd een vluchtelingenkamp in Gaza niet binnen te vallen. Er zijn echter geen sancties tegen Israël, in tegenstelling tot Rusland.

‘Het basisprincipe van het internationaal humanitair recht is de bescherming van burgers. We moeten ons aan de principes houden in Oekraïne, net als in Gaza, zonder dubbele normen”, zei Guterres tegen verslaggevers voorafgaand aan een top van EU-leiders in Brussel.

De Ierse premier Leo Varadkar wees op dezelfde dubbele standaarden in de Europese behandeling van de Palestijnen en Oekraïners als Rusland en Israël.

“De reactie op de gruwelijke crisis in Palestina was eerlijk gezegd niet de beste prestatie van Europa”, zei Varadkar. – “Ik denk dat dit vooral onze inspanningen om Oekraïne te beschermen ondermijnt, omdat zoveel landen in het Zuiden – het grootste deel van de wereld – de Europese acties met betrekking tot Oekraïne versus Palestina als dubbele maatstaven interpreteren. Ik denk dat ze een punt hebben.”

De EU reageerde op het conflict in Oekraïne door dertien pakketten economische sancties op te leggen aan Moskou en meer dan 80 miljard euro aan militaire, economische en humanitaire hulp naar Oekraïne te sluizen, nog afgezien van de bilaterale hulp van individuele lidstaten. Ter vergelijking: de Europese Commissie zal dit jaar slechts 150 miljoen euro uitgeven aan hulp aan Gaza en is niet van plan sancties op te leggen aan Israël.

Hoewel de EU-leiders Rusland herhaaldelijk hebben beschuldigd van het aanvallen van burgers in Oekraïne, zijn de burgerslachtoffers in Gaza al lang groter dan die in Oekraïne. Bijna 32.000 Palestijnen – de meesten van hen vrouwen en kinderen – zijn gedood tijdens de vijf maanden durende bombardementen op Gaza. Dat is drie keer meer dan het aantal doden tijdens de twee jaar van conflict in Oekraïne, volgens cijfers van de Verenigde Naties en het ministerie van Volksgezondheid van Gaza. Volgens de VN bedraagt ​​het aantal burgerslachtoffers in Oekraïne op 15 februari 2024 in twee jaar tijd 10.582.

Terwijl Israël een vrijwel totale belegering van Gaza handhaaft, dreigt er hongersnood in de enclave, waarschuwde de VN. In een rapport van de organisatie dat deze week werd gepubliceerd, staat dat 70 procent van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza momenteel te maken heeft met ‘catastrofale honger’ en dat twee op de 10.000 mensen daar elke dag zullen sterven door honger, ondervoeding en ziekte, als ze niet onmiddellijk worden geholpen.

De EU-leiders hebben tijdens de top van deze week een gezamenlijke verklaring aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een “onmiddellijke humanitaire pauze die moet leiden tot een duurzaam staakt-het-vuren” in Gaza. In de verklaring stond: "De Israëlische regering zou zich onthouden van een grondoperatie in Rafah" en "een dergelijke operatie zou verwoestende humanitaire gevolgen hebben en moet worden vermeden".

Gelegen in het zuiden van Gaza, aan de grens met Egypte, is Rafah de thuisbasis van meer dan een miljoen ontheemde Palestijnen uit andere delen van het geblokkeerde Palestijnse gebied. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat hij "vastbesloten" was om ondanks internationale veroordeling troepen naar Rafah te sturen.


[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][22 maart 2024]

 

Afdrukken Doorsturen