Vogelgrieppandemie in aantocht?

Een Amerikaans project van 1 miljoen dollar heeft tot doel de vogelgriep besmettelijker te maken, ondanks de sterke vermoedens dat dergelijke experimenten eerder tot Covid hebben geleid.


Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft minstens 1 miljoen dollar aan belastinggeld verspild aan een voortdurende samenwerking met de door de Chinese communistische partij geleide Chinese Academie van Wetenschappen (de moederorganisatie van het Wuhan-dierenlaboratorium) en een witte-jas-medewerker uit het Wuhan-laboratorium om te zien of ze “zeer pathogene vogelgriep” besmettelijker kunnen maken voor zoogdieren, in wrede en gevaarlijke ‘gain-of-function’-experimenten.

Het wordt gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (United States Department of Agriculture, kortweg USDA) en er worden gezamenlijke onderzoeken uitgevoerd in Georgië, Peking in China en Edinburgh in Schotland. Het project startte in 2021 en zou moeten doorlopen tot 2026. Het gaat om experimenten waarbij gebruik wordt gemaakt van de gain-of-function-techniek van het herhaaldelijk infecteren van eenden, ganzen, kwartels en andere dieren met wilde vogelgriepvirussen om de ziekteverwekkers te dwingen te evolueren naar onnatuurlijke, in het laboratorium gecreëerde stammen en om hun “potentieel om in zoogdierlijke gastheren over te springen” te bestuderen. Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse overheid.

Het onderzoek is nog gaande, hoewel soortgelijke experimenten met potentieel pandemische ziekteverwekkers in 2022 werden beperkt vanwege de groeiende bezorgdheid dat dergelijke onderzoeken mogelijk de Covid-pandemie hebben veroorzaakt. In 2019 financierden de VS soortgelijk onderzoek, maar dan over coronavirussen, in het Chinese biolaboratorium in Wuhan. De eerste gevallen van Covid werden zoals iedereen wellicht nog weet geregistreerd in Wuhan.

Uit de documenten blijkt dat de financiering voor het vogelvirusonderzoek in april 2021 is begonnen en zal doorlopen tot maart 2026. De specifieke virussen waarmee de onderzoekers gaan werken zijn onder meer H5NX, H7N9 en H9N2.
- Een onderzoek uit 2023 beschreef H5NX-virussen als "zeer pathogeen" met het vermogen om neurologische complicaties bij mensen te veroorzaken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bedraagt het sterftecijfer voor H5N1 een alarmerende 52 procent, een schril contrast met het minder dan 0,1 procent sterftecijfer van Covid-19. De zorg is dat als H5N1 gemakkelijk onder mensen wordt overgedragen terwijl het hoge sterftecijfer gehandhaafd blijft, de gevolgen ernstig zouden kunnen zijn.
- De H7N9-stam besmette voor het eerst mensen en dieren in China in maart 2013, en de Wereldgezondheidsorganisatie zei dat dit reden tot zorg was "omdat de meeste patiënten ernstig ziek werden".
- De H9N2-stam werd aangetroffen bij duiven in China en hoewel deze een lagere pathogeniteit heeft dan andere stammen, kan deze nog steeds mensen infecteren.

Belangrijke bijdragen aan het project zijn van het Southeast Poultry Research Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, de Chinese Academie van Wetenschappen en het Roslin Institute van de Universiteit van Edinburgh (een partner van het Chinese Wuhan-laboratorium).

Het is de bedoeling dat verschillende aspecten van het onderzoek op meerdere locaties worden uitgevoerd, waaronder Poultry Research Centres in Athene, Georgia, het Roslin Institute in Edinburgh en de Chinese Academie in Beijing. Alan Rodriguez, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, vertelde de DailyMail dat de financiering die aan het onderzoek is toegewezen “alleen bestemd is voor de specifieke componenten die worden uitgevoerd door ons eigen team in Athene, Georgia, en op geen enkele manier bijdraagt ​​aan het onderzoek dat wordt uitgevoerd in Groot-Brittannië of China".

De Republikeinse senator Joni Ernst plaatste een brief op zijn website aan Tom Vilsack, de Amerikaanse minister van Landbouw, waarin hij om meer informatie vroeg over de huidige onderzoeksfinanciering.
Op X/Twitter schreef congreslid Ben Kline: Minister van Landbouw Vilsack zei dat het project met de Chinese Academie van Wetenschappen “niet per se een samenwerking is”, maar de website van het ministerie van Landbouw zegt wat anders. Waarom werken ze nog steeds samen met de Chinese overheid aan riskant virusonderzoek als deze het Amerikaanse beleid inzake subsidies en onderzoek om de [virale] functies te verbeteren schendt, het onderzoek naar de oorsprong van Covid belemmert en weigert kritische gegevens over Amerikaans Covid-onderzoek in het Wuhan-laboratorium te delen?”

De brief van senator Ernst vraagt om details over USDA-uitgaven in China en Rusland en citeert ook onderzoeken van het non-profit WCW’s Worldwide Waste-project over USDA’s Kitten Slaughterhouse, Poetin’s kattenlaboratorium en ‘experimentele pelsboerderij’, en andere dierenlaboratoria in volgens de VS 'vijandige landen'.

In 2018 bracht het Kitten Slaughterhouse-onderzoek een weerzinwekkend USDA-project aan het licht en maakte daar een einde aan, waarbij honden- en kattenvlees werd gekocht op smerige natte markten in China en dit onder dwang werd gevoerd aan kittens in een laboratorium in Maryland, VS.

Vervolgens bracht WCW in 2020 voor het eerst de gevaarlijke door de Amerikaanse belastingbetaler gefinancierde experimenten met gehumaniseerde muizen aan het licht in een door de Chinese Communistische Partij gerund laboratorium in Wuhan, waarvan naar verluidt deskundigen vermoeden dat het Patient Zero heeft besmet en de COVID-pandemie heeft veroorzaakt.

Het doen van onderzoeken naar o.a. griepvirussen in biolaboratoria staat al vele jaren (terecht) in een kwaad daglicht. In de beginperiode van Economedian schreven we al over een artikel in het Amerikaanse tijdschrift Science, waarbij werd gemeld dat 'oOpgesloten in het gebouw van de medische faculteit [in Rotterdam-red.] hier en toegankelijk voor slechts een handjevol wetenschappers een door de mens gemaakt griepvirus ligt dat de wereldgeschiedenis zou kunnen veranderen als het ooit zou worden vrijgelaten.
Het virus is een H5N1-vogelgriepstam die genetisch is veranderd en nu gemakkelijk overdraagbaar is tussen fretten, de dieren die de menselijke reactie op griep het meest nabootsen. Wetenschappers zijn van mening dat het waarschijnlijk is dat de ziekteverwekker, als hij in de natuur zou opduiken of vrij zou komen, een grieppandemie zou veroorzaken, met mogelijk vele miljoenen doden.'

Het artikel maakte melding van een rapport van viroloog Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum, waarin deze uit de doeken deed waarom zijn team een wat volgens hem ‘waarschijnlijk één van de gevaarlijkste virussen is die je kunt maken’, creëerde. We praten dan over november 2011.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][8 april 2024]

 

Afdrukken Doorsturen