Nord Stream: het mysterie dat niemand wil oplossen

De explosies in september 2022 die de Nord Stream-pijpleidingen, die vroeger via de Oostzee aardgas aan Duitsland en enkele andere Europese landen leverden, lamlegden, waren een opzettelijke aanval op de kritieke infrastructuur van Duitsland en de Europese Unie. Velen beschouwen het als een oorlogsdaad. Het gebrek aan interesse van de EU bij het vinden van de Nord Stream-saboteur roept fundamentele vragen op.


De aanval op de Nord Stream-pijpleidingen ter waarde van 20 miljard dollar geldt als het grootste voorbeeld van industriële sabotage in de geschiedenis en het meest urgente geopolitieke mysterie van de eeuw.

Het gebrek aan moed (of bepaalde belangen) van de EU om de dader te identificeren, ondanks het feit dat Zweden, Denemarken en Duitsland afzonderlijke onderzoeken hebben uitgevoerd, is niet alleen schokkend, het heeft ook de wilde speculatie aangewakkerd dat een land dat als vriendelijk tegenover Duitsland werd beschouwd, bij de sabotage betrokken was. Zweden sloot zijn onderzoek eerder in februari af, en Denemarken maakte toen bekend dat zij ook het onderzoek had afgesloten, wat dergelijke speculaties verder aanwakkerde.

De Deense autoriteiten zeiden dat de explosies een sabotagedaad waren, maar dat er niet genoeg gronden waren voor een strafzaak, terwijl Zweedse functionarissen zeiden dat de zaak niet onder hun jurisdictie viel en dat zij aan Duitsland ‘materiaal hadden overgedragen dat kan worden gebruikt  als bewijsmateriaal in het Duitse onderzoek". Deense en Zweedse functionarissen pochten over hun “complexe en uitgebreide” (Denemarken) en “systematische en grondige” (Zweden) onderzoeken. Toch kwamen hun publieke bevindingen neer op niets anders dan doelbewuste verduistering, die meer tot de herkomst van 1984's Ministerie van Waarheid behoorde dan tot de moderne westerse democratieën.

Resteert Duitsland, wiens economie zwaar is getroffen door de sabotage van de Nord Stream en het daaruit voortvloeiende opdrogen van de Russische aardgasvoorziening, om de schuldige aan te wijzen. Maar of we ooit de uitkomst van het Duitse onderzoekte weten zullen komen is nog maar de vraag. De leiders van de EU en Duitsland praten nauwelijks meer over de explosies, wat vreemd is omdat Duitsland en andere Europese landen gedwongen werden tegen hoge kosten aardgas uit de Verenigde Staten te kopen. Hun stilzwijgen is oorverdovend, gezien hun doorgaans scherpe reactie op de geringste aanval op de EU of één van haar leden vanuit een land dat geen bondgenoot van de VS is.

De woordvoerder van de Europese Commissie herhaalt steeds hetzelfde antwoord dat onderzoek naar de explosies onder de jurisdictie van de EU-lidstaten valt, alsof de commissie niets met de EU te maken heeft. Sommige mensen in de VS en de EU hadden na de ontploffingen met de vingers naar Rusland gewezen, maar voor de meeste mensen was het weinig logisch dat Rusland zijn eigen gaspijpleidingen zou beschadigen en zijn economie een klap zou toebrengen. Rusland riep zelfs op tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de explosies, een verzoek dat door de VS en hun bondgenoten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd afgewezen. Misschien is dat de reden waarom Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov het Deense besluit 'bijna absurditeit' noemde en de Deense regering ervan beschuldigde de zaak te hebben gesloten om mogelijke betrokkenheid van haar bondgenoten te verdoezelen.

Geng Shuang, de plaatsvervangende permanente vertegenwoordiger van China bij de VN, riep op tot een internationaal onderzoek naar de aanval op de Nord Stream-pijpleidingen 19 maanden geleden, wat in Washington een mysterie lijkt dat niemand opgelost wil hebben.

De VN-Veiligheidsraad heeft onlangs vernomen dat er geen aanvullende informatie is naast wat al openbaar is over de aanval van september 2022, die Duitsland afsloot van Russisch gas. Miroslav Jenča, adjunct-secretaris-generaal voor Europa, Centraal-Azië en Amerika, departementen Politieke Zaken en Vredesopbouw en Vredesoperaties, onderstreepte dat de VN geen aanvullende details heeft naast openbaar beschikbare informatie over de vernietiging van de Nord Stream-gaspijpleidingen in september 2022 en zich niet in een positie bevindt om claims of rapporten met betrekking tot het incident te verifiëren of te bevestigen.

Volgens onderzoeken van de Deense, Duitse en Zweedse autoriteiten werden lekkages in de pijpleidingen veroorzaakt door het gebruik van explosieven. In februari hebben de Deense en Zweedse autoriteiten de Raad geïnformeerd over de afsluiting van hun respectieve onderzoeken. Hoewel Jenča verklaarde dat elke opzettelijke schade aan kritieke civiele infrastructuur moet worden veroordeeld en onderzocht, drong hij er bij alle actoren op aan terughoudendheid te betrachten en de afronding van het resterende onderzoek af te wachten.

De communiqués van Denemarken en Zweden geven op huiveringwekkende wijze toe dat alle verdere informatie onder de geheime heerschappij van de onneembare muren van de geheime diensten van elk land zal vallen. “Elke aanvullende medewerking die in deze zaak nodig kan zijn, zal niet plaatsvinden als onderdeel van een formeel onderzoek, maar binnen het raamwerk van de lopende operationele werkzaamheden van de Zweedse veiligheidsdienst”, luidt de Zweedse verklaring. Ondertussen staat er aan het einde van het Deense persbericht: “PET [Deense veiligheids- en inlichtingendiensten] blijft de ontwikkelingen in het dreigingslandschap volgen en initieert – samen met andere relevante autoriteiten – de maatregelen die nodig worden geacht om de kritieke infrastructuur van Denemarken te beschermen.”

Het Chinese Xinhua News Agency zei dat Geng de vergadering toesprak en opmerkte hoe “bepaalde landen” Zweden, Denemarken en Duitsland aanspoorden om hun eigen onderzoek uit te voeren, maar na meer dan een jaar is er in wezen geen nieuwe vooruitgang geboekt.

“Zoals de situatie nu is, kan men niet anders dan vermoeden dat er een verborgen agenda schuilt achter de oppositie tegen een internationaal onderzoek, terwijl men de mogelijke doofpotaffaires en het verlies van hoeveelheden overtuigend bewijsmateriaal betreurt. We herhalen onze oproep voor de spoedige lancering van een internationaal onderzoek onder leiding van de VN om de waarheid aan het licht te brengen voor de internationale gemeenschap”, zei hij.

De vertegenwoordiger van de Russische Federatie dreef de spot met de bevindingen in de zaak en zei: “Het is alsof er een misdaad is gepleegd – een moord – en een jaar later concludeerden de onderzoeksautoriteiten dat het slachtoffer was vermoord”, aldus de VN. Hij zei dat "het Westen heeft laten zien dat het ‘absoluut geen interesse heeft om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de aanval".

De westerse mainstream media zijn nauwelijks op de gebeurtenis ingegaan.

Seymour Hersh, de bekende Amerikaanse journalist, heeft tot nu toe de meest gedetailleerde verslagen hierover gemaakt, inclusief zijn artikel uit september, “A Year of Lying About Nord Stream”. Hersh beweert dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn regering de opdracht had gegeven manieren te bedenken om te voorkoómen dat Rusland Oekraïne vóór de oorlog binnenvalt, en dat de Central Intelligence Agency reageerde met een strategie om de Nord Stream-pijpleidingen, die op de bodem van de Oostzee liggen, te vernietigen.

In het rapport, waarin een niet nader genoemde bron werd aangehaald, stond dat Biden wilde dat de CIA een perfect doelwit zou vinden dat zijn regering een plausibele ontkenning zou bieden. Hersh schreef dat er geen noemenswaardige informatie over de missie was, zelfs niet op computers werd vastgelegd, ‘maar in plaats daarvan werd getypt op een Royal- of misschien een Smith Corona-typemachine met een paar carbon-kopieën, alsof "het internet en de rest van de online wereld nog moesten worden uitgevonden.”

Biden had op 8 februari 2022, weken vóór de Russische invasie, een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in het Witte Huis en zei - in het bijzijn van de zwijgende Scholz - tegen verslaggevers: “Als Rusland binnenvalt, betekent dat dat tanks of troepen opnieuw de grens van Oekraïne oversteken, dan zal er..... niet langer een Nord Stream 2 zijn.".
"Wij, wij zullen er een einde aan maken”, zei Biden.
Een verslaggeefster van Reuters merkte op hoe hij de dreiging waar kon maken, en hij zei: "Ik beloof u dat we het zullen kunnen doen."


Een maand eerder noemde Victoria “Fuck the EU” Nuland, toen de nummer 2 van het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, ook het lot van Nord Stream als Rusland zou aanvallen.  “We blijven zeer sterke en duidelijke gesprekken voeren met onze Duitse bondgenoten en ik wil vandaag duidelijk tegen u zijn”, zei ze. “Als Rusland Oekraïne op de één of andere manier binnenvalt, zal Nord Stream 2 geen vooruitgang boeken.”


Het was ná de bijeenkomst tussen Biden en Scholz dat de Amerikaanse president besloot een preventieve aanval uit te stellen, aldus het Hersh-verslagt.  “We realiseerden ons dat de vernietiging van de twee Russische pijpleidingen geen verband hield met de Oekraïense oorlog”, vertelde de bron aan Hersh, omdat de Russische president Vladimir Poetin al grondgebied in Oekraïne annexeerde. “Maar het maakte deel uit van een neoconservatieve politieke agenda om te voorkoómen dat Scholz en Duitsland, nu de winter in aantocht is en de pijpleidingen gesloten zijn, koude voeten zouden krijgen en de Nord Stream 2-pijpleiding weer zouden openstellen."

“De angst van het Witte Huis was dat Poetin Duitsland onder zijn duim zou krijgen en vervolgens Polen”, vertelde de bron aan Hersh.
"De leiding van het CIA-team beschouwde de misleidende richtlijnen van Biden voor zijn bevel om de pijpleidingen te vernietigen, zo vertelde de functionaris mij, ‘als een strategische stap in de richting van de Derde Wereldoorlog. Wat als Rusland had gereageerd door te zeggen: jij hebt onze pijpleidingen opgeblazen en ik ga jouw pijpleidingen en communicatiekabels opblazen. Nord Stream was geen strategische kwestie voor Poetin – het was een economische kwestie. Hij wilde gas verkopen. Hij was zijn pijpleidingen al kwijtgeraakt” toen de Nord Stream I en 2 werden stilgelegd voordat de oorlog in Oekraïne begon.", aldus Hersh.

Hersh merkte op dat Duitsland op het moment van de explosies geen gas via de pijpleidingen ontving. Zijn theorie is dat Biden bang was dat Duitsland voor zijn aardgas zou terugkeren naar Rusland als er een koude winter zou zijn en de pijpleiding opnieuw zou opstarten. Het Witte Huis noemde het verhaal van Hersh volkomen onjuist. In het 5.800 woorden tellende artikel beweert Hersh dat op 26 september 2022 duikers van de Amerikaanse marine, geholpen door Noorwegen, explosieven hadden geplant die drie van de vier aardgaspijpleidingen die deel uitmaken van Nord Stream 1 en Nord Stream 2 hebben vernietigd.

Hersh heeft gezegd dat de VS zich al tientallen jaren zorgen maakt dat goedkoop gas West-Europa in de Russische invloedssfeer zou brengen. Hersh zei dat Biden’s beslissing om de pijpleidingen te bombarderen de Amerikaanse relatie met Europa ernstig zal schaden naarmate er meer informatie vrijkomt. Moskou reageerde toen na de publicatie met de mededeling dat het de vernietiging als “een daad van internationaal terrorisme” beschouwt en niet zal toestaan dat deze onder het tapijt wordt geveegd, aldus de ambassade in een verklaring.

Kort na publicatie van zijn eerste artikel over Nord Stream onthulde een onderzoek door de Duitse mediakanalen ARD, SWR en Die Zeit dat een pro-Oekraïense groep verantwoordelijk was voor de explosies, terwijl een rapport in The New York Times, gebaseerd op een onderzoek van inlichtingen door Amerikaanse functionarissen, wees op de dezelfde conclusie. Nooit meer iets van gehoord.....

George Beebe, voormalig CIA-analist en director grand strategy bij het Quincy Institute, dat de website Responsible Statecraft produceert, zei: "Als de VS zich zouden bezighouden met wat velen als een oorlogsdaad zouden beschouwen, het vernietigen van de kritieke infrastructuur van een NAVO-bondgenoot, zonder het Congres hiervan op de hoogte te stellen, werpt diepgaande kwesties op op het gebied van de betrekkingen tussen de uitvoerende macht en de wetgevende macht en het beheer binnen de allianties, laat staan wat het zou kunnen betekenen voor de mogelijkheid van Russische vergelding tegen de Amerikaanse infrastructuur."

Kim Dotcom, een technologie-ondernemer uitwoonachtig in Nieuw-Zeeland, beweerde op 30 oktober – ongeveer een maand nà de aanslagen – op Twitter dat de Russen vernamen dat het Westen de pijpleidingen had opgeblazen via het iPhone-bericht van de voormalige Britse premier Liz Truss aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken “voordat iemand anders het wist.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde The Trends Journal in een e-mail, uren nadat het verhaal van Hersh was gepubliceerd, (uiteraard) dat de bewering ‘volkomen onwaar en complete fictie is’. “We kunnen categorisch zeggen dat de Verenigde Staten er op geen enkele manier bij betrokken waren. We blijven samenwerken met onze bondgenoten en partners om tot op de bodem uit te zoeken wat er is gebeurd.” zei het ministerie.

Blinkens reactie op het bombardement deed ook wenkbrauwen fronsen. Hij zei: “Uiteindelijk is dit ook een geweldige kans. Het is een geweldige kans om voor eens en voor altijd de afhankelijkheid van Russische energie weg te nemen, en zo Vladimir Poetin de bewapening van energie als middel om zijn imperiale plannen te bevorderen, weg te nemen.”


Radosław Tomasz “Radek” Sikorski, lid van het Europees nepparlement en voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken en getrouwd met de Russische havik Anne Applebaum, tweette een foto van het tafereel: “Bedankt, VS.” (Die tweet werd later verwijderd.)

Vanuit politiek perspectief zou dus  vernietiging van de Nord Stream 2-pijpleiding de Verenigde Staten verschillende voordelen opleveren. In de eerste plaats zou het Amerikaans leiderschap tonen bij het bevorderen van de energiezekerheid en onafhankelijkheid in Europa. Door zich tegen de pijpleiding te verzetten, geven de Verenigde Staten aan Europa het signaal dat zij zich ertoe verbinden hun veiligheid en onafhankelijkheid te ondersteunen en hen te helpen hun afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

Ten tweede zou de vernietiging van de pijpleiding ook een aanzienlijke impact hebben op de Russische economie (was de gedachte), aangezien de pijpleiding werd gezien als een cruciaal onderdeel van de Russische strategie om zijn invloed op Europa te behouden. Door de aanleg van de pijpleiding te verstoren zouden de Verenigde Staten de economische macht van Rusland ondermijnen en zijn vermogen om zijn invloed in Europa uit te oefenen verzwakken.

Ten derde zou de vernietiging van de pijpleiding de Verenigde Staten ook helpen hun eigen economische belangen in Europa uit te breiden. De Verenigde Staten hebben aangedrongen op een grotere export van vloeibaar aardgas (LNG) naar Europa, en de vernietiging van de Nord Stream 2-pijpleiding zou nieuwe kansen creëren voor de Amerikaanse LNG-export naar Europa.

De Verenigde Staten van Amerika hebben een lange geschiedenis van het gebruik van sabotage van buitenlandse infrastructuur als instrument voor beïnvloeding van het buitenlands beleid. Het doel van deze tactiek (die het andere landen verwijt) is om het normale functioneren van de infrastructuur van een tegenstander te verstoren en een situatie te creëren waarin de tegenstander kwetsbaarder is voor onderhandeling en dwang.

Eén van de vroegst bekende voorbeelden van deze tactiek was tijdens de Koude Oorlog, toen de Verenigde Staten sabotage gebruikten om het kernwapenprogramma van de Sovjet-Unie te ontwrichten. De CIA voerde een reeks operaties uit om de nucleaire faciliteiten van de Sovjet-Unie te saboteren en de ontwikkeling van hun kernwapens te vertragen. Dit omvatte operaties zoals Operatie Trigon, waarbij speciale gereedschappen en technieken werden gebruikt om het productieproces van Sovjet-kernwapens te saboteren.

Een ander voorbeeld van de Verenigde Staten die sabotage van de infrastructuur gebruikten als middel om invloed uit te oefenen op het buitenlands beleid was tijdens de oorlog tussen Iran en Irak in de jaren tachtig. De Verenigde Staten verleenden militaire en inlichtingensteun aan Irak, waaronder het verstrekken van informatie over de Iraanse olie-infrastructuur. Deze informatie werd vervolgens gebruikt voor het uitvoeren van bombardementen op Iraanse oliefaciliteiten, waardoor de Iraanse olieproductie en -export ernstig werd verstoord. Deze verstoring had een diepgaande impact op de Iraanse economie en oefende aanzienlijke druk uit op de Iraanse regering om te onderhandelen over een oplossing voor de oorlog.

De afgelopen jaren zijn de Verenigde Staten infrastructuursabotage blijven gebruiken als middel om invloed uit te oefenen op het buitenlands beleid. In 2012 waren de Verenigde Staten bijvoorbeeld betrokken bij een reeks cyberaanvallen op het Iraanse nucleaire programma, waarvan werd aangenomen dat het erop gericht was het Iraanse uraniumverrijkingsproces te verstoren. Het Stuxnet-virus, dat naar verluidt is ontwikkeld door de Verenigde Staten en Israël, werd gebruikt om de Iraanse centrifuges te infecteren en onder controle te krijgen, waardoor ze uit de hand liepen en aanzienlijke schade aan de nucleaire installaties werd toegebracht.

Een ander voorbeeld is het gebruik van economische sancties, die kunnen worden beschouwd als een vorm van sabotage van de infrastructuur. De Verenigde Staten hebben economische sancties opgelegd aan landen als Iran, Noord-Korea en Venezuela, met als doel hun economieën te ontwrichten en druk uit te oefenen op hun regeringen om hun gedrag te veranderen. Deze sancties zijn gericht tegen belangrijke sectoren van de economie, zoals de olie- en financiële sector, en hebben een aanzienlijke impact gehad op het vermogen van deze landen om normaal te functioneren.

Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van infrastructuursabotage als middel om het buitenlands beleid te beïnvloeden niet zonder nadelen is. Ten eerste kan deze tactiek onbedoelde gevolgen hebben en een terugslag veroorzaken die de Verenigde Staten zou kunnen schaden (hetgeen de laatste jaren - en tot op de dag van vandaag - gebeurd is). Het gebruik van cyberaanvallen op het nucleaire programma van Iran had bijvoorbeeld kunnen leiden tot de ontwikkeling van geavanceerdere cyberwapens die tegen de Verenigde Staten zouden kunnen worden gebruikt. Ten tweede kan het gebruik van infrastructuursabotage de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten ondermijnen en hun reputatie als verantwoordelijke mondiale speler schaden.

Kortom, de Verenigde Staten hebben decennialang sabotage van de infrastructuur gebruikt als middel om het buitenlands beleid te beïnvloeden, en doen dat nog steeds. Deze tactiek is gebruikt om de normale werking van de infrastructuur van een tegenstander te verstoren, waardoor een situatie ontstaat waarin de tegenstander kwetsbaarder is voor onderhandeling en dwang. Het is echter belangrijk om de potentiële voordelen van deze tactiek af te wegen tegen de mogelijke nadelen, en om de langetermijnimplicaties van dit soort gedrag in overweging te nemen.


Tenslotte

Ondanks de enorme geopolitieke en economische gevolgen van de aanval hebben regeringen en onderzoekers tot nu toe geweigerd het publiek de waarheid te vertellen. Onze mening is dat het publiek niet alleen het recht heeft om te weten wie verantwoordelijk is voor deze schaamteloze sabotagedaad, maar dat het onthullen van de waarheid ook een uitstekende manier zou kunnen zijn om op de pauzeknop te drukken van de gevaarlijk escalerende oorlog in Oekraïne.

Laten we niet vergeten dat deze pijpleidingen buitengewoon belangrijk zijn. Ze zijn in staat om aan ongeveer 30% van de totale vraag naar gas in de Europese Unie te voldoen. Maar politici, van zowel linkse als rechtse traditionele partijen, of van wat we ‘establishmentpartijen’ zouden kunnen noemen, tonen feitelijk geen enkele interesse in het ontmaskeren van de dader(s) van deze gigantische mondiale misdaad. In feite lijkt de sabotage van de Nord Stream geen links versus rechts debat te zijn. In plaats daarvan heb je aan de ene kant gevestigde politici, overheidsfunctionarissen en mondiale elites, die onveranderlijk gesteund lijken te worden door de naakte propaganda die door hun middelen in de reguliere media wordt verspreid, terwijl aan de andere kant alle anderen staan.

Het vertellen van de waarheid zou vernederend zijn voor het Westen. Wat als de EU de sabotage aan Oekraïne zou toeschrijven? Dat zou in wezen neerkomen op een erkenning dat het land dat het steunt een oorlogsdaad tegen EU-lidstaten heeft gepleegd. En wat als de VS als dader zouden worden ontmaskerd? Dat zou betekenen dat de veronderstelde garant voor de Europese veiligheid een aanval op zijn protectoraten had uitgevoerd.

Sinds de sabotage is de Europese economie – die binnen het Westen al in verval was – flink gedaald. De mainstream media zoeken naar een grote verscheidenheid aan excuses om dit aan hun publiek uit te leggen, maar geen van hen lijkt de olifant in de kamer te zien, wat niets anders is dan de meest voor de hand liggende reden voor de kostenoverschrijdingen bij de productie, als gevolg van de toename van de productiekosten. brandstofprijzen als gevolg van de sabotage. De verborgen motieven van zowel de aanval als het conflict in het algemeen zijn gebaseerd op economische belangen.

Tweemaal, in februari en vervolgens in maart 2023, blokkeerden de Verenigde Staten een Russisch verzoek aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een internationaal onderzoek naar de explosies op te zetten. Dit zijn landen die ook rechtstreeks verbonden zijn met het militaire conflict. Kunnen we zeggen dat de houding van de VS meer beantwoord aan een situatie van oorlogspropaganda dan aan de wil om het publiek te informeren?
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][28 april 2024]

 

Afdrukken Doorsturen