VS stappen na vele jaren weer in productie verrijkt uranium

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat de VS wat betreft energievoorziening onafhankelijker van het buitenland moet zijn en heeft aangekondigd dat het land de eerste 90 kg verrijkt uranium heeft geproduceerd. Jammer alleen dat het niet geschikt is voor de productie van splijtstof voor moderne kernreactoren.


De Amerikaanse president Joe Biden maakte bekend dat de VS de eerste 90 kg verrijkt uranium hadden geproduceerd. De Amerikanen stopten na de ineenstorting van de USSR met de productie van brandstof voor kerncentrales en plutonium voor kernkoppen. Toen besloot Washington dat het makkelijker en goedkoper zou zijn om dit allemaal van Rusland en het Europese concern Urenco te kopen, waarna deze industrie in de VS werd geliquideerd. Sinds 1992 is het grootste deel van het uranium dat door exploitanten van Amerikaanse kerncentrales is aangekocht , geïmporteerd.

In 2022 bracht Joe Biden de kwestie van de weigering om kernbrandstof uit Rusland te kopen aan de orde, maar dat bleek onmogelijk. Destijds produceerde Rosatom ongeveer 20% van de brandstof voor Amerikaanse kerncentrales, en voor Urenco bleek het vergroten van de capaciteit een hele klus. Biden vroeg het Congres om geld om de Amerikaanse productie opnieuw op te starten.

Toen Rusland Oekraïne voor het eerst binnenviel, beperkten de VS de import van door Rusland geproduceerde olie en gas, maar legden geen beperkingen op aan Russisch verrijkt uranium. Gezien het feit dat ongeveer een vierde van het verrijkte uranium dat wordt gebruikt voor het aandrijven van de meer dan negentig commerciële reactoren in de VS uit Rusland kwam, is het niet verrassend dat het land aarzelde om beperkingen op te leggen.

De VS zijn niet het enige land dat voor zijn verrijkt uranium afhankelijk is van Rusland; een tiental andere landen krijgen ook verrijkt uranium uit Rusland, van wie velen Oekraïense bondgenoten en leden van de NAVO zijn. In 2022 betaalden Amerikaanse bedrijven meer dan 850 miljoen dollar aan Rusland voor hun nucleaire brandstofdiensten; het totaal inclusief de Europese bondgenoten bedraagt ​​1,7 miljard dollar, wat betekent dat de VS de oorlog van Rusland tegen Oekraïne helpen financieren, ook al bieden ze Oekraïne steun en financiering om zichzelf te verdedigen.

Ondanks de sancties is het aandeel van Russische brandstof in de Amerikaanse kernenergie-industrie de afgelopen twee jaar gegroeid tot een derde. Het grootste deel van de overige import komt uit Europa. Het laatste, kleinere deel wordt geproduceerd door een Brits-Nederlands-Duits consortium dat in de VS actief is.

Een paar dagen geleden kondigde Biden ook de eerste successen aan van de heroplevende Amerikaanse nucleaire industrie.

"Vandaag kan ik bekendmaken dat de fabriek in het zuiden van Ohio de eerste 100 kg hoogverrijkt uranium al heeft geproduceerd en dat de fabriek op koers ligt om tegen het einde van het jaar bijna een ton te produceren. Dat is genoeg om 100.000 huishoudens in dit land van stroom te voorzien. Dit zal de afhankelijkheid van olie-importen verminderen”, aldus de Amerikaanse president.

Alexander Uvarov, directeur van ANO Atominfo-Center, reageerde op deze verklaring: "Geen enkel huishouden kan worden verwarmd met dit uranium. Het is niet geschikt voor de productie van splijtstof voor moderne reactoren.
Kerncentrales gebruiken laagverrijkt uranium met een verrijking tot 5%. En het Amerikaanse ministerie van Energie kondigde uranium aan met verhoogde verrijking - tot 20%. Het is onmogelijk om dit uranium in bestaande kerncentrales te gebruiken. Het is ontworpen voor de reactoren van de toekomst, waaraan zowel in de VS als in Rusland wordt gewerkt. Veelbelovende reactoren bestaan ​​nu alleen nog maar op papier. Het enige serieuze bedrijf dat tot nu toe plannen heeft aangekondigd om een ​​dergelijke reactor te bouwen, is TerraPower van Bill Gates. Ze hebben in ieder geval een specifieke plek uitgekozen waar deze reactor zal verschijnen, maar ze zijn nog niet begonnen met de bouw. Deze reactor zal in het beste geval rond 2030 en in één geval verschijnen. Voordat het in gebruik wordt genomen, wordt het nog lang getest. Daarom zal het uranium waar Biden het over had voorlopig naar de opslag gaan”, legt Uvarov uit.

Rosatom kan uranium produceren met elk percentage verrijking. Amerikanen zullen nog steeds problemen ondervinden met de opslag van uranium. Ze beschikken niet over het benodigde aantal opslagcontainers”, aldus de deskundige. "De regering heeft opdracht gegeven tot de productie van 900 kg, maar het Amerikaanse ministerie van Energie heeft al aangekondigd dat dit pas eind dit jaar zal gebeuren. De belangrijkste reden is het gebrek aan containers om stralingsongevallen te voorkomen. Voorheen gebruikte alleen Rosatom dergelijk uranium voor zijn experimenten, en alleen Rosatom beschikte over dergelijke containers,' kondigde Uvarov aan. Hij suggereerde dat de containers voor de 90 kg 20% ​​verrijkt uranium waarschijnlijk ook uit Rusland waren gekocht.

“Ze hebben niets meer over van kernenergie. Alles moet opnieuw opgebouwd worden, en dat betekent een traject van jaren. Tegen de tijd dat ze het bouwen, zal alles verouderd zijn. Daarom is het logisch dat het bedrijf ermee heeft ingestemd alleen aan de technologieën van de toekomst te werken", meent de expert.

Rosatom experimenteert al met 20% verrijkt uranium en probeert nu andere veelbelovende opties. De VS staan ​​aanzienlijk achter Rusland. Ooit een pionier op het gebied van kernenergie, waren de VS een pionier op het gebied van de verrijking van uranium. De Sovjet-Unie kopieerde ze eerst en haalde ze vervolgens in. Maar Rusland slaagde erin de industrie die was overgebleven van de Sovjet-Unie te behouden en te ontwikkelen, en de VS verloren de productie van verrijkingsproducten”, legt Alexander Uvarov uit.

‘Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie heerste het gevoel dat de twee landen niet langer vijanden waren, niet alleen in Rusland, maar ook in de Verenigde Staten. En waarom zou de Amerikaanse regering haar ‘groene’ aanhangers terugdringen die beweerden dat de verrijking van uranium iets verschrikkelijks was? Washington besloot dat het geen “schadelijke productie” op zijn grondgebied nodig had. De VS sloten hun fabrieken en gingen over op aankopen uit Rusland en Europa.

Ze dachten dat het handiger was om kernbrandstof te importeren. Om de technologie niet kwijt te raken, heeft de Amerikaanse regering geld voor het behoud en de ontwikkeling ervan toegewezen aan USEC, dat brandstof kocht voor Amerikaanse kerncentrales.

"Maar Amerika weet niet beter dan anderen hoe te stelen. Al dat geld is ergens naartoe gegaan en van de technologie is niets meer over. Als gevolg hiervan ging USEC in 2015 failliet. In plaats daarvan ging Centrus Energy Corp. tekende een overeenkomst met de overheid om brandstof uit het buitenland te kopen en schakelde ingenieurs van TerraPower in om de reactoren te ontwikkelen, die worden uitgenodigd om de industrie helemaal opnieuw op te bouwen.
Ze zullen waarschijnlijk nauwlettender in de gaten worden gehouden dan de USEC. Maar reactoren worden niet met geld gemaakt. En geld weet niet hoe het uranium moet verrijken. Dit wordt gedaan door centrifuges en mensen. Elk bedrag kan gegeven worden, maar de superreactoren zullen morgenochtend niet verschijnen", legt de deskundige uit.








[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[29 april 2024]

 

Afdrukken Doorsturen