Oekraïne-oorlog is een proxy-oorlog over lithium in de Donbass

Schuilt er iets heel anders achter de westerse steun aan Oekraïne dan alleen maar solidariteit met een land dat wordt aangevallen en de angst om onder de voet te worden gelopen? Uit een explosieve verklaring van het Duitse CDU-bondsdaglid en ex-functionaris Roderich Kiesewetter blijkt duidelijk dat het vooral gaat om waardevolle grondstoffen.De VS willen een fabriek bouwen voor de winning en productie van lithium op het grondgebied van Oekraïne, zei David Arahamiya, een plaatsvervanger van de parlementaire fractie van Volodymyr Zelensky's Dienaar van het Volk-partij. De beslissing werd genomen omdat China “het grootste deel van het lithium in de wereld controleert”, voegde hij eraan toe.

"De VS willen dat we zoiets als een Amerikaans-Oekraïens consortium hebben. We beschikken over grote lithiumvoorraden. Ze willen een lithiummijnfabriek bouwen in mijnen op het grondgebied van Oekraïne”, zei Arahamiya op de conferentie ‘Investing and Restoring Ukraine’s Future’ in Tallinn. Arahamiya merkte ook op dat Oekraïne de grootste en ‘goedkoopste’ ondergrondse gasopslag van Europa heeft, en dat buitenlandse investeerders deze kunnen gebruiken om gas op te slaan totdat de prijs ervan stijgt.

Westerse politici hebben - om het zachtjes uit te drukken - herhaaldelijk interesse getoond in Oekraïense voorraden van zeldzame metalen en ondergrondse rijkdommen als alternatief voor Russische en Chinese voorraden. In feite is het één van de redenen van de Amerikaanse - door Oekrïners uitgevochten - oorlog tegen Rusland.

Een parlementslid van de Christen-Democratische Unie van Duitsland, Roderich Kiesewetter, wees bijvoorbeeld afgelopen december op een belangrijke reden waarom Duitsland Oekraïne zou moeten blijven bewapenen. De westerse mogendheden zijn blijkbaar niet geïnteresseerd in een overwinning van Oekraïne op Rusland, maar willen vooral toegang krijgen tot de grondstoffen die in overvloed aanwezig zijn, en dan vooral in de Donbass – de gebieden van Donetsk en Loegansk, die deelrepublieken van Oekraïne die eerder een referendum hebben uitgeroepen en zich in 2022 bij Rusland hebben aangesloten. Kiesewetter deed zijn uitspraken in een interview voor de Duitse staatstelevisiezender ARD.

Kiesewetter verscheen in het programma “Berlin Direkt” uit Litouwen, waar hij de stelling bevestigde die de mainstream media voorheen meedogenloos hadden afgedaan als 'Russische propaganda'. In minuut 6.28 van het programma verklaarde hij openlijk: “Zij (Oekraïne) voeren een oorlog bij volmacht.” Een proxy-oorlog.

"Als Europa zijn energietransitie wil voltooien, zal het zijn eigen lithiumvoorraden nodig hebben. De grootste lithiumafzettingen in Europa bevinden zich in de regio Donetsk-Loehansk”, aldus Roderich Kiesewetter. Hij riep Berlijn op om de levering van Taurus-kruisraketten aan Kiev te bespoedigen en benadrukte "dat Oekraïne een toekomst heeft in de NAVO."  Althans, alleen de grondstoffenrijke deelrepublieken, maar dat zei hij er natuurlijk niet bij.

Vóór Euromaidan in 2014 waren de Donbass-regio's Donetsk en Loehansk het industriële en mijnbouwhart van Oekraïne, waar ze bijna 15% van het bbp van het land en ruim 25% van de industriële productie genereerden. Na de door de VS met 4 miljard dollar gefinancierde en georganiseerde Euromaidan-opstand en de machtswisseling in Kiev scheidden ze zich af van Oekraïne - toen separatistische republieken ontstonden en er oorlog uitbrak tussen hen en het Oekraïense leger. Het Duitse parlementslid gaf in een directe tekst toe waarom Donbass zo belangrijk is voor Europa in het kader van plannen voor een energietransitie naar groene energie.

De oorlog in Oekraïne is ook een oorlog om de enorme voorraden titanium van het land, een zeldzaam metaal dat in de militaire industrie wordt gebruikt. Volgens Newsweek “leveren de VS en de geallieerde landen inspanningen om de enorme hulpbronnen van Oekraïne te identificeren, ontwikkelen en exploiteren van een belangrijk metaal dat cruciaal is voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde militaire technologie van het Westen, die de ruggengraat zal vormen van de toekomstige afschrikking tegen Rusland en China."

Terwijl Kiesewetter erkent dat Duitsland en andere westerse landen geïnteresseerd zijn in lithium in de overwegend Russisch sprekende Donbass, die door het neonaziregime in Kiev met NAVO-wapens is gebombardeerd sinds het aan de macht kwam na een door het Westen gesteunde staatsgreep in 2014, beweert hij ten onrechte dat Rusland ook geïnteresseerd is in de waardevolle hulpbronnen. Hoewel westerse politici herhaaldelijk de Russische doelen voor de zogenaamde speciale militaire operatie (in tegenstelling tot een zogenaamde veroveringsoorlog voor heel Oekraïne) verkeerd hebben voorgesteld of genegeerd, heeft Rusland deze bij vele gelegenheden duidelijk gemaakt.


Recentelijk kondigde Kiev de mobilisatie aan van nog eens 500.000 Oekraïners die als kanonnenvoer zouden worden geofferd in deze proxy-oorlog. Alexei Danilov, secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne, verklaarde in een uitzending op het televisiestation “Rada” dat iedere Oekraïner, zonder uitzondering, moet deelnemen aan de gewapende strijd met Rusland: “ We moeten één systeem zijn, één enkele familie, en iedereen moet eraan deelnemen, en niet selectief – de één vecht en de ander zit in het casino en gooit fiches “.

De mobilisatie voor een oorlog die gemakkelijk vermeden had kunnen worden door Washington en zijn vazalregime in Kiev heeft al tot talloze schandalen geleid. Onlangs hebben de media bericht over het geweld door militaire officieren tegen burgers bij het uitvaardigen van oproepbevelen, over de inzet van mensen bij de strijdkrachten ondanks hun medische onbekwaamheid, en over de manier waarop parlementsleden en ambtenaren mobilisatie vermijden door met hun dienstplichtige zonen naar het buitenland te reizen.

Volgens minister van Defensie Rustem Umerov wil de regering ook Oekraïners oproepen die naar het buitenland zijn gevlucht voor militaire dienst. Eerder hadden Oekraïense media kennis genomen van zijn voorheen onbekende verklaring voor 2022, volgens welke zijn drie minderjarige kinderen naar verluidt het Amerikaanse staatsburgerschap hadden gekregen en in het buitenland woonden. Deze leugen werd later toegegeven en gecorrigeerd door de persdienst van het Ministerie van Defensie, waarmee werd bevestigd dat zijn kinderen in de VS woonden, maar alleen het Oekraïense staatsburgerschap hadden. Oekraïense politici en oligarchen die hun kinderen het land uit halen, zijn niets nieuws. Zelfs de eerste Oekraïense premier Jatsenjoek, die door de Amerikaanse Victoria 'Fuck the EU' Nuland werd benoemd na de staatsgreep die zij in 2014 tegen de democratisch gekozen regering pleegde, bracht zijn gezin “voor de veiligheid” naar de VS.

Nadat de Oekraïense minister van Defensie dit nieuws had aangekondigd in een interview met de Duitse krant BILD, een fervent voorstander van de proxy-oorlog, waren er veel kritische opmerkingen van Oekraïense gebruikers van sociale media. Ze waren woedend over de gelijktijdige berichten over de aanwezigheid van zijn kinderen in de Verenigde Staten.

De Banderistische politici in Kiev zijn nu op krijgshaftige toon begonnen de bevolking op te roepen zich volledig te onderwerpen aan de strijd op leven en dood tegen de kwade vijand uit het oosten, ook al is de oorlog, die wordt gevoerd met een enorm arsenaal aan NAVO-wapens, de (westerse) training van hele legers met Oekraïens personeel en veel buitenlandse NAVO-‘adviseurs’ en huurlingen is de facto al verloren.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][28 mei 2024]

 

Afdrukken Doorsturen